Festivalrapport: Majestueus Rock en Seine 2018 kent vredige editie

Rock en Seine
Foto: Christophe Crénel

Afgelopen weekend vond Rock en Seine plaats in het Domaine National de Saint-Cloud, een indrukwekkend park vlakbij Parijs. Met een klinkende affiche, fijne weersomstandigheden en tienduizenden muziekliefhebbers kende het festival een heerlijke editie.

Festileaks was er afgelopen weekend bij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Wil je op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook, of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Dit was Rock en Seine 2018 volgens de festivalbezoekers.

Line-up: 7,4

Photo: Jack Parker / All Things Loud

Met headliners als Liam Gallagher, Thirty Seconds to Mars, Justice, Post Malone en Macklemore was er genoeg te genieten in de Franse hoofdstad. De organisatie heeft dit jaar een breed scala aan artiesten aangetrokken om aan de oever van de Seine een optreden te geven. Zo kon je springen bij King Gizzard & The Lizard Wizard en Die Antwoord, dansen bij Bicep en Bonobo en jouw jeugd herbeleven bij Linkin Parks Mike Shinoda. Het publiek reageert over het algemeen positief, maar heeft ook kritiek: ”Ik baal er wel van dat er zo weinig gitaarmuziek is dit jaar,” aldus vaste gast Damien (37), ”voorgaande jaren was dan genre stukken meer aanwezig op de line-up.”

Randprogrammering: 6,1

Photo: Sam van Reenen / Festileaks

”Randprogrammering? Dat woord kennen ze hier niet geloof ik” lacht de Waalse Sophie (43). Rock en Seine kent een vijftal aan podia en daar moet het publiek het mee doen. Er zijn een paar kleine activiteiten zoals de menselijke katapult van Transavia en de Netflix-tent waar je een rad van fortuin hebt en diverse prijzen kan winnen. Toch valt er voor het Franse festival, zeker met het oog op de prachtige locatie, nog genoeg te halen op dit vlak

Sfeer: 6,4

Photo: Sam van Reenen / Festileaks

Rock en Seine heeft een relaxte sfeer, maar komt pas rond zonsondergang echt los. De artiesten die in het middaguur spelen moeten niet rekenen op veel publieksparticipatie doordat veel mensen eerst nog even de rust op zoeken of de stad in duiken. Neem de show van Liam Gallagher bijvoorbeeld: op nummers als ‘Wonderwall’ en ‘Cigarettes & Alcohol’ mag best meegezongen worden hoor mensen.

Door de gemoedelijke sfeer is Rock en Seine wel een zeer toegankelijk festival voor mensen uit iedere leeftijdscategorie. Kinderen, stelletjes en hele families vermaken zich prima en de festivalgangers kijken constant naar elkaar om. Didier (31), die bij King Gizzard & The Lizard Wizard een enkelblessure opliep, werd vanuit alle kanten geholpen: ”Echt hartverwarmend hoe het publiek elkaar hier helpt wanneer het nodig is. Ik bezoek ieder jaar een aantal Franse festivals, maar de vibe die hier hangt vind je nergens anders.”

Locatie: 7,1

Rock en Seine vindt plaats aan de rand van de rivier de Seine. Doordat het festival vlakbij het centrum van Parijs plaats heeft is de locatie uniek te noemen. Wanneer je de poorten van het Saint-Cloud park gepasseerd bent gaat er een nieuwe wereld voor je open. De voormalige achtertuin van Napoleon I is prachtig ingericht. Uitrusten in een van de vele loungestoelen? Geen probleem. Dansen onder de rijk verlichte bomen? Scène du Bosquet is waar je moet zijn. Rock en Seine komt pas echt tot leven als de zon onder is, de locatie openbaart zijn schoonheid dan volledig.

Eten & drinken: 7,9

Photo: Sam van Reenen / Festileaks

Van Ethiopisch tot Thais en van Argentijns tot Senegalees. Vrijwel iedere internationale keuken is vertegenwoordigd op Rock en Seine. Het cashless-systeem, waardoor je kan betalen met je smartphone of polsbandje, zorgt voor een vlotte doorloop aan de verschillende drink- en eetstands. Een flink minpunt waar het festival al langere tijd mee kampt zijn de prijzen. Een biertje van 47 centiliter kost minimaal €6,50 en een klein biertje van 25 centiliter €3,50. Eric (43) uit Lyon snapt er weinig van: ”Deze prijzen zijn ronduit belachelijk, in mijn vriendenkring gaan veel mensen niet meer naar dit festival toe doordat het zo duur is.”

Logistiek: 6,6

Photo: Sam van Reenen / Festileaks

Mede door de centrale ligging van het evenement is het festival met het openbaar vervoer makkelijk te bereiken. De metro stopt in de buurt van de twee ingangen en gaat ieder kwartier. Wanneer je met de auto komt beland je in een totale verkeerschaos. Veel wegen zijn volledig afgesloten door politiebusjes en zwaar bewapende agenten.

Rock en Seine kent veel Parijzenaren die op een steenworp afstand van het festival wonen. Zo ook Noel (16) die het festival met haar ouders bezoekt: ”Het festival heeft geen echte camping, veel bezoekers wonen hier of boeken een hotel. Als je toch op een camping wil staan betaal je extra. Hoe meer ruimte je gebruikt, hoe meer je betaalt voor je plek.”

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2017.

Rock en Seine Logo

Rock en Seine 2017

Locatie
Frankrijk
Parijs, Frankrijk
Datum 25-27 augustus 2017
Line-up
Rone
Cypress Hill
The xx
Rone, Cypress Hill, The xx +27 meer
Tickets Niet meer beschikbaar.

Over de auteur ✍️

Sam van Reenen

Trotse Head of News en muzikaal omnivoor. Voorliefde voor het hardere soort muziek, maar van alle markten thuis. Van Kendrick Lamar tot La Dispute en Deafheaven en van Sigur Rós naar Burial en Atmosphere. Vernoemde zijn hond naar de beste zangeres van Nederland en werkzaam als verpleegkundige. In de zomer steevast te vinden op Rock Werchter en Best Kept Secret.

Meer van Sam