Festivalrapport: Stralend Werchter Boutique 2018 kent enkele mankementen

Werchter Boutique 2018_Oscar And The Wolf
Foto: Jokko

Afgelopen weekend werd de heilige grond van Werchter voor het eerst deze zomer betreden door tienduizenden festivalgangers. Voor de zevende editie van Werchter Boutique werd hitkanon Bruno Mars gestrikt om een optreden te geven.

Festileaks was erbij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Wil je op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook, of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Dit was Werchter Boutique 2018 volgens de festivalbezoekers.

Line-up: 7,8

Werchter Boutique 2018_Tom Odell
Foto: Jokko

Voor de zevende editie van Werchter Boutique werd flink uitgepakt. Naast publiekstrekker Bruno Mars trok de organisatie nog een blik bekende namen open die voor een uitgebalanceerd dagprogramma moesten zorgen. Zo gaven ook Oscar & the Wolf, Tom Odell, DJ Rashida, Lil’ Kleine en Years & Years optredens op het immense hoofdpodium. Dezelfde plek waar Jessie J even later compleet uit haar broek scheurde. Bruno Mars gaf een show van formaat en is klaar voor het hoofdpodium in Landgraaf vanavond!

Randprogrammering: 6,4

Werchter Boutique is een festival voor de liefhebbers van popmuziek. Een waardig randprogramma is niet aan de orde. De speciaalbierbar ter hoogte van de North West Walls trekt echter wel veel aandacht. ”Doe mij maar een Tripel Karmeliet in plaats van een circus en een reuzenrad”, aldus Vanessa uit Gent. Ook de North West Walls zijn een leuke toevoeging aan het terrein. Met een biertje en de muziek van het hoofdpodium op de achtergrond is het daar goed toeven.

Sfeer: 5,7

WerchterBoutique2018_SamvanReenen1
Sam van Reenen / Festileaks

Een verbod op zitzakken zou de sfeer al tot een hoger punt brengen. Menig festivalganger ligt de hele dag languit op een kleedje of zitzak en neemt niet de moeite om een feestje te bouwen bij een van de acts. Het verschil tussen de enthousiaste Bruno Mars-fans en het luie zitzak-publiek is er een van extremen. Arno (17) uit Mechelen kan het niet geloven: ”Met een ticketprijs van €89,- per stuk had ik verwacht dat de festivalgangers er een groter feestje van zouden bouwen”. Met het oog op de vele picknickkleedjes en de ontelbare zitzakken heeft het festival soms meer weg van een groot buurtfeest.

Locatie: 7,6

WerchterBoutique2018_SamvanReenen1
Sam van Reenen / Festileaks

De legendarische festivalweide van Werchter kende afgelopen zaterdag de eerste beproeving. Werchter Boutique vindt op hetzelfde terrein plaats als het meerdaagse Rock Werchter en het hoofdpodium is op 2 juli het decor van een concert van Ed Sheeran. Mede hierdoor is het festivalterrein tijdens Werchter Boutique identiek aan dat van Rock Werchter. De weide met The Barn, KluB C en The Slope is nog afgesloten, maar het hoofdpodium kent dit weekend de eerste beproeving. ”Deze grond voelt als thuiskomen, ook als het niet tijdens Rock Werchter is”, aldus Nicolas (41) uit Antwerpen.

Eten & drinken: 6,9

WerchterBoutique2018_SamvanReenen
Sam van Reenen / Festileaks

Sushi, gamba’s en veel verschillende soorten Aziatische gerechten zijn een kleine greep uit het ruime aanbod aan eten op Werchter Boutique. Naast de gebruikelijke mexicano en friet stoofvlees is het culinaire aanbod groter dan ooit in Werchter. Veel bezoekers weten uit wanhoop niet meer wat ze moeten nemen: ”Ik heb zin in een bak friet, maar de vegetarische pokebowl en sushi zien er ook heerlijk uit”, zegt de 63-jarige Antwerpenaar Eric.  Een flink minpunt is de prijs. €3,- voor een biertje is voor veel mensen nou eenmaal te duur. Voor een vrij simpele pasta loopt de prijs zelfs op tot €12,-. Een smet op de indrukwekkende menukaart van Werchter Boutique.

Logistiek: 5,1

De files na afloop van het festival zijn vreselijk te noemen. Hoe duidelijk de richting naar het festival toe was aangegeven, zo slecht geregeld was de aftocht. Duizenden auto’s stonden meerdere uren al toeterend te wachten om de overvolle parkeerplaatsen te verlaten. Een frustrerend einde van een geslaagd Werchter Boutique.

Over de auteur ✍️

Sam van Reenen

Trotse Head of News en muzikaal omnivoor. Voorliefde voor het hardere soort muziek, maar van alle markten thuis. Van Kendrick Lamar tot La Dispute en Deafheaven en van Sigur Rós naar Burial en Atmosphere. Vernoemde zijn hond naar de beste zangeres van Nederland en werkzaam als verpleegkundige. In de zomer steevast te vinden op Rock Werchter en Best Kept Secret.

Meer van Sam