7 redenen om op Gorillaz te kiezen als festivalact van het jaar

Gorillaz - Lowlands 2018
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

Je festivaluitrusting ligt alweer in de kast en het normale leven is weer begonnen. Kortom, tijd om terug te blikken dus! Zoals ieder jaar is Festileaks op zoek naar de Festivalact Top 100 van 2018. Gorillaz is na hun shows op o.a. Lowlands en Rock Werchter een beduchte kanshebber voor de eindoverwinning. Maar waarom ook alweer?

1. Frontman Damon Albarn

Gorillaz - Lowlands 2018
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

Of het nou Blur, Gorillaz of The Good, the Bad & the Queen heet: elk muzikaal project dat Damon Albarn aanraakt verandert in goud. Hij was dit seizoen dan ook een graag geziene gast op de Europese festivals. Toch is het niet alleen de muziek die hoge ogen gooit. Ook de interactie tussen Albarn, met zijn no nonsense attiude, en het publiek toverde een lach op het gezicht van menig festivalganger. Herinneren we ons de liedjes voor Belgisch voetballer Eden Hazard nog op Rock Werchter 2018 bijvoorbeeld? En dan was er ook nog die flitsende gele trui.

2. Eerste festivaltour ooit in de EU

Je zou het bijna vergeten, maar dit was pas de eerste keer dat Gorillaz een Europese festivaltour ondernam. En dat voor een act die al in de early 00’s doorbrak! Save the best for last, zullen we maar zeggen? Overigens is het niet zeker dat er een (Europees) vervolg op deze tour komt. Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, houd dan vooral onze website en socials in de gaten.

3. Hits uit de 00’s

Zoals gezegd behoort Gorillaz al een hele tijd tot de internationale top van de muziekwereld. Vanzelfsprekend zaten er in elke set dan ook een paar van die oudere feel good (pun intended) nummers.

4. Nooit alleen op het podium

Naast de vaste band worden de albums van Gorillaz gekenmerkt door een legio gastartiesten die steevast hun opwachting maken. Zo behoorden dit seizoen onder andere De La Soul, Jamie Principle en Little Simz tot de special guests.

5. The Now Now en variatie in de setlist

Gorillaz - Lowlands 2018
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

Natuurlijk was er een aanleiding voor de afgelopen tour. In juni verscheen namelijk het nieuwe album The Now Now. Live bleken de nieuwe nummers een mooie aanvulling op het ouder werk. De variatie was dan ook groot: van pop naar rock en van funk naar hiphop en soul.

6. Ook Eden Hazard was van de partij

https://www.youtube.com/watch?v=RZd-3fFVd8U

Albarn weet precies wat het publiek wil. Zo veranderde hij tijdens de show op Rock Werchter 2018 de teksten van meerdere nummers naar Eden Hazard. En daar wist het publiek op haar beurt dan wel raad mee.

7. Aretha Franklin tribute tijdens Lowlands 2018


Tijdens Lowlands 2018 brengt Albarn een ode aan de pas overleden Aretha Franklin. Het is duidelijk te zien dat het verlies hem aangrijpt.

Ben jij overtuigd? Is Gorillaz dé absolute festivalkneiter van het afgelopen seizoen? Breng dan snel je stem voor de Festileaks Festivalacts Top 100 van 2018 uit!