Festivalrapport: Colours Of Ostrava 2017 schittert door unieke industriële locatie

festivalrapport colours of ostrava

Afgelopen weekend werd Dolní Vítkovice in Ostrava omgetoverd tot het grootste festival van Tsjechië. Bezoekers uit heel Europa kwamen hier samen en genoten zichtbaar van het festival en de locatie. Betaalbare burgers en biertjes, ruimschoots zon en een adembenemend terrein: alle ingrediënten voor een prachtig festivalweekend waren aanwezig.

Net als wij. Festileaks vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening over het festival. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Wil jij op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Colours Of Ostrava 2017 volgens festivalbezoekers.

Programma: 7,1

Alt-J
Foto: Zdenko Hanout (Colours Of Ostrava 2017)

Het festival strikte een kleurrijk pallet aan namen. Acts van alle generaties schitterden op het programma. Denk aan Midnight Oil uit de jaren zeventig en tachtig, Jamiroquai uit de jaren negentig, Justice uit de zeroes en Imagine Dragons met het geluid van nu.  De organisatie slaagde er bovendien in exclusieve acts te boeken. Zo traden Norah Jones en Justice voor het eerst in Tsjechië op en speelde Moderat één van de laatste shows, overigens de enige in dit land. De populairste act van het weekend is Alt-J, maar wie meer van het kleine werk houdt, kan zich ook laten verrassen. “Ik vind het leuk dat je hier nieuwe acts kunt ontdekken. De kwaliteit van de bands is echt heel goed,” vertelt een bezoeker enthousiast. Maar er is veel meer dan muziek. Workshops, exposities, films en discussies zijn er in overvloed en werden goed bezocht. “Jammer dat niet alles in het Engels is,” merkte een bezoeker uit Slowakije terecht op.

Sfeer: 7,8

Colours Of Ostrava 2017
Foto: Peter Fulop (Colours Of Ostrava 2017)

Colours Of Ostrava staat in Tsjechië bekend als familiefestival en dat is te zien. Bezoekers van (bijna) alle leeftijden zijn vertegenwoordigd op dit prachtige terrein en dat gaat goed samen. Op de laatste dag mogen zelfs de eerste vijfhonderd 65-plussers gratis het festival op. Wanneer we vragen hoe mensen de sfeer vinden, geven er veel aan dat het terrein de sfeer maakt. Bezoekers die hier al jaren komen merken dat het drukker wordt, maar een Belg geeft aan het juist niet zo massaal te vinden. Het is maar net wat je gewend bent, natuurlijk.

Locatie: 9,7

Colours Of Ostrava 2017
Foto: Zdenko Hanout (Colours Of Ostrava 2017)

Stop maar met zoeken. De allervetste festivallocatie van het jaar hebben we hier gevonden. Een terrein omgeven door oude, industriële gebouwen is het decor voor een weekend vol muziek, workshops, films, discussies en spelletjes. Je kunt vier dagen lang op ontdekkingstocht, want zelfs op de laatste dag kom je nog nieuwe hoekjes tegen. Poolse bezoekers die hier al voor de vijfde keer komen, vertellen dat ze door de jaren heen het terrein steeds meer tot leven zien komen, vooral in de nacht. “Ze hebben meer lichten op de gebouwen dan voorgaande jaren.” En dat heeft een prachtig effect. Bezoekers die op de grond dansen worden op een toren geprojecteerd, terwijl verderop de geschiedenis van het terrein wordt afgebeeld in korte video. Je kijkt je ogen uit.

Eten & drinken: 6,6

Verspreid over het hele terrein zijn eet- en drinkstandjes te vinden. Weliswaar een stuk goedkoper dan de festivals in West-Europa, maar je moet goed opletten. Zo vertelde een Tsjech verbaasd: “In de avond betaalde ik opeens meer voor mijn donut dan in de middag”. Ook hier kun je op ontdekkingstocht, want een aantal kraampjes heeft alleen de Tsjechische menukaart in het zicht gezet. Over de keuze in aanbod zijn de meningen verdeeld. Sommigen zijn tevreden en anderen vinden dat er teveel van hetzelfde is. Maar vegetariërs en veganisten zijn hier op het juiste adres en geven aan hier het hele weekend goed te kunnen eten. “Ik kom hier al jaren en zie dat het aanbod steeds groter wordt,” zei een vegetariër ons.

Bereikbaarheid: 5,7

Colours Of Ostrava 2017
Foto: Matyáš Theuer (Colours Of Ostrava 2017)

Verreweg de meeste bezoekers komen uit Tsjechië. Zij geven, net als de buitenlanders, aan dat de verbinding vanaf Praag erg goed is. Vanaf daar rijdt er een luxe trein richting Ostrava. Hier moet je wel van tevoren een ticket voor boeken. “Ik kon zelfs lunch in de trein bestellen,” vertelde een Nederlander gelukkig. Maar de reis erna wordt helaas een stuk minder luxe. Festivalbezoekers strandden op het station in Ostrava zonder richtingsborden naar het festival. Ook staat er de eerste dag een lange rij voor de ingang. Helaas is het vervoer tijdens het festival niet veel beter. Er zouden shuttlebussen ingezet worden, maar de meesten kunnen die niet vinden. Volle bussen en trams zijn helaas het gevolg.

Overnachten: 5,0

Ho(s)tel, camping, couchsurfing, airbnb, bij vrienden slapen. Werkelijk alle slaapopties komen voorbij. Vanuit de campinggasten komen helaas de meest negatieve reacties. Te weinig dixxies en douches doet veel mensen besluiten overdag voor verkoeling en goed eten naar het grote winkelcentrum in de stad te trekken. Een perfecte oplossing, want deze ligt precies op de route naar het festival. Daar moet je namelijk met de tram heen, wat minimaal een half uur in beslag neemt. “Hierdoor word je gedwongen een dure taxi te nemen,” zegt iemand die gisteren na een ongeluk te lang moest wachten op het openbaar vervoer. “Wij zijn gisteren verdwaald geraakt. De tram reed een andere kant op vanwege een ongeluk, maar de informatie was alleen in het Tsjechisch dus we verstonden het niet,” vertelden twee Portugezen ons. Bezoekers die de nacht niet in een tent doorbrachten waren een stuk positiever, maar zien ook graag meer trams en bussen rijden.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We ondervragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar tijdens de Festileaks Festival Awards concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Alle Festivalrapporten zijn hier terug te lezen.

Colours of Ostrava Logo

Colours of Ostrava 2016

Locatie
Tsjechië
Ostrava, Tsjechië
Datum 14-17 juli 2016
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Niet meer beschikbaar.