25 jaar geleden had nog niemand van Gorillaz, Kendrick Lamar en N.E.R.D. gehoord. Waar mensen in 1993 wel voor het eerst van hoorden was een fonkelnieuw festival: Lowlands. In de afgelopen 25 jaar heeft het festival zijn plekje in de festivalgeschiedenis meer dan verdiend.

Wat vooraf ging

Op 27 augustus 1993 opende Lowlands festival voor het eerst z’n poorten, maar de naam Lowlands klonk niet iedereen nieuw in de oren. In 1967 werd namelijk een van de eerste Nederlandse popfestivals georganiseerd in de Jaarbeurs in Utrecht. De naam? A Flight to Lowlands Paradise. Dat festival kende geen lange geschiedenis, maar gezien de naam was het zeker een belangrijke bron van inspiratie voor de organisatie van het huidige Lowlands.

Een nieuw festival

Lowlands 1993 programmaboekje

Tegenwoordig puilt Nederland uit van de festivals, maar daar was in 1993 geen sprake van. Pinkpop was in die tijd de enige grote speler, maar in de zomer van dat jaar kreeg het Limburgse festival serieuze concurrentie. Op 27 augustus kon men vanaf 10:00 Lowlands Paradise drie dagen lang ontdekken voor de luttele prijs van 75 Gulden (€34). Het festival-landschap van Nederland was voor eens en voor altijd veranderd.

Grote namen, maar niet in de Alpha

Voor het nieuwe festival wist Lowlands meteen grote namen aan te trekken. De Alpha en Bravo bestonden nog niet, maar de twee podia droegen de sexy namen ‘Hoofdpodium’ en ‘Tweede Podium’. De namen van de podia zullen geen publiek getrokken hebben, maar de namen op de podia waren niet mis.

Onder andere The Verve, Primus en The Smashing Pumpkins sierden de line-up van de eerste festivaldag. In de twee dagen die volgden konden bezoekers ook nog genieten van Iggy Pop, Tool, Rage Against The Machine en meer. De toon was gezet voor een rijke Lowlands-geschiedenis.

Vandaag in de geschiedenis

In de rubriek Vandaag In De Geschiedenis wordt teruggeblikt op bijzondere momenten uit de festivalgeschiedenis en geschiedenis van vele artiesten. Meer bijzondere herinneringen lezen? Lees hier alle terugblikken.

Win 2 tickets voor Pohoda Festival!

Deze hele week maak je bij Festleaks kans op 2 weekendtickets inclusief camping voor Pohoda Festival in Slowakije. Samen met een vriend of vriendin genieten van onder andere Liam Gallagher, Lykke Li, The 1975 en Mura Masa onder een stralende zomerzon: kekke deal toch?