Damon Albarn over de toekomst van Blur, Gorillaz en zijn andere projecten

Gorillaz - Lowlands 2018
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

Dat Damon Albarn een bezige bij is, is inmiddels wel duidelijk. Alleen al afgelopen jaar bracht hij met Gorillaz twee albums uit. En daar blijft het voorlopig niet bij.

In een serie interviews liet Damon zich de afgelopen week uit over de toekomst van zijn vele projecten. We verzamelden alle informatie en zette het eens even lekker op een rijtje voor je. Act voor act. Te beginnen met…

The Good, The Bad & The Queen

https://www.youtube.com/watch?v=Qrgj_vHgcPs

The Good, The Bad & The Queen is misschien niet voor iedereen even bekend. Deze supergroep startte Damon Albarn in 2006 met de beroemde drummer Tony Allen, Paul Simonon (voormalig bassist van The Clash) en Simon Tong (voormalig bandlid van o.a. The Verve en Gorillaz). Danger Mouse produceerde hun eerste en vooralsnog enige album, dat ook ‘The Good, The Bad & The Queen’ heet. Sterker nog: officieel heeft de band geen naam, dus noemt iedereen ze maar naar hun debuutplaat.

Na de release en een bijbehorende tour (waarmee in 2007 o.a. Lowlands en Sziget werden aangedaan), is er nooit meer iets gehoord van de band. Tot nu! Eerder dit jaar werd al bekend dat de bandleden mogelijk een tweede plaat aan het opnemen waren. Vorige week bevestigde Albarn aan het Zwitserse Radio 4FM: “In oktober, als ik klaar ben met spelen in Amerika [met Gorillaz], starten we weer met The Good, The Bad & The Queen.”

We zouden niet verrast zijn als de groep de tweede plaat ook op tour neemt aankomende festivalzomer.

Gorillaz

Gorillaz - Lowlands 2018
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

Ten minste, als Damon niet te druk is met een ander project. Zoals Gorillaz. Je zou denken dat dit avontuur wel weer even klaar is na twee jaar lang intensief touren én het uitbrengen van 2 albums binnen driekwart jaar. Maar niets is minder waar.

In het interview met Radio 4FM zegt Damon ook bezig te zijn met nóg een album van Gorillaz. Het opnemen en uitbrengen van dat nieuwe Gorillaz-album moet nog wel op zich wachten. Eerst gaat hij aan de slag met The Good, The Bad and The Queen. Maar toch, wanneer er weer tijd is, is er ook nieuw materiaal.

Blur

Blur Band

En dan tot slot: Blur. De band waarvan we Damon Albarn oorspronkelijk kennen is dan weinig actief, hopen op een reünie doen fans altijd. En voor die die hard Blur-fans is er goed nieuws. Tegenover The Sun laat Damon weten dat een Blur-reünie “geen gekke gedachte” is. ”I’d hate to think I’d never play with those musicians again,” aldus Albarn. Wel geeft de zanger aan dat iedereen het echt moet willen, “anders wordt je een tribute-act van jezelf.”

Dat Blur in ieder geval niet officieel ‘done’ is, blijkt wel uit het feit dat de band sinds deze week een Snapchat-account heeft. Weirde timing? Ja, nogal. Of het iets betekent? Waarschijnlijk niet. Maar hopen mag!

Goed. Het lijkt dus vrijwel zeker dat we Damon Albarn volgend jaar weer vrolijk door Europa zien touren. Maar in welke bezetting precies? Daar liggen de opties nog wagenwijd voor open. Al lijkt The Good, The Bad & The Queen nog wel het meest logisch. We houden je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom deze muzikale duizendpoot. 

Volg op Facebook, subscribe op de Festival Nieuwsbrief of download de app om altijd op de hoogte te blijven.