7 juli 1991: Pearl Jam releast het magische ‘Alive’

Foto: Danny Clinch

Afgelopen Pinkpop konden we feest vieren. Pearl Jam sierde namelijk na jaren onderhandelen weer eens het affiche. Vandaag, de dag van hun optreden op Rock Werchter, is er nog een reden voor een feestje: hun hit ‘Alive’ is vandaag precies 27 jaar oud! Hoog tijd om deze track nóg beter te leren kennen.  

Op 7 juli 1991 is het dan eindelijk zo ver: Pearl Jam brengt hun debuutsingle uit. Met ‘Alive’ wisten ze meteen door te breken in de grunge-scene van Seattle. Tussen grote jongens als Nirvana en Soundgarden wisten ze in de jaren die daarop volgden uit te groeien tot een van de grootste grunge-bands ooit. Tot op de dag van vandaag is ‘Alive’ één van de favoriete tracks bij fans en critici. Niet zo gek dus dat het nog steeds een vaste plek heeft op de setlist van Pearl Jam.

Wist je dat…

  • … de allereerste uitgave van ‘Alive’ al in mei 1991 was? Het was toen onderdeel van de Coca-Cola Pop Music Cassette series.
  • … de song op nummer drie eindigde toen we jullie vroegen naar jullie favoriete Pearl Jam tracks?
  • … ‘Alive’ vreemd genoeg nooit de Amerikaanse top 100 heeft bereikt?
  • … de track daarentegen in de Nederlandse Top 2000 steeds populairder wordt? Afgelopen jaar eindige hij op nummer 37.
  • … ‘Alive’ afkomstig is van Pearl Jam’s legendarische debuutalbum Ten?
  • … Het nummer deels autobiografisch is? Het gaat over de jonge Vedder die erachter komt dat zijn vader niet zijn echte vader is.

Festival anthem

‘Alive’ betekende dus enorm veel voor Pearl Jam. Naast een doorbraak en een wereldhit leverde de track Eddie Vedder en co een knaller van een festival anthem op. Zodra gitarist Mike McCready zijn alom bekende gitaarrif inzet weet het publiek wat het te doen staat. Springen, de moshpit opengooien, crowdsurfen en natuurlijk meezingen met Vedder. Oh, oh, i’m still alive! En of we ons levend voelen tijdens dit festival anthem!

Best tracks

Zoals we al zeiden heeft ‘Alive’ een mooie plek verovert in de best tracks playlist. Beluister hier de hele playlist van jullie 20 favoriete Pearl Jam pareltjes. Kun je geen genoeg krijgen van muzikale lijstjes? Bekijk ook ons Spotify-kanaal voor meer lekkere afspeellijsten.

Pearl Jam

Pearl Jam, Pinkpop 2018
Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2018)

Pearl Jam zag in 1990 het levenslicht en was in de beginjaren de gedoodverfde opvolger van grunge-grootheden als Nirvana en Soundgarden. Later neigde de muziekstijl iets meer naar de classic en alternatieve rock. Met wereldhits als ‘Alive’, ‘Black’ en ‘Just Breathe’ groeide de band al snel uit tot een legendarische festivalact. Zo staat hun concert op Pinkpop 1992 bij vele bezoekers nog altijd in het geheugen gegrift. Het laatste album Lightning Bolt dateert alweer uit 2013, maar met een nieuwe Europese festivaltour en een opname in de Rock ’n Roll Hall of Fame is de band rond leadzanger Eddie Vedder nog altijd springlevend.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2023

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 16-18 juni 2023
Line-up
Tickets Kopen