Hoera, want Franz Ferdinand van Franz Ferdinand viert vandaag zijn veertiende verjaardag! En dat is nog niet alles, want het is dubbel feest op deze heugelijke dag. Vandaag verschijnt tevens het langverwachte zesde studioalbum van Franz Ferdinand: Always Ascending

De band beleefde in 2004 een droomdebuut; na de release bestormde hun eerste elpee de Britse hitlijsten. Franz Ferdinand won met het gelijknamige album ook nog de Mercury Music Prize en een NME Award voor beste album van het jaar.

Tracklist

Franz Ferdinand album hoes

De tracklist bestaat uit elf nummers, waarvan er vijf zijn uitgebracht als single. De debuutsingle ‘Darts Of Pleasure’ vertoeft slechts één week in de UK Singles Chart, maar de band is al enorm blij dat ze de lijst hebben gehaald. Little did they know… want daar kwam de tweede single, ‘Take Me Out’, waarmee de wereld veroverd werd. Zowel in Europa, als in de Verenigde Staten en Australië, ontpopt het nummer zich tot tophit. Ook de overige singles, ‘The Dark Of The Matinee’, ‘Michael’ en ‘This Fire’ zijn een succes en zijn samen met ‘Take Me Out’ nog steeds een vaste onderdeel in de setlist.

Wist je dat…

  • … het debuutalbum veel lof kreeg van NME recensenten? Door de zeer hoge ratings, bevond de band zich ineens in een prestigieus rijtje artiesten als The Rolling Stones, The Who, Duran Duran, Travis en Blur.
  • … de strakke, pakkende deuntjes van Franz Ferdinand niet zo gepolijst zijn als ze misschien klinken? De band maakt het liefst opnames terwijl ze tegelijkertijd spelen met minimale correcties. Zo proberen ze de essentie van een live-optreden vast te leggen.
  • … de albumcovers zorgvuldig zijn ontworpen door de bandleden? De covers van de vroege albums van Franz Ferdinand zijn geïnspireerd door Russische avant-garde kunst.
  • … ‘All For You, Sophia’ (b-kant van de hitsingle ‘Take Me Out’) gaat over hun naamgenoot, de aartshertog? Het bevat o.a. verwijzingen naar de geheime groepering ‘De Zwarte Hand’, die verantwoordelijk wordt geacht voor de dood van Frans Ferdinand van Oostenrijk-Este.
  • … de video voor ‘Take Me Out’, werd geïnspireerd door de grafische roman Une Semaine de Bonte van dada-kunstenaar Max Ernst?
  • … ‘Michael’ gaat over een vriend van de band? Na iets te veel alchohol te hebben genuttigd, stond hij ooit aan het einde van de avond ineens met een man te dansen.

Franz Ferdinand

Franz Ferdinand is een graag geziene gast in het festivalcircuit en draait dan ook al heel wat jaren mee op de allergrootste festivalpodia. Zo stonden ze eerder op onder meer Glastonbury (3x), Pinkpop (3x), Coachella (3x), Lowlands (4x) en Rock Werchter (4x). Deze zomer kunnen we de band gaan zien op o.a. Down The Rabbit Hole en NOS Alive mét een nieuw album op zak.