17 augustus 2008: legendarisch Sigur Rós op Lowlands

Sigur Ros
Foto: Eric Pamies

Sigur Rós heeft de aangename gewoonte om fantastische concerten te spelen. Of het nu op hun eigen concert is of op een festival, het maakt de IJslanders niet veel uit. De bezoekers van Lowlands 2008 mochten dat in levende lijve ondervinden: Sigur Rós speelde een concert dat tot vandaag in de geschiedenis van het festival gegrift staat.

De setting

Het voorbereidende werk voor Sigur Rós wordt voorzien door de mannen van Elbow, die op dit moment nog niet de bekendheid genieten van een paar jaar later. The Seldom Seen Kid voelt nog warm aan en voor veel kelen is het de eerste keer dat ze ‘Grounds For Divorce’ en ‘One Day Like This’ te verwerken krijgen. Als het IJslandse trio om 21u het podium opstapt, is het flink beginnen regenen. Wie er niet op tijd bij is, krijgt de geschiedenis onder een verfrissende douche te zien.

Anderhalf uur magie

Sigur Rós opent een kwartier lang met ‘Svefn-g-Englar’ en ‘Glossoli’. Ze hebben pas Með Suð í Eyrum Við Spilum Endalaust uitgebracht, maar het duurt een half uur voor met ‘Við Spilum Endalaust‘ het eerste nummer van de nieuwe telg aan bod komt. Daarna wisselen nieuw en oud elkaar af: ‘Hoppípolla’ en ‘Sæglópur’ zitten verweven tussen ‘Festival’ en ‘Inní Mér Syngur Vitleysingur’. Frontman Jonsí voelt zich zichtbaar in zijn sas en neemt de zeldzame moeite om zijn publiek in het Engels aan te spreken. De band komt nog even terug voor hun grootste hit ‘Popplagið’, de enige track van Untitled van de avond. Daarna is het definitief gedaan en moeten we noodgedwongen weer met onze voeten op de grond gaan staan. Anderhalf uur magie, anderhalf uur zweven. Lowlands heeft vanavond geen geestverruimende middelen nodig gehad om in hogere sferen te geraken.

Vandaag in de geschiedenis

In de rubriek Vandaag In De Geschiedenis wordt teruggeblikt op bijzondere momenten uit de festivalgeschiedenis en geschiedenis van vele artiesten. Meer bijzondere herinneringen lezen? Lees hier alle terugblikken.