Volkskrant: ‘Nederland wordt te klein voor zo veel festivals’

Primavera
Foto: Eric Pamies

De festivallimiet in Nederland is bijna bereikt. Dat suggereert de Volkskrant. Rotterdam geeft al geen nieuwe vergunningen meer uit aan grote evenementen, op Amsterdamse festivals moet het geluid zachter en er dreigt een tekort aan EHBO’ers voor evenementen.

Een groep omwonenden van recreatiegebied De Groene Ster in Leeuwarden stond afgelopen week voor de vierde keer voor de rechtbank vanwege overlast die festivals als Welcome To The Village veroorzaken. Ook werd er deze maand in Breda een motie aangenomen tegen geluidsoverlast. Centrumbewoners klaagden over kapot trillende ramen en ‘misselijkmakende bas’. Allemaal voorbeelden die illustreren dat de festivalbubbel (934 in 2016; tegenover 708 in 2012) binnenkort wel eens kan klappen.

Martijn Mulder, hoofddocent en onderzoeker Leisure en Stad aan de Hogeschool Rotterdam, probeert in de Volkskrant antwoord te geven op de vraag of de festivallimiet is bereikt. “Het aantal festivals is fors gegroeid.” Verder denkt hij dat het krimpen van ruimte in de steden ook een reden is voor de problemen. “Rotterdam was bijvoorbeeld altijd relatief ruim. Maar locaties waar je vijftien jaar geleden nog massale feesten kon houden, zijn nu volgebouwd.”

Of deze problemen daadwerkelijk tot minder festivals leiden, is nog maar de vraag. Volgens deskundigen is Nederland nog lang niet uitgefeest. “Misschien is het op sommige plekken te vol, maar dan worden er wel weer nieuwe locaties gevonden,” zegt Martin Groters, hoofd van de opleiding vrijetijdsmanagement aan Hogeschool Stenden. “Want de behoefte aan samenzijn met gelijkgestemden is in deze tijd van maatschappelijke onrust gewoon heel groot. Op een festival dompel je je even onder in een minimaatschappij.”