In afwachting van het nieuwe album Simulation Theory dat in november zal verschijnen, blikken we vandaag terug op één van de pareltjes uit het repertoire van Muse. Vandaag mag het album Absolution namelijk vijftien kaarsjes uitblazen. Happy birthday!

Het is dinsdag 15 september 2003. De Britse band heeft vandaag haar derde album gereleased. Het eerste wat je hoort wanneer je de plaat beluistert, is het geluid van marcherende troepen. Vervolgens treden een vurige pianopartij en een drumkick in bij het nummer ‘Apocalypse Please’. Enkele overtuigende uithalen uit de strot van frontman Matthew Bellamy volgen. Het is dát moment waarop je beseft dat Muse weer helemaal terug is.

Albumcover en tracklist

De albumhoes is ontworpen door de inmiddels overleden Storm Thorgerson. Hij was de ontwerper van o.a. het fameuze kunstwerk van Dark Side of the Moon van Pink Floyd. De foto’s voor Absolution werden genomen in Buntingford, Engeland. “Je kunt het kunstwerk op verschillende manieren interpreteren. Je ziet mensen arriveren op aarde of mensen de aarde verlaten.” aldus drummer Domenic Howard.

De ontwerper van de albumhoes is overigens niet de enige overeenkomst tussen Absolution en Dark Side of the Moon. Aanvankelijk zou ‘krankzinnigheid’ het centrale thema van Muse’s derde album worden. De actualiteit rondom de oorlog in Irak gaf echter een lichte verandering aan de thematiek. Alle opvattingen en gedachtes rondom dit thema werden vertaald in de songteksten die Matthew Bellamy voor Absolution schreef. Deze leverden maar liefst veertien tracks op, waaronder zes singles. ‘Stockholm Syndrome’ en ‘Time Is Running Out’ werden vóór de albumrelease uitgebracht. Later volgden ‘Hysteria’, ‘Sing for Absolution’, ‘Apocalypse Please’ en ‘Butterflies and Hurricanes’.

Een aantal van deze tracks komen nog steeds voor in de setlist van Muse, wat iets aangeeft over de kwaliteit van de nummers. Volgens sommigen is bijvoorbeeld de baspartij van ‘Hysteria’ de beste bassline aller tijden. Daarnaast zijn de invloeden voor het album behoorlijk gevarieerd. Matthew Bellamy: “Van recht-door-zee hardrock tot epische, Queen-achtige fantasieën. Alles is door elkaar heen gemixt zodat we niet direct stijlen hebben gekopieerd, maar je hoort wel dat we ze geraadpleegd hebben.” Andere geraadpleegde (inspiratie)bronnen voor Absolution zijn klassieke componisten als Sergei Rachmaninov en Samuel Barber. Van alles wat dus.

Wist je dat…

• … de nummers ‘Time Is Running Out’, ‘Hysteria’ en ‘Stockholm Syndrome’ tot Muse’s vijf meest gespeelde live-tracks behoren? Op nummer 1 staat ‘Plug In Baby’ van het album Origin of Symmetry.
• … frontman Matthew Bellamy last had van extreme stemmingswisselingen tijdens de opnames in de studio? ‘Op het ene moment bevatte het album de mooiste muziek die ik ooit had gehoord en nog geen moment later klonk het als de meest belachelijke onzin die ik ooit had gehoord.’ aldus de zanger. De stress zorgde er zelfs voor dat hij nachtmerries kreeg over dat hij ondersteboven hing met vastgebonden enkels, terwijl er tegen zijn zolen werd geslagen.
• … Absolution hun eerste nummer 1-album in Groot-Brittannië was? Het succes was zo groot dat ze daarnaast hun eerste arena-tour en hun eerste headline show op Glastonbury mochten doen.
• … het album door Kerrang! in 2009 werd verkozen tot tweede beste album van de 21e eeuw? Op de eerste plek stond het album American Idiot van Greenday.
• … er ook enige kritiek op Muse was omdat Absolution nogal op de muziek van Radiohead leek? Dit is logisch te verklaren, aangezien de producer van Absolution ook de producer was van het album The Bends van Radiohead uit 1995.
• … op de track ‘Blackout’ een achttien-ledig orkest meespeelt?
• … Absolution muzikaal gezien meer duister en zwaarder is dan de voorgaande twee albums? Bij het derde album van de Britten ligt de tekstuele focus op theologische en apocalyptische concepten.

Muse


Muse is een rockband uit Teignmouth, Engeland. Na het verschijnen van het debuutalbum Showbiz in 1999 volgde de grote doorbraak met Origin of Symmetry in 2001. Nummers als ‘Plug In Baby’, ‘Bliss’ en ‘Feeling Good’ werden internationale hits. Met het eveneens geprezen Absolution uit 2003 groeide Muse uit tot een headliner van wereldformaat. Het jaar daarna stond het Engelse trio voor het eerst als afsluiter op festivals als Glastonbury en Pinkpop. Inmiddels heeft de band al zeven albums uitgebracht en daarvan miljoenen platen verkocht. In 2015 stond de groep nog op Pinkpop en Rock Werchter. In 2016 werd onder meer Lowlands bezocht. Hoogstwaarschijnlijk gaat de band met hun nog te releasen album Simulation Theory in 2019 weer op tournee.

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.