Festivalrapport: Roest en regen kunnen Colours Of Ostrava 2018 niet pijnigen

Colours 2018
Photo: Boy Janissen / Festileaks

De oude staalfabriek op het industrieterrein van Dolní Vítkovice vormde afgelopen week het indrukwekkende decor voor Colours Of Ostrava 2018. Na een regenachtige start, kwam het festival in de zon tot leven. Bezoekers genoten vier dagen lang van de internationale line-up, moderne kunst en ontspannen sfeer. 

Festileaks was er bij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook en Instagram.

Dit was Colours of Ostrava 2018 volgens de bezoekers:

Line-up: 7,4

Colours 2018
Photo: Boy Janissen / Festileaks

De line-up op Colours Of Ostrava is breed en toegankelijk. Niet alleen door kleurrijke headliners als N.E.R.D., Mura Masa, Paul Kalkbrenner en Kygo, maar ook door subs als Jessie J en Kaleo is het een echt familiefestival. Er is op het affiche geen act te vinden die er echt uitspringt, maar dat lijkt de meeste bezoekers niet te deren. “Ik koop elk jaar in september al een kaartje, nog voordat de line-up bekend is. Ik kom hier met mijn vrienden en vertrouw erop dat de organisatie een goed programma neerzet”, vertelt Maria uit Ostrava. Voor de feestbeesten onder ons is het jammer dat de nachtprogrammering maar van korte duur is. Vooral op woensdag en donderdag, wanneer de headliners maar tot middernacht doorgaan, is het feest snel afgelopen.

Randprogrammering: 8,0

Colours 2018
Photo: Boy Janissen / Festileaks

Voor wie afleiding zoekt tussen de optredens door is er genoeg te beleven. Cultuur is een belangrijk speerpunt voor het festival, vandaar dat 10 van de 22 podia volledig hierop toegespitst zijn. Zo kun je een filmpje pakken in de bioscoop, een workshop capoeira of hiphop volgen of je mengen in een klimaatdiscussie. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat het randprogramma hoofdzakelijk in het Tsjechisch wordt aangeboden. Dat is gelukkig geen probleem in de exclusieve Design Zone, waar je moderne kunst en de laatste hebbedingetjes uit de modewereld vindt. “Ik ben vanmorgen naar een workshop over Google geweest, op welk festival kan dat nou?”, aldus Tómas uit Ostrava.

Sfeer: 8,1

Colours 2018
Photo: Boy Janissen / Festileaks

Met de sfeer is het opperbest gesteld in Ostrava. Cameramannen zwepen het publiek op terwijl de act nog nergens te bekennen is en festivalgangers helpen elkaar in de regen de juiste opening van hun poncho te vinden. Tijdens de optredens klinkt er regelmatig luid gejoel en applaudisseert het aanwezige publiek zich om de haverklap het eelt op de handen.

Voor een doorsnee Nederlander is het Tsjechisch nogal een uitdaging: in geschreven vorm lijkt het alsof er iemand de kabouterdans over een toetsenbord heeft gedaan, laat staan als iemand je nietsvermoedend aanspreekt. Toch doet iedereen zijn stinkende best om je met hun geringe kennis van het Engels te woord te staan en leidt zo´n spraakverwarring vaak tot een lachbui en een spontaan gesprek.

Locatie: 9,2

Colours 2018
Photo: Boy Janissen / Festileaks

De oude staalfabriek van Dolní Vítkovice vormt het prachtige decor voor Colours Of Ostrava 2018, dat vooral in de zon uitstekend tot zijn recht komt. Tussen de buizen, roestige stellages en bouwvallige loodsen vind je kleine podia, kraampjes en plekken waar je je afgetrapte voeten even rust kunt gunnen. Je kunt ook de oude hoogoven beklimmen, waar op 80 meter hoogte een adembenemend uitzicht over het festivalterrein op je wacht. Als de avond valt en het fabrieksdecor tot zwarte schimmen is vervaagd, kleuren de vele lichtshows de nacht boven Ostrava.

Enig minpuntje is echter dat het terrein door de modder niet goed begaanbaar is bij slecht weer. Een handjevol pallets zou daar de oplossing voor moeten zijn, maar die zijn spekglad en missen hier en daar een balkje. Een ongewild potje hink-stap-sprong is hierdoor soms onvermijdelijk.

Eten & Drinken: 7,9

Colours 2018 eten
Photo: Thomas Ohlenforst / Festileaks

Als je van goed(koop) Tsjechisch eten houdt, kun je op Colours Of Ostrava ongetwijfeld je hart ophalen. Van hartige stoofpot en kruidige eenpansmaaltijden tot de traditionele zoetigheden Trdelník en Perník: you should Czech it out! Mocht de Centraal-Europese keuken je maagklachten bezorgen, dan niet getreurd: ook voor je go to hamburger of vegahapje draaien ze hier hun hand niet om. Sommige bezoekers zijn wat kritischer: “Er zit veel kwaliteitsverschil tussen de kramen. Op de ene plek ziet het er fantastisch uit, ergens anders is het maar slappe hap”, aldus David uit Brno.

Aan de bar moet je soms even geduldig zijn, maar dan heb je toch maar mooi een halve liter van €1,50 voor je neus staan. Verder staat Colours 2018 volledig in het teken van duurzaamheid. Zo loop je de hele week rond met een hardplastic beker voor al je drankjes en ligt er dus ook nergens troep op de grond.

Logistiek: 6,8

Colours 2018
Photo: Boy Janissen / Festileaks

Bezoekers kunnen tegen een kleine vergoeding terecht op één van de drie festivalcampings. Veel luxe is er niet: douches, dixies, een bakker en een bar – that’s it. Gelukkig ligt er een groot winkelcentrum op loopafstand, waar je de lokale supermarkt kan plunderen en stiekem naar een schone wc kan. Festivalgangers die in een Airbnb of Hostel slapen zijn – vanzelfsprekend – over het algemeen iets positiever.

De weg naar het festivalterrein is een hele onderneming. De bewegwijzering laat te wensen over en de lokale trams zitten vaak propvol. Gelukkig geven ze dit jaar wel in het Engels de juiste haltes aan. Een extra compliment verdienen de voorzieningen voor personen met een handicap. Niet alleen hebben zij hun eigen camping naast het festival, ook staat er meerdere keren een doventolk op het podium die de toegankelijkheid van de muziek vergroot.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen wee aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2017.

Colours of Ostrava Logo

Colours of Ostrava 2024

Locatie
Tsjechië
Ostrava, Tsjechië
Datum 17-20 juli 2024
Tickets Kopen

Over de auteur ✍️

Boy Janissen

Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.

Meer van Boy