5 redenen waarom iedereen Pearl Jam live wil zien in 2018

Pearl Jam
Foto: Danny Clinch

Elk jaar gaan er weer geruchten de ronde over één rockband die wel eens naar Nederland zou kunnen komen. Helaas blijft het vaak bij geruchten en zien we deze band hier zelden live op een festival. We hebben het natuurlijk over Pearl Jam! De band rondom Eddie Vedder heeft een geweldige reputatie, en dat is niet onterecht. Wij kunnen met gemak 5 redenen bedenken waarom iedereen Pearl Jam live wil zien in 2018.

1. De setlist

Pearl Jam

Een goede setlist is de basis van een goede show en de setlist van Pearl Jam is er een om van te smullen. Hoe kan het ook anders? De band zou alleen al met hun legendarische debuutalbum Ten een geweldige show kunnen geven. Nummers als ‘Alive’, ‘Black’ en ‘Jeremy’ zijn meeschreeuwers die nooit zullen vervelen. Ook het materiaal van latere albums misstaat niet in festival-setting.

2. Er is geen headliner waar jullie meer naar uitkijken

Sinds de uitslag van de FestiTinder bekend is kunnen we het geen geheim meer noemen, jullie houden van Pearl Jam! De rockers wisten dankzij jullie enthousiaste geswipe de nummer 1 plek te bemachtigen. Dat betekent dat Pearl Jam dé headliner is die jullie het meest hopen te zien in 2018. Festivaldirecteurs, lezen jullie even mee?

3. Het zijn live-legendes

Met zijn sprong in het publiek lanceerde Eddie Vedder zijn band in 1992 tot absolute live-legendes. De beelden van de jonge Vedder die op een grauwe middag in een Tivoli-shirt het Pinkpop-publiek inspringt zijn ondertussen al de hele wereld over gegaan. Daarnaast weet de band ook elke show weer een muzikaal meesterwerkje af te leven, wat natuurlijk ook niet onbelangrijk is.

4. Eddie Vedder is een baas

pearl jam

Mocht je het nog niet hebben begrepen, Eddie Vedder is een absolute baas. Hij zal met z’n 52-jarige leeftijd niet meer van camerakranen af duiken, maar dat vergeven we hem. Zonder die stunts kan hij zich des te meer richten op wat hij het beste doet: muziek maken. Zijn unieke stemgeluid en gitaarkunsten klinken nergens zo goed als op de festivalweide.

5. Ze spelen de vetste covers

Pearl Jam mag zich zonder gêne tot de beste bands ooit rekenen. Dat houdt ze gelukkig niet tegen om af en toe een song van andere grootmeesters te lenen. Live brengen ze onder andere ‘Babba ‘O Reilly’, ‘Eruption’ en ‘Comfortably Numb’ ten gehore. Stuk voor stuk hoogtepunten uit de rockgeschiedenis die Pearl Jam live met stijl weet uit te voeren.

Waarom Pearl Jam in 2018 op tournee gaat

Zoals gezegd zijn er ieder jaar wel geruchten over een mogelijke Pearl Jam tournee te vinden. 2018 is daar geen uitzondering op. De drummer van de band gaf eerst aan niet op te treden in 2018, maar een bevestiging voor Lollapalooza bewees zijn ongelijk. Daarnaast heeft Pearl Jam-expert ‘dimitrispearljam’ de spanningen nog verder opgevoerd door hints te droppen die duiden op een Europese zomertournee. Zou het Jan Smeets dan eindelijk gelukt zijn om zijn geliefde Pearl Jam te boeken? Of staan ze ergens anders op de planken? All we can do is wait…