Appelpop
Tickets
9-10 september 2022
Nederland
Tiel, Nederland

Het grote festivalinterview met Bas van DI-RECT

De Nederlandse formatie DI-RECT is weer helemaal terug op de festivalweide. Met het uit 2017 afkomstige Rolling with the punches op zak staat de band onder andere op de Zwarte Cross, Indian Summer en Concert At Sea. Festileaks sprak met bassist Bas Van Wageningen over het aankomende seizoen, must see’s en vuilnis rapen op Parkpop.

DI-RECT in 2018

“We hebben een ontzettend drukke zomer voor de boeg. Zo staan we op woensdag nog in een club, doen we op donderdag twee festivals en gaan we op vrijdag weer terug naar de club. Dat voelt echt als het beste van beide. Ook kunnen we onze energie zo bundelen, en ik hou er wel van om meteen lekker te knallen.”

Festivalshows

“De eerste festivalboekingen kwamen al vroeg binnen, na onze show in de AFAS vorig jaar. Dat is een groot compliment voor ons als band. En super luxe natuurlijk, want zo konden we al vroeg beginnen met de voorbereidingen. We hebben de show aangepast om er een mooie festivalset van te maken. De aanloop naar dit seizoen liep echt soepel.”

“We hebben vooral gesleuteld aan de spanningsboog. Je kunt wat dat betreft een festivalshow niet vergelijken met een clubshow. Op een festival willen wij echt met de deur in huis vallen. Daarom hebben we bijvoorbeeld dit seizoen geen intro tape, maar spelen we gewoon onze eigen intro. Ook moet je rekening houden met de setlist.” Dat betekent dus ook dat we deze zomer de hits zullen horen: “We proberen altijd te zorgen voor een goede balans, maar het is heerlijk om ouder werk te spelen dat de mensen herkennen. Dan gebeurt er echt iets op zo’n veld.”

Must see festivalact

My Baby
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

“Op de festivals moet je echt MY BABY gaan zien. Die speelden op Bevrijdingsdag in Haarlem na ons. Ik vind het een heerlijke, rauwe to the point live-band. Echt iets waar je op de festivals los op kunt gaan. Een te gekke festivalact.”

Maar dat is niet de enige tip die Van Wageningen met ons deelt. “Een andere favoriet van mij is de Amsterdamse band EUT. Die hebben al een aantal singles uitgebracht en na de zomer komt het eerste album. Aanstekelijke muziek en een geweldige zangeres. Ik ken ze ook goed: de toetsenist heeft twee seizoenen met ons live meegespeeld.”

Favoriete festival

Foto: Bart Heemskerk

“We hebben natuurlijk al op heel veel plekken gespeeld. Toch blijven de Nederlandse festivals favoriet. Wij hebben écht een goed festivalklimaat, dat beseft denk ik niet iedereen. Appelpop blijft voor mij toch een van de hidden gems, al is het druk genoeg. Ze zijn echt altijd on point, zowel qua sfeer als line-up. Als band komen we er al heel lang. Soms kom je ergens na tien jaar en denk je: leuk, maar vroeger was het toch anders. Dat hebben we niet bij Appelpop, die zijn echt met ons meegegroeid. Daarnaast is het daar backstage ook altijd een feestje.”

Nostalgie op Parkpop

“Ik ben op vijf minuten van het Zuiderpark in Den Haag opgegroeid. Met elke nieuwe band die ik tijdens de middelbare school begon dacht ik dat we binnen no time op Parkpop zouden staan. Verder dan bezoeker kwam ik alleen niet. Ook ging ik daar vaak wat bijverdienen. De ochtend na het festival kreeg je namelijk voor elke volle vuilniszak iets meer dan twee gulden. Dan ging ik ‘s nachts met vrienden al stiekem terug naar het Zuiderpark om vuilnis te rapen en met dranghekken onze buit veilig te stellen. Dat was de ochtend erna altijd lekker cashen. Ik was denk ik 15 of 16 jaar toen ik dat voor het laatst deed, en twee jaar erna speelden we met DI-RECT voor het eerst op Parkpop. Dat is me altijd bijgebleven.”

Glastonbury

“Ik kijk op de BBC altijd wat er gebeurt op Glastonbury. Dat voelt toch een beetje als de heilige graal onder de zomerfestival. Ik ben er nog nooit geweest, maar als ik de verhalen hoor van MY BABY en de crew rondom Caro Emerald weet ik zeker dat ik daar ooit wil staan. Het liefst met de band, maar anders als bezoeker.”

Bron van inspiratie

“Dat zijn er meer, allemaal om verschillende redenen. Ik kijk naar MY BABY en EUT en dan denk ik: Já, elk optreden moet die energie hebben. Maar ook een act als Golden Earring. Daar zie ik nog gemiddeld een show per jaar van. Ook als bassist vind ik het heerlijk om te zien dat Rinus Gerritsen nog steeds helemaal opgaat in zo’n show. Ze bestaan al zo lang en ik zie nog steeds de drive en motivatie. Geweldig.”

Di-Rect

In 1999 werd DI-RECT opgericht door  Jamie Westland , Frans ‘Spike’ van Zoest , Bas van Wageningen en Tim Akkerman. In 2001 volgde de doorbraak met het eerste album Discover. Ondertussen is de band negen studioalbums verder en heeft Tim Akkerman afscheid genomen. Marcel Veenendaal is de nieuwe frontman en ook Paul Jan Bakker is toegevoegd aan de band. Met het nieuwste album, Rolling with the Punches, is Di-Rect komende zomer op onder meer Concert at Sea en Zwarte Cross te vinden.

Appelpop Logo

Appelpop 2022

Locatie
Nederland
Tiel, Nederland
Datum 9-10 september 2022
Line-up
Guus Meeuwis
Goldband
Suzan & Freek
Tickets Kopen