Festivalrapport: Lollapalooza Berlin 2018 als exclusieve afsluiter van het festivalseizoen

Lollapalooza Berlin 2018 Line-up/sfeer
Foto: Dianne de Kievit / Festileaks (Lollapalooza Berlin 2018)

Lollapalooza Berlin knalt met maar liefst twee Main Stages het festivalseizoen tot een einde. The Weeknd, Kraftwerk 3D, Imagine Dragons, The National, Liam Gallagher… En dat zijn alleen nog de headliners. De kleuren spatten van je beeldscherm, want Lollapalooza Berlin is ook voor de onderdelen randprogrammering en locatie één groot feestje.

Festileaks was er bij en vroeg meer dan 100 festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook en Instagram.

Dit was Lollapalooza Berlin 2018 volgens de festivalbezoekers:

Line-up: 7,2

Lollapalooza Berlin 2018 Imagine Dragons
Foto: Dianne de Kievit / Festileaks (Lollapalooza Berlin 2018)

Lollapalooza Berlin weet dit jaar een goede line-up neer te zetten voor een festival dat aan het einde van het festivalseizoen plaatsvindt. Toch hebben ze een aardig affiche in elkaar weten te draaien. Zo heeft Lollapalooza Berlin dit jaar de Canadese zanger The Weeknd exclusief op hun podium staan, en boekten zij ook een van de weinige Europese festivalshows van Imagine Dragons. Verder staan Rag’N’Bone Man en Dua Lipa op het programma, welke we eerder al zagen op onder andere Lowlands. Dance is goed vertegenwoordigd in de Perry Stage met Kygo, David Guetta en onze eigen Armin van Buuren. De meningen zijn verdeeld wat betreft de line-up. De een is erg lovend over de headliners, maar een ander vindt het tegenvallen vergeleken met andere festivals. Anna (23) uit Berlijn laat weten dat de line-up van dit jaar “niet helemaal haar ding is”.

Randprogrammering: 7,3

Lollapalooza Berlin 2018 Randprogrammering
Foto: Dianne de Kievit / Festileaks (Lollapalooza Berlin 2018)

Op Lollapalooza Berlin is veel meer te vinden dan alleen muziek. Het oude Olympische zwembad is namelijk een uitstekende plek om naar bijvoorbeeld waterballet-shows en synchroonzwemmen te kijken. Als je iets verder wandelt kom je terecht op de Absolut Lolla Funfair, het bekende vodka-merk is namelijk hoofdsponsor. Je kunt hier een workshop volgen om je eigen fancy bloemenkrans in elkaar te zetten. Maar ook hét drankje van 2018 drinken: de Absolut Lolla in een lichtgevend glas, wat schitterend is tijdens de Berlijnse techno die daar ’s avonds gedraaid wordt. Verder zijn er diverse circusattracties, een theater en kun je altijd nog in het minder originele reuzenrad. “Je hoeft je zeker niet te vervelen hier, er is altijd wel iets te doen.”, aldus Tom (27) uit Berlijn.

Sfeer: 8,2

Lollapalooza Berlin 2018 Sfeer
Foto: Dianne de Kievit / Festileaks (Lollapalooza Berlin 2018)

Op het festival hangt een ontspannen en goede sfeer. Waar nodig wordt stil en aandachtig geluisterd, maar het publiek is ook zeker niet vies van een feestje. Ben Howard en Rag’N’Bone Man wisten het publiek muisstil te krijgen. Waarbij die eerste zelfs een huwelijksaanzoek (met goede afloop) werd gedaan. Tijdens de hiphop shows, zoals bij A$AP Ferg en RIN, waren de moshpits wel volop aanwezig. Bij de house artiesten in de Perry’s Stage gingen de voetjes ook goed van de vloer. “De sfeer is zeer fijn, iedereen is leuk met elkaar,” aldus Laura (29) uit Frankfurt. Het Duitse publiek ging vooral los bij de Weingarten, waar de dj’s precies wisten welke hits en schlagers ze moesten draaien.

