This post is also available in: English

Afgelopen weekend bezochten we voor het eerst het Slowaakse Pohoda Festival. Het vliegveld van Trencín werd dit jaar voor de 22ste keer omgetoverd tot een bruisend festivalterrein. Naast enkele sterke headliners en het diverse randprogramma, was het succes van Pohoda 2018 vooral te danken aan de heerlijke sfeer onder de bezoekers.

Festileaks was er bij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook

Dit was Pohoda 2018 volgens de festivalbezoekers.

Line-up: 6,7

Pohoda
Photo: Ruben den Boer / Festileaks

Het Slovaakse festival heeft met St. Vincent, Chemical Brothers, Fink en Jamie Cullum enkele mooie namen op het programma staan. De rest van het affiche weet echter niet te imponeren. Op enkele uitzonderingen na (Aurora, Gus Gus, Everything Everything) voelt de rest van de programmering slechts aan als een voorprogramma van de grote namen. Ook Jan uit Slowakije is het daar mee eens: “Twee jaar terug hadden ze bijvoorbeeld Thundercat, dat was pas vet. Dit jaar is de line-up hooguit een zesje waard.”

Randprogrammering: 7,5

Pohoda Festival 2018
Photo: Ruben den Boer / Festileaks

“Dat de line-up dit jaar iets minder goed is, maakt mij niet uit. Het is nu dag twee en ik heb me nog geen moment verveeld“, vertelt Harm (29) uit Bratislava. Er is naast het muzikale programma inderdaad genoeg te doen en te zien op het terrein. Zo worden er yogaklassen gegeven, kun je meewerken aan verschillende kunstwerken, en zijn er diepgaande debatten. “De meeste zijn alleen wel in het Slovaaks, that sucks“, zegt de Britse Jamie.

Sfeer: 7,9

Pohoda Festival 2018
Photo: Sophie Roggeband / Festileaks

“Waar je ook gaat, er zijn altijd mensen aan het feesten, zingen, en dansen“, zegt de Tsjechische Karolina (18). De sfeer zit er inderdaad goed in op Pohoda 2018. Dat is misschien nog wel het beste te zien bij de dagelijkse optredens en afterparty’s van het Nederlandse collectief Bazzookas. Zelfs de stromende regen mag de pret in en rondom de schoolbus niet drukken. Ook als je even wilt bijkomen van al die activiteit kun je op Pohoda je hart ophalen, er zijn namelijk een hoop sfeervolle plekjes om tot rust te komen.

Locatie: 6,8

Pohoda Festival 2018
Photo: Ruben den Boer / Festileaks

Zoals elk jaar werd ook de 22ste editie van Pohoda gehouden op het vliegveld van Trencín. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de omliggende heuvels. De Tsjechische Anette (19) vind de aankleding echter vrij saai: “Het uitzicht is natuurlijk mooi, maar de aankleding vind ik maar wat droogjes. Ik denk dat ze meer hadden kunnen doen met het feit dat ze op een vliegveld zitten.” Gelukkig is er genoeg pracht te zien in de binnenstad van Trencín, die op slechts 15 minuten rijden ligt.

Eten & drinken: 7,2

Pohoda Festival 2018 eten
Photo: Ruben den Boer / Festileaks

De klassieke frikandel speciaal en pizza zul je niet vinden op Pohoda, daarnaast is er echter keuze in overvloed. Van Aziatisch tot traditioneel Slovaaks, en van vette hap tot gezonde maaltijd. Er zijn ook een hoop vegetarische opties, waar onder andere de Duitse Vera (26) erg blij mee is: “Op sommige festivals heb je weinig of zelfs geen keuze als je vegetariër bent, hier is er gelukkig keuze genoeg.” Helaas is die variatie niet terug te vinden in het drankaanbod, wat relatief beperkt blijft.

Logistiek: 6,3

Pohoda
Photo: Sophie Roggeband / Festileaks

Meerdere festivalgangers gaven aan dat hun grootste probleem van het festival bestaat uit de lange wachtrijen. Dat is ook niet zo vreemd als je bedenkt dat 15 minuten wachten op een biertje eerder regel dan uitzondering is. “Je kan nooit even snel een drankje halen”, zegt de Slovaakse Jeremy (23), “Ik ben ondertussen overgestapt of wijn, dat kun je per fles kopen en daar is de rij meestal een stuk korter”. Gelukkig waren er ook positieve kanten aan de logistiek. Zo brachten taxi’s je voor een zacht prijsje van en naar Trencín en reden er het hele weekend pendelbussen van en naar het treinstation.

Pohoda Festival 2018

Het Slowaakse Pohoda Festival vindt plaats in de stad Trenčín. Het lokale vliegveld van Trencin wordt jaarlijks weer opgetogen voor een drie dagen durend feest. Dit jaar vond het festival plaats van 5 tot en met 7 juli 2018. Onder meer St. VincentThe Chemical Brothers en Jamie Cullum waren in Slowakije te vinden. Voor drie dagen festival + camping betaalde je slechts €89,- (reguliere tickets)

Het festival, dat in 2018 haar 22e editie vierde, staat bekend om de vriendelijke sfeer. Je moet er daarom ook niet gek van opkijken als je hele families rond ziet lopen; Pohoda is namelijk toegankelijk voor alle leeftijdsgroepen. De capaciteit van het festival ligt rond de 30.000 mensen en verkocht de afgelopen jaren elke keer uit. Klinkt als een aantrekkelijk plan voor volgend jaar? Festival.Travel organiseert meerdere reizen vanuit Nederland en België naar dit mooie festival!