Festivalrapport: op Pohoda 2018 lijkt niks de pret te kunnen drukken

Pohoda Festival 2018 everything everything
Photo: Ruben den Boer / Festileaks

Vandaag is de laatste dag om je te pre-registreren voor de festivalvakantie naar Pohoda Festival en Electric Castle. Daarom zetten we deze festivals de komende tijd nog eens extra in de spotlights. Vandaag gaan we terug naar 2018, het jaar dat wij voor het eerst op Pohoda waren. En daar bleek dat Pohoda voornamelijk uitblinkt in één ding; de geweldige sfeer. 

Festileaks was er bij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook

Dit was Pohoda 2018 volgens de festivalbezoekers.

Line-up: 6,7

Pohoda
Photo: Ruben den Boer / Festileaks

Het Slovaakse festival heeft met St. Vincent, Chemical Brothers, Fink en Jamie Cullum enkele mooie namen op het programma staan. De rest van het affiche weet echter niet te imponeren. Op enkele uitzonderingen na (Aurora, Gus Gus, Everything Everything) voelt de rest van de programmering slechts aan als een voorprogramma van de grote namen. Ook Jan uit Slowakije is het daar mee eens: “Twee jaar terug hadden ze bijvoorbeeld Thundercat, dat was pas vet. Dit jaar is de line-up hooguit een zesje waard.”

Randprogrammering: 7,5

Pohoda Festival 2018
Photo: Ruben den Boer / Festileaks

“Dat de line-up dit jaar iets minder goed is, maakt mij niet uit. Het is nu dag twee en ik heb me nog geen moment verveeld“, vertelt Harm (29) uit Bratislava. Er is naast het muzikale programma inderdaad genoeg te doen en te zien op het terrein. Zo worden er yogaklassen gegeven, kun je meewerken aan verschillende kunstwerken, en zijn er diepgaande debatten. “De meeste zijn alleen wel in het Slovaaks, that sucks“, zegt de Britse Jamie.

Sfeer: 7,9

Pohoda Festival 2018
Photo: Sophie Roggeband / Festileaks

“Waar je ook gaat, er zijn altijd mensen aan het feesten, zingen, en dansen“, zegt de Tsjechische Karolina (18). De sfeer zit er inderdaad goed in op Pohoda 2018. Dat is misschien nog wel het beste te zien bij de dagelijkse optredens en afterparty’s van het Nederlandse collectief Bazzookas. Zelfs de stromende regen mag de pret in en rondom de schoolbus niet drukken. Ook als je even wilt bijkomen van al die activiteit kun je op Pohoda je hart ophalen, er zijn namelijk een hoop sfeervolle plekjes om tot rust te komen.

Locatie: 6,8

Pohoda Festival 2018
Photo: Ruben den Boer / Festileaks

Zoals elk jaar werd ook de 22ste editie van Pohoda gehouden op het vliegveld van Trencín. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de omliggende heuvels. De Tsjechische Anette (19) vind de aankleding echter vrij saai: “Het uitzicht is natuurlijk mooi, maar de aankleding vind ik maar wat droogjes. Ik denk dat ze meer hadden kunnen doen met het feit dat ze op een vliegveld zitten.” Gelukkig is er genoeg pracht te zien in de binnenstad van Trencín, die op slechts 15 minuten rijden ligt.

Eten & drinken: 7,2

Pohoda Festival 2018 eten
Photo: Ruben den Boer / Festileaks

De klassieke frikandel speciaal en pizza zul je niet vinden op Pohoda, daarnaast is er echter keuze in overvloed. Van Aziatisch tot traditioneel Slovaaks, en van vette hap tot gezonde maaltijd. Er zijn ook een hoop vegetarische opties, waar onder andere de Duitse Vera (26) erg blij mee is: “Op sommige festivals heb je weinig of zelfs geen keuze als je vegetariër bent, hier is er gelukkig keuze genoeg.” Helaas is die variatie niet terug te vinden in het drankaanbod, wat relatief beperkt blijft.

Logistiek: 6,3

Pohoda
Photo: Sophie Roggeband / Festileaks

Meerdere festivalgangers gaven aan dat hun grootste probleem van het festival bestaat uit de lange wachtrijen. Dat is ook niet zo vreemd als je bedenkt dat 15 minuten wachten op een biertje eerder regel dan uitzondering is. “Je kan nooit even snel een drankje halen”, zegt de Slovaakse Jeremy (23), “Ik ben ondertussen overgestapt of wijn, dat kun je per fles kopen en daar is de rij meestal een stuk korter”. Gelukkig waren er ook positieve kanten aan de logistiek. Zo brachten taxi’s je voor een zacht prijsje van en naar Trencín en reden er het hele weekend pendelbussen van en naar het treinstation.

Festileaks Festivalvakantie 2022

Festivalvakantie 2022

Wil jij ook graag festivals ontdekken in het buitenland, maar is het moeilijk om je vrienden te overtuigen om dat eind te reizen? Met dat probleem rekenen we nu af. Festileaks organiseert in juli 2022 een ‘festivalvakantie’: een groepsreis voor festivalfanaten van 6 tot en met 19 juli, per bus. De reis voert naar twee bucketlistfestivals: Pohoda (Slowakije) en Electric Castle (Roemenië), met een tussenstop in Boedapest. Dat betekent dat in ieder geval Nick Cave, Gorillaz, Twenty One Pilots, The Libertines, Metronomy, Deftones en Wolf Alice al op de muzikale gastenlijst staan. En jij kan er ook bij zijn!

Compleet verzorgde trip

Vanaf het moment dat je de Festileaks-bus in Utrecht instapt, regelen wij de trip helemaal voor je. Dit doen we samen met onze partner Festival Travel, die al jarenlange ervaring heeft met (festival)reizen. Samen zorgen we dat je veilig op de festivals belandt en daar een plek hebt om je (eigen) tentje op te zetten, uiteraard tussen je mede-reizigers a.k.a. nieuwe beste vrienden in spe. Ook doen we ons best om een aantal extra’s te fiksen op de festivals voor jullie als ultieme festivalfans.

In Boedapest regelen wij een slaapplek en een programma met toffe activiteiten, maar natuurlijk mag je ook op eigen houtje de stad verkennen. Dit geldt uiteraard voor de hele trip: haak aan bij de groep waar je wil, maar doe ook zeker lekker je eigen ding. Je kunt je daarom gerust alleen opgeven, maar ook met een groep kaarten kopen. Gezellig wordt het sowieso.

Tickets zijn vanaf nú te reserveren via de Festivalvakantie-pagina. Hier vind je ook extra informatie. De officiële kaartverkoop start op 1 november 2021, maar wie zich nu al registreert krijgt voorrang én 25 euro korting op het ticket. Er is plek voor maximaal 50 deelnemers, dus wees er snel bij. Meer informatie vind je op onze speciale Festivalvakantie-pagina.

Pohoda Festival Logo

Pohoda Festival 2018

Locatie
Slowakije
Trencín, Slowakije
Datum 5-7 juli 2018
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Niet meer beschikbaar.