Festivalrapport: Pukkelpop 2018 streelt het oog

Pukkelpop 2018
Photo: Pukkelpop

Kendrick Lamar sloot zaterdagavond het hoofdpodium af en zo’n drie uur later vielen de laatste beats in de Boiler Room. Zo kwam Pukkelpop 2018 tot haar zinderend einde. Het terrein was prachtig, het eten heerlijk en het entertainment op en top. In dit rapport lees je alles over de afgelopen editie.

Festileaks was er bij en vroeg 100 festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Pukkelpop 2018 volgens de festivalbezoekers.

Line up: 6,5

The War On Drugs - Lowlands 2018
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Met Arcade Fire haalde Pukkelpop een bijna exclusieve headliner, maar dé naam van deze editie was toch Kendrick Lamar. Ondanks die twee toppers was het publiek niet helemaal overtuigd. “Je hebt die twee, maar het mag echt wel meer. Vooral op vrijdag mis ik een echte headliner”. Ook de korte set van Kendrick Lamar (1u15) stootte veel festivalgangers voor de borst. De combo The War On Drugs – Arcade Fire wist dan wel weer moeiteloos zieltjes te overtuigen.

Randprogrammering: 7,7

Pukkelpop 2018
Foto: Boris de Haes / Festileaks

Zeven podia ten spijt, er mag nog wat te beleven zijn op het terrein. Zoals de afgedankte De Lijn-bus die werd omgetoverd tot een fuifzaal. Of de Petit Bazar, die in teken stond van wegenwerken en waar een gigantische opblaasbare duikboot stond. Geïnteresseerden konden ook naar kunst en diverse voorstellingen kijken op Pukkelpop, maar de gemiddelde bezoeker leek daar niet echt warm van te worden. “Mengt niet goed met bier”.

Sfeer: 7,7

Pukkelpop 2018
Foto: Boris de Haes / Festileaks

Drie dagen was het een gezellige boel in Kiewit, maar het venijn zat hem in de staart. In de anderhalf uur tussen Imagine Dragons en Kendrick Lamar lieten vooral de jonge festivalbezoekers zich van hun slechtste kant zien. Tot enkele minuten voor aanvang van Kung Fu Kenny probeerden jongeren nog naar de eerste rijen te dringen, ongeacht of ze daarbij zittende toeschouwers een trap verkochten. Dat zien we op elk festival natuurlijk wel eens gebeuren, maar zaterdagavond was het schering en inslag. Iemand goot zijn beker water (hopelijk) uit over de jongen die voor hem zat en plaatste zich vervolgens, bij gebrek aan plaats op de grond, op de benen van een ander slachtoffer. Deze taferelen stonden gelukkig in schril contrast met de rest van het weekend.

Locatie: 8,6

Pukkelpop 2018
Foto: Boris de Haes / Festileaks

Het mag gezegd worden: Pukkelpop doet het fantastisch met de weide die ze hebben. Een door hoge vlaggen geflankeerde houten loopbrug verbindt de twee uiteinden van het terrein met elkaar. Verschillende ballonnenbogen reizen rond en er is uiteraard het bekende reuzenrad. Het terrein was een lust voor het oog, maar liep vaak afgepakt vol. Bijna overal was het worstelen om je te verplaatsen. Er had ook meer schaduw mogen zijn. Buiten in de food wood was het moeilijk te ontkomen aan de zon.

Eten & drinken: 8,3

Pukkelpop 2018
Foto: Boris de Haes / Festileaks

De food wood was dé plek voor wie geen zin had in vaste festivalkost. Op het terrein waren uiteraard alle welbekende eetkraampjes, maar de food wood bracht er een stuk of twintig food trucks bij. Hongerige bezoekers genoten van het aanbod en de prijzen waren niet hoger dan op de rest van het terrein. Wat niet goed smaakte; de drankprijzen. Drie euro voor een biertje was voor de meesten toch een beetje te veel van het goede. De kleine flesjes water en het gebrek aan drinkwater op het terrein kregen het ook zwaar te verduren.

Logistiek: 7,2

Pukkelpop 2018
Foto: Boris de Haes / Festileaks

Pukkelpop pakte uit met een vernieuwde ingang. Bandjes afhalen deed je dit jaar tegenover de ingang, waardoor de rijen beter werden verdeeld. Dat bleek ook nodig, want de security nam uitgebreid de tijd om alle bezoekers te controleren. “Ik moest mijn rugzak afgeven en die man heeft hem helemaal uitgeladen”, zei een duidelijk geïrriteerde Genkenaar. “Daarna schoof hij alles aan de kant en kon ik het zelf weer inladen, om me dan bijna uit te kleden voor de metaaldetector. Het is alsof je op de luchthaven bent.” Bezoekers met de auto en de fiets waren wel tevreden over hun parkings en ook de campings blijven succesvol. Al was het toch sleuren op woensdag. Een groep meisjes kwam voor de eerste keer naar Pukkelpop en mispakte zich aan de afstand. “Van de auto naar de ingang was het best wel ver. We kregen niet alles mee en hebben de tocht dus twee keer moeten doen.”

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2017.

Pukkelpop Logo

Pukkelpop 2024

Locatie
België
Hasselt, België
Datum 15-18 augustus 2024
Tickets Kopen