Het grote festivalinterview met The Vaccines

The Vaccines

Met hun vierde album kunnen ze deze festivalzomer weer knallen. The Vaccines zijn inmiddels gegroeid tot een band die met gemak een groot publiek trekt. Maarja, What Did You Expect? Festileaks sprak gitarist Freddie Cowan over hun setlist, surfen en Iggy Pop.

Festivalzomer

“Deze festivalzomer is ons tot nu toe top bevallen. We spelen goed. Ik dacht altijd dat als we vier albums hadden dat we dan een goede set hebben als headliner. Je kunt alleen maar de liedjes spelen die je hebt, natuurlijk. Als je vier albums hebt kun je echt de beste set spelen. Opvullen is niet nodig.”

Reading & Leeds

“We kijken altijd het meeste uit naar Reading en Leeds in Engeland. Het is een van de eerste festivals waar ik ooit heen ben geweest. Terwijl ik daar was droomde ik altijd van de dag dat ik er zelf zou spelen, maar ik dacht nooit dat het daadwerkelijk zou gebeuren. En nu spelen we er alweer voor de vierde keer. De laatste twee keer hebben we zelfs op de mainstage gespeeld. Het is echt een belangrijk festival voor me, omdat het veel voor me betekent.”

https://www.youtube.com/watch?v=HN3zt1stpFA

“In het verleden hebben we voor dit festival ook wel eens onze setlist aangepast. Of er kwamen mensen met ons mee spelen. We proberen altijd wel iets speciaals te doen. Ik heb nog niet over dit jaar nagedacht eigenlijk, maar het zou wel leuk zijn om weer iets te doen.”

Rock Werchter 2018

“Van alle festivals die we tot nu toe hebben gespeeld was Rock Werchter wel een van de leukste. Het publiek is daar enorm. Een groot publiek geeft je een energiekick. Als ze ook nog de liedjes kennen en meezingen, dat is te gek. Maar soms voel je die energie ook bij een klein publiek. Het is een soort surfen. Als band probeer je een golf te pakken. Het publiek is die golf. Ze moeten je opvangen en dan is het geweldig.”

Queens Of The Stone Age

“Op Rock Werchter hebben we het optreden van Queens Of The Stone Age bekeken. Dat was ongelooflijk. Het is een briljante band. Ze zijn natuurlijk al best lang bezig en ik heb daarom het idee dat ik veel van ze kan leren door naar ze te kijken. Zo’n optreden kan ik waarderen als muziekfan en als een muzikant. Je kunt genieten en tegelijkertijd word je onderwezen en geinspireerd.”

Never meet your heroes

“Ik doe geen moeite om mijn helden te ontmoeten, maar ook geen moeite om ze niet te ontmoeten. Ik ontmoet ze zelfs liever niet vaak. We speelden met Iggy Pop laatst. En alhoewel ik hem geweldig vind wilde ik hem niet perse ontmoeten. Hij is ook gewoon een mens. Ik vind zijn werk en zijn verhaal geweldig, maar daar kijk ik liever een documentaire over. Als ik hem ontmoet vind ik het niet zo interessant. Je kent hem namelijk toch niet echt. Dat heeft niet echt zin.”

The Vaccines

the vaccines
the vaccines

De Britse indierockband The Vaccines bestaat sinds 2010. Een jaar later bracht de band het debuutalbum What Did You Expect From The Vaccines? uit met daarop bescheiden hitjes als ‘If You Wanna’ en ‘Wrecking Bar (Ra Ra Ra)’. Het viertal heeft inmiddels vier albums uitgebracht, waarvan Combat Sports het meest recent is. Dat album werd enkele maanden geleden uitgebracht. Afgelopen zomer stond er weer een uitgebreide festivaltour op de planning. Onder andere Rock Werchter en Benicàssim werden daarbij aangedaan. Ook staan ze later dit jaar nog op Into The Great Wide Open en op 25 oktober in de Melkweg (er zijn nog kaarten).