Ed Sheeran startte 2017 goed. Hij kwam na een jaar radiostilte terug met twee singles, die beide de hitlijsten in schoten. Vandaag zijn deze nummers precies één jaar oud. Maar wat weten we hiervan? Tijd voor een lesje!

Op 13 december 2015 kondigde de roodharige zanger een social media-stilte aan. Dat doorbrak hij door precies een jaar later een blauw vlak te plaatsen, wat later de kleur van zijn album bleek. Vrijdag 6 januari volgden er twee singles die tegelijkertijd werden gedropt en vele records braken. Hij werd hiermee de eerste artiest die op nummer één en twee in de hitlijsten van Engeland binnenkwam.

‘Shape Of You’ en ‘Castle On The Hill’ 1 jaar later

‘Castle On The Hill’ gaat over zijn jeugd in hometown Framlingham en refereert aan het kasteel wat daar staat. Deze is ook te zien op het einde van de videoclip, welke op 23 januari uitkwam. Hiervoor was er alleen een lyrics-video die inmiddels ook al bijna 300 miljoen keer is bekeken op YouTube. Velen beweren dat het nummer invloeden heeft van U2 of Coldplay, maar Ed geeft zelf aan dat ‘Fallen Empires’ van Snow Patrol er meer mee te maken heeft. Met deze band heeft hij ook getourd.

Fun fact: De jongen die Ed Sheeran speelt in de videoclip van ‘Castle On The Hill’ ging naar dezelfde middelbare school als hij.

‘Shape Of You’ was eigenlijk bedoeld voor Rihanna. Ed vermoedde dat zij zijn tekst “Putting Van The Man on the jukebox” niet zou zingen en besloot dat hij het beter voor zichzelf kon bewaren. Een slimme zet. Het werd het meest gestreamde nummer op Spotify ooit en kwam dit jaar in de Top 2000 binnen op nummer 103, wat meteen zijn hoogst genoteerde nummer in deze lijst is. Goed dat je het voor jezelf hebt bewaard, Ed.

Fun fact: Schrijvers van het nummer ‘No Srubs’ hebben ook rechten op ‘Shape Of You’ gekregen, omdat het tekstritme erg veel overeenkomt.

Ed Sheeran

Foto: Ben Watts

De Britse singer-songwriter bracht in 2011 zijn debuutalbum Plus uit, waarmee hij onder andere door het nummer ‘The A Team’ internationaal doorbrak. Vele hits en twee albums volgden. Begin 2017 bracht hij zijn nieuwe album Divide uit, waardoor hij datzelfde jaar nog Glastonbury afsloot. In juni 2018 staat hij nog twee keer in de Amsterdam Arena en op 1 juli staat hij in Werchter. Het is nog onduidelijk of dit zijn spot op Werchter Boutique betekent of dat hij een losstaand optreden geeft. Verder staat hij deze zomer op meerdere plekken in Europa, maar veelal in stadions.