Locatie: 8,1

Lollapalooza Berlin 2018 Locatie
Foto: Dianne de Kievit / Festileaks (Lollapalooza Berlin 2018)

Tot nu toe is Lollapalooza Berlin ieder jaar verhuisd naar een andere locatie in Duitse hoofdstad. Voorgaande jaren vond het festival plaats bij oud vliegveld Tempelhof, Treptower Park en Rennbahn Hoppegarten. Dit jaar wordt het voor het eerst gehouden in het Olympiapark bij het Olympisch Stadion. Het festival is vrij simpel, maar kleurrijk. aangekleed. Over het hele terrein zie je vooral banners in de huisstijl van het festival. Met zo’n locatie als het Olympisch Stadion heb je ook vrij weinig aankleding nodig. Doordat het festival midden in Berlijn plaatsvindt, is het een ideale mogelijkheid om het te combineren met een citytrip. Hallo hotels met goede bedden, doei luidruchtige camping met luchtbed! Verder wordt het terrein goed schoon gehouden, mede doordat er statiegeld op de drinkbekers zit.

Eten & Drinken: 7,5

Lollapalooza Berlin 2018 Eten & Drinken
Foto: Dianne de Kievit / Festileaks (Lollapalooza Berlin 2018)

Wie trek heeft op Lollapalooza Berlin, wordt niet teleurgesteld. Er is een heuse Street Food Market neergestreken, waarbij de foodtrucks de keuze niet makkelijk maken. Uruguayaans, Koreaans en Italiaans eten, het was er allemaal. Ga voor een broodje pulled pork, een portie Indiase samosa’s of haal een een vertrouwde Duitse curryworst. Sara (20) uit München vertelt ons: “Ze verkopen hier heerlijke pasta Bolognese!”. Ook op het gebied van drinken was er voldoende keuze. Bij de Absolut-stand bij de Fun Fair kon je de Absolut Lolla 2018 halen, een speciale cocktail met een lichtgevende beker. Wel was alles redelijk aan de prijs: voor een biertje van 400ml betaalde je 5,50 inclusief 1 euro statiegeld voor je beker. Op het festival kan je betalen door middel van een cashless-polsbandje, die je van tevoren via de website kon opladen en op het festival met cash of pin.

Logistiek: 7,2

Lollapalooza Berlin 2018 Logistiek
Foto: Dianne de Kievit / Festileaks (Lollapalooza Berlin 2018)

Doordat Lollapalooza midden in Berlijn plaatsvindt, is het goed te bereiken. Er rijden meerdere treinen en metrolijnen richting het Olympisch Stadion. Daardoor was het ’s avonds is het wel behoorlijk druk met het sardientjes-effect tot gevolg. Ook voor mensen die met de auto komen is het festival makkelijk te bereiken: het parkeerterrein is namelijk direct naast de ingang. Het festivalterrein was goed doorloopbaar, alleen de Perry’s Stage bleek tijdens de show van David Guetta veel te klein. Bezoekers klaagden daarover, omdat de zitplaatsen in het stadion niet werden opengesteld voor het publiek. Op zaterdag stonden veel rijen bij de oplaad automaten voor de cashless-polsbadjes. “Ik heb op de eerste dag bijna een uur in de rij gestaan om geld op mijn bandje te kunnen zetten.”, aldus Paul (38) uit Manchester.

Volgend jaar viert Lollapalooza Berlin haar 5-jarig jubileum. Of ze weer voor een andere locatie kiezen is nog niet bekend. Wel is het zeker dat ze als traditiegetrouwe seizoensafsluiter op 7 en 8 september 2019 weer terug zijn.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2017.

Vanaf aanstaande woensdag kun je stemmen op dé festival act van 2018. Welke artiest heb jij dit jaar op Lollapalooza Berlin of één van de vele andere Europese festivals gezien? Breng je stem uit en wie weet staat jouw favoriet op 21 september in de Festileaks Festival Act Top 100!

Lollapalooza Berlin Logo

Lollapalooza Berlin 2024

Locatie
Duitsland
Berlijn, Duitsland
Datum 7-8 september 2024
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen