10 redenen waarom we zin hebben in Sziget

1716
Foto: Sandor Csudai

Er zijn tientallen, zo niet honderden festivals die het bezoeken waard zijn. Helaas is een zomer zo weer voorbij en moeten er keuzes gemaakt worden. Om deze reden tippen we je vandaag één van onze favorieten: Sziget. Op 11 april gaan de ticketprijzen weer omhoog. Wees er dus snel bij en check hieronder de 10 redenen we enorm uitkijken naar Sziget 2018.

1. Het feest begint al op de Sziget Express

Sziget Festival 2018

“Lieve Festileaks, Sziget ligt in Hongarije en dat is tantoe ver!”, fluister jij nu wellicht tegen je scherm. Gelukkig heeft de organisatie ook daaraan gedacht. Al sinds 2009 rijdt de Sziget Express vanuit Nederland naar Boedapest. En yes, elk jaar wordt deze beleving alsmaar beter. Zo reis je zorgeloos met al je bagage, dans je tot zonsopgang in de barwagon en geniet je onderweg van een schitterend uitzicht en al je nieuwe festivalvrienden. Voor een sfeerimpressie check je de Sziget Express 2017 aftermovie!

2. Je mag je tent overal neerzetten

Sziget Festival 2018

Op Sziget wordt er geen onderscheid gemaakt tussen een festival- en campingterrein. Als een Tinder-match made in heaven gaan deze twee namelijk hand in hand. Wil jij dus jouw tent nabij jouw favoriete stage zetten, of toch liever bij het strand? Geen probleem. Daarnaast wordt ook de schone slaper tegemoetgekomen, met onder meer een VIP Camping met zwembad, houten huisjes en vierpersoons tipi-tenten.

3. Het festival duurt een fucking week

Sziget Festival 2018

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

Zoals de titel zegt: een hele week. Geen slap excuus om na het weekend weer naar huis te gaan, vol verdriet door alle verplichtingen die op je wachten. Op Sziget gaat het feest door. Ook kunnen de vroege vogels en échte avonturiers al drie dagen eerder op het feesteiland bivakkeren. Met een Moving-in Ticket maak je er dus – volgens hogere wiskunde – een tiendaags festival van.

4. Het is véééééél meer dan alleen muziek

Sziget Festival 2018

Hoe Sziget het fixt is een raadsel, maar op het feesteiland tref je een randprogrammering waar je U tegen zegt. Dansshows, straattheater, circusacts, workshops, kermisspelletjes, films, yogalessen en ga zo maar door. Werkelijk overal op het eiland is iets te doen. Ook is het terrein afgeladen met kleurrijke en sprookjesachtige versiering. Denk aan discoballen in de bomen, meters lange schilderwerken en een levensgrote draak gemaakt van flessen.

5. De kwaliteit druipt van het affiche af

Sziget Festival 2018

De organisatie van Sziget heeft voor deze zomer alles uit de kast gehaald en zet daarmee een dijk van een line-up neer. Slechts één blik op de poster is nodig om te zien dat er niet de gewoonlijke zeven, maar acht headliners zijn geboekt. Arctic Monkeys, Kendrick Lamar, Lana Del Rey, Gorillaz, Shawn Mendes, Dua Lipa, Kygo en een exclusief optreden van Mumford & Sons. Ook de rest van het affiche ziet er gelikt uit, met onder meer Liam Gallagher, The War On Drugs en Nederlandse gangmaker Fresku.

6. Het bier wordt geschonken in halve liters

Sziget Festival 2018

Misschien niet de belangrijkste reden (wel dus), maar de biertjes worden in de perfecte maat geschonken. Dit betekent minder vaak heen en weer lopen tussen de bar en jouw favoriete acts. En hoe episch het ook had geklonken, er wordt niet alleen maar bier aangeboden op het eiland. Zo kent het festival keukens uit alle windrichtingen en cocktails in alle vormen, maten en vooral gekleurde emmers. En de prijs? Omgerekend zo’n €2,70 voor een bier en €4,- tot €10,- voor een complete maaltijd.

7. Je bevindt je in hartje Boedapest

Sziget Festival 2018

Zoals in het bovenstaande kopje misschien al is verklapt: Boedapest. De stad bruist van de cultuur, prachtige parken, Europa’s beste badhuizen en duizenden restaurants en barretjes. Specifiek de ondergrondse ‘ruin bars‘ onderscheiden zich van tavernes wereldwijd. Doordat de hoofdprogrammering pas om 16:00 uur van start gaat heb je genoeg gelegenheid om, naast het festival, ook de stad te ontdekken. En dat alles op een steenworp afstand van het terrein.

8. Met de Citypass reis je onbeperkt met het OV

Sziget Festival 2018

Om het Boedapest bezoek nóg gemakkelijker te maken is een Citypass de tip van het jaar. Tijdens het festival reis je onbeperkt met het openbaar vervoer binnen de stad, maak je gratis gebruik van de shuttledienst tussen het vliegveld en festivalterrein, krijg je gratis toegang en korting op een badhuis en reis je gratis met het Sziget-pontje tussen de stad en het festival. Eigenlijk alleen maar voordelen dus.

9. Het zonnetje schijnt en de lucht is blauw

Sziget Festival 2018

Weet je nog hoe het voelt om zonder jas aan van het zomerse zonnetje te genieten? Nope, wij ook niet. Dit maakt het begeerde zonnetje op Sziget alleen maar aantrekkelijker. In augustus is het in Boedapest standaard boven de 25 graden Celsius. Niet alleen perfect om nog even bij te kleuren, maar ook gewoon onwijs chill.

10. Kortom, het is de perfecte festivalvakantie

Sziget Festival 2018

Enough said.

Sziget 2018

Foto: László Mudra – Rockstar Photographers

Sziget is een jaarlijks festival gehouden op een eiland in de Donau, middenin de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Het 7-daagse festival wordt dit jaar van 8 augustus tot 15 augustus gehouden. Je kan er genieten van optredens van artiesten, maar ook van theater- en dansvoorstellingen, films, circus, mode en ga zo maar door. Onlangs heeft het Hongaarse festival nog de prijs voor ‘Beste Festival Line-Up 2017’ gewonnen op Eurosonic Noorderslag.

Nu de early-bird actie verlopen is betaal je €299,- voor een 7-day pass en €70,- voor een day ticket. Op 11 april gaan de ticketprijzen opnieuw omhoog. Tickets voor het festival zijn al in de verkoop en ook de reis met de Sziget Express is al te boeken.

Fan van Oost-Europese festivals tot aan sneakers, en de Koreaanse cultuur tot beleggen. Een goed circus aan interesses dus. En qua muziek? O.a. EDEN, Jeremy Zucker en Oh Wonder!