10 dingen die we nooit meer vergeten van Pinkpop 2017

Pinkpop
Photo credit: Bart Heemskerk / Pinkpop 2017

Alweer een maand geleden stonden meer dan 100.000 bezoekers in Landraaf los te gaan op de grootste bands van de wereld. We hebben het natuurlijk over Pinkpop 2017. Hoog tijd om eens terug te blikken op de geweldige, maar vooral veelbesproken traditie. Wat zei Jan Smeets ook alweer? Je leest het hieronder.

1. Bieber fever op Pinkpop

Er is hoogstwaarschijnlijk vooraf nog nooit zoveel geschreven over een headliner als Justin Bieber op Pinkpop. Wat moet een tieneridool op het oudste rockfestival van Nederland?! Tja, Pinkpop heeft toch echt pop in de naam, en wie vertegenwoordigt dat beter dan de Canadese Bieber. Ondanks dat veel Pinkpop-veteranen het niet eens waren met de boeking, bleek Bieber vooraf wel een groot succes; hij verkocht als enige headliner een Pinkpopdag uit. Hoe hij speelde? Nou, in een joggingbroek, niet altijd even live, maar wel met special-effects van de bovenste plank. Een flinke popshow dus!

https://www.youtube.com/watch?v=IVuQqWWBeM8

2. Niet alleen gillende meisjes voor Bieber

Pinkpop stroomde op de eerste dag van het festival natuurlijk vol met gillende meisjes, maar uiteindelijk bleek niet alleen Bieber voor de tienermeisjes een smacht voor het oog. Ook één van de security guards van Pinkpop kreeg veel meisjes aan het watertanden. Boy Roeles uit Heerenveen was gewóón beveiliger tijdens de show van het tieneridool, maar werd zelf overweldigd door een grote hoeveelheid camera’s en loerende dames. Inmiddels telt zijn Instagram-account meer dan 50.000 volgers en heeft Roeles er een dj-carrière aan overgehouden.

3. 1 t-shirt, 100.000 likes

Oude rockers, die tot de vaste gasten van Landgraaf behoren, waren niet erg te spreken over het optreden van een groot tieneridool op ‘hun’ Pinkpop. De oude generatie Pinkpopgangers had liever een band op die spot gezien. Eén van de ontevreden festivalgangers bracht zijn boodschap wel op een hele bijzondere wijze aan de man. Hij zette zijn mening over het optreden van Bieber op een shirt bij de plaatselijke shirt-bedrukker. ‘Bieber was kut’ en deze man ging viraal.

4. De kleine Jules steelt de show bij Green Day

De punkrockers van Green Day kwamen voor de tweede keer dit jaar naar Nederland. Na een knallende show in de Ziggo Dome mochten ze nu Landgraaf in vuur en vlam zetten. Een fantastische rockshow! Dat was niet alleen te danken aan Billie en co. Het meest memorabele moment van Pinkpop 2017 was namelijk misschien wel de 11-jarige Jules, die mee mocht spelen met Billie, Mike en Tré. Wat bleek: hij was ook nog eens fenomenaal op gitaar. Zo goed, dat Jules de Green Day-gitaar vervolgens mee kreeg. WOW!

5. Hoogtepunt der hoogtepunten: Prophets of Rage

De nog jonge supergroep bestaande uit leden van Public Enemy, Rage Against The Machine en Cypress Hill trad voor de allereerste keer op in Landgraaf. De Amerikaanse formatie is in 2016 gevormd, voornamelijk om Donald Trump te bashen. Dat deden de rasmuzikanten met flinke overtuig. Vele media vonden de band dé act van Pinkpop 2017 en ook volgens jullie was Prophets of Rage één van de beste optredens van dit jaar.

Prophets Of Rage
Foto: Rene Bradwolff (Pinkpop 2017)

6. Eerbeton aan Chris Cornell

Wellicht het mooiste moment op het podium: het eren van Chris Cornell, de nog maar net overleden frontman van Soundgarden en Audioslave. Tijdens de show van Prophets of Rage komt de zanger van System of A Down Serj Tankian een cover zingen van Audioslave’s ‘Like A Stone’ ter nagedachtenis van de muzikant en vriend. Kippenvel momentje! Gelukkig hebben we de beelden nog.

7. Tot in de late uurtjes beuken op de camping!

Een vaak gehoorde klacht is dat Pinkpop altijd zo vroeg is afgelopen. De festivaldag begint meestal rond het middaguur en duurt tot middernacht. Gelukkig hadden ze in Landgraaf dit jaar wat te vieren, want Pinkpop werd voor de dertigste keer in het Limburgse plaatsje gehouden. De afterparty op de glorieuze campings duurde dit jaar wat langer. Feestvierders hoefden niet meer om 3 uur naar bed, maar konden tot 4 door denderen. Dat beviel ons wel Jan, dus volgend jaar weer?

Foto: Thijs Jacobs / Festileaks

8. Nieuw biertje

De ‘Kalm Aan Laan’ kende dit jaar weer het ‘Bijzondere Bieren Terras’. Nieuw was echter ‘Brand Ongefilterd’, een troebeler bier met een volle smaak. Even relaxen en de grote menigte achter je laten met zo’n nieuw biertje, was een geluksmomentje waarvan veel festivalgangers gebruik hebben gemaakt. Proost!

9. Broederliefde bouwt het grootste feestje

De meeste bezoekers konden niet stil blijven staan op de beats van Broederliefde. De Rotterdamse rapformatie verkocht eerder dit jaar nog het stadion van Sparta Rotterdam uit. Een grote prestatie op zich. Maar dat de mannen ook op Pinkpop de voetjes van tienduizenden bezoekers van de vloer zouden krijgen, hadden ze ook zelf niet durven dromen. Vooral als je je bedenkt dat Broederliefde vorig jaar nog in de kleine Stage 4 stonden. Zelfs Green Day-fans, die al in het voorste vak stonden te wachten op hun idolen, waagden een dansje op ‘Jungle’ en ‘Mi No Lob’. Lekker hoor!

10. Jan Smeets zoals altijd geestig

Elk jaar kijken we weer uit naar de legendarische uitspraken van Jan Smeets. Ook dit jaar kreeg de man weer een frons en een lach op het gezicht van menig Pinkpopganger. Natúúrlijk vergeten we ons niet in te smeren Jan en we zullen braaf de hele dag water drinken. Dit jaar mocht hij het goede nieuws brengen dat de afterparty langer door ging, speelde hij wat met bezoekersaantallen en was hij niet echt te spreken over Bieber. Ondanks afspraken met Jan Smeets over iets met playbacken, zong het popidool niet altijd live mee. Mede daarom concludeerde Jan later dat hij Bieber meer een Songfestival-artiest vindt. Blijft fijn hoor, zo’n festivalbaas die gewoon zegt wat hij vindt. Ook in het slotinterview met 3voor12 was Jan 100% zichzelf. Daar hoort ook gespeculeer over nieuwe headliners bij natuurlijk. Maar goed. Eerst zien, dan geloven, hé Jan!

 

Tot volgend jaar op Pinkpop 2018!