12 september 2015: de start van het Lollapalooza Berlin-avontuur

lollapalooza berlin 2015

Vandaag, precies drie jaar geleden, ging het eerste hoofdstuk van Lollapalooza Berlin van start. Het weekend was het begin van de Europese Lolla-franchise en bracht tal grote artiesten bijeen. Onder andere Muse, Macklemore & Ryan Lewis, Martin Garix en Tame Impala pronkten op het affiche. Hoe dit verliep, check je hieronder!

Voor de start van dit verhaal gaan we terug naar het jaar 2014. De Lollapalooza-familie heeft inmiddels vier landen onder haar hoede – Argentinië, Brazilië, Chili en moederland Amerika – en heeft nu haar zinnen gezet op Europese gronden. Na enige geruchten laat de kapstokorganisatie op 4 november eindelijk meer informatie los; het festival gaat in zee met de organisatie van Melt en legt de focus op Berlijn, Duitsland.

Het nieuwe evenement gaat plaatsvinden op 12 en 13 september 2015 op het historische terrein van de luchthaven Berlin-Tempelhof. De keuze voor de stedelijke locatie is gebaseerd op de waarden van het festival en de Duitse hoofdstad, die volgens oprichter Perry Farrell perfect naar buiten komen. “Berlijnse energie, kunst, mode en muziek zijn precies de zaken die bij Lollapalooza centraal staan,” laat hij in een persbericht weten. “Ik kan niet wachten deze culturele uitwisseling met jullie te delen.”

lollapalooza berlin 2015

Goed beladen, maar geteisterd door ziekten

Niet veel later wordt het nieuwe festival geladen met de eerste namen, die zich over vier podia verdelen – waarvan twee(!) Main Stages. De openingseditie krijgt bezoek van een breed spectrum aan artiesten. Belle & Sebastian, James Bay, Dog Blood, Tame Impala, Sam Smith, Martin Garrix, The Libertines en Fatboy Slim zijn slechts een greep uit wat de weide te bieden heeft. Hier komen de headline-slots, gevuld door Macklemore & Ryan Lewis en Muse, nog eens bovenop.

De kwaliteit druipt dus van het affiche af. Ook acts onderaan de poster weten een fantastisch optreden neer te zetten. Zo entertainen de mannen van Run The Jewels erop los en laten Glass Animals zien waartoe ze in staat zijn. Toch wordt dit voor veel bezoekers verdoezeld door de kinderziekten die het festival ervaart. Verhalen over lange rijen, slechte bereikbaarheid en het onhandige statiegeldsysteem voor de bekers blijven dan ook lang rondgaan.

Inmiddels zijn we een paar jaar verder en zien we de kinderziekten verdwijnen. Afgelopen weekend was Festileaks traditiegetrouw aanwezig. Met behulp van meer dan 100 bezoekers stelden wij een festivalrapport op. Hieruit kunnen we concluderen dat de organisatie ver is gekomen. Het blijft dan ook een topper om het festivalseizoen mee af te sluiten.

Vandaag In De Geschiedenis

In de rubriek Vandaag In De Geschiedenis wordt teruggeblikt op bijzondere momenten uit de festival geschiedenis. Ook kijken we regelmatig terug op de hoogte- en dieptepunten uit het leven van artiesten. Nog meer bijzondere herinneringen lezen? Lees hier alle terugblikken.