Na bijna 3,5 jaar wachten is het op 5 oktober eindelijk zover: de release van het nieuwe studioalbum Trench van Twenty One Pilots. Hoewel we nog even moeten wachten, laat het multi-instrumentele duo hun fans niet stilzitten. Muziekvideo’s, geheime aanwijzingen en tourdata houden de Skeleton Clique – fans van de band – op het puntje van hun stoel. Maar waar loopt dit alles op uit en wat kunnen we precies van het album verwachten? We zetten alles even voor je op een rijtje.

Nieuwe muziek in een nieuw jasje

Eerder dit jaar wist leadzanger Tyler Joseph de eerste hints te geven over de vorm van het nieuwe album. “Op dit moment verwacht ik dat de muziek minder up-tempo is dan het vorige album”, vertelt hij aan AltPress. “Ik wil de focus meer leggen op de songteksten.” Hoewel de lyrics van de band altijd al een diepere betekenis hadden, lijkt het erop dat er bij Trench grenzen worden verlegd.

Inmiddels heeft de band al vier tracks uitgebracht: ‘My Blood’, ‘Jumpsuit’, ‘Levitate’ en ‘Nice And The Niners’. Elk voorzien van een videoclip en de populariteit zoals je bij Twenty One Pilots kunt verwachten. Echter staat ons nog een vijfde release met bijbehorende clip te wachten. Aan het einde van Behind the Scenes van ‘Jumpsuit’ wordt aangegeven dat de mannen naar Amerika gaan om nog een video te schieten. Echter is geen van de daarna uitgebrachte clips geschoten in The States. 1+1=2?

Albumcover en tracklist

Twenty One Pilots Trench

Na een doodse stilte van de band, zowel fysiek als op social media, begon op 9 juli de geruchtenmolen weer op volle toeren te draaien. Op deze maandagmorgen verschenen er in Londen een groot aantal billboards met hierop het artwork van het nieuwe album en het Twenty One Pilots-logo. Een dag later kregen ook de socials een make-over, waarna op 11 juli de eerste twee tracks werden onthuld: ‘Jumpsuit’ en ‘Nico And The Niners’. Hieronder de gehele tracklist:

 1. ‘Jumpsuit’
 2. ‘Levitate’
 3. ‘Morph’
 4. ‘My Blood’
 5. ‘Chlorine’
 6. ‘Smithereens’
 7. ‘Neon Gravestones’
 8. ‘The Hype’
 9. ‘Nico And The Niners’
 10. ‘Cut My Lip’
 11. ‘Bandito’
 12. ‘Pet Cheetah’
 13. ‘Legend’
 14. ‘Leave The City’

Vooralsnog ziet het er uit niet naar uit dat we een samenwerking met andere artiesten kunnen verwachten. Alleen Weezer-frontman River Cuomo laat via Twitter van zich horen, maar concrete aanwijzingen zijn er niet.

Tourdata

Bij een nieuw album hoort ook een nieuwe tour. Op 16 oktober gaat het duo in Amerika van start met de Bandito tour, waarna vanaf 30 januari Europa een glimp krijgt van de nieuwe platen. Voor de fans die niet kunnen wachten, is Londen wellicht een buitenkansje, waar op 12 september het enige Europese concert wordt gegeven van 2018. Voor de persoon die meer geduld heeft, is 12 maart de aangewezen datum. Dan staat de band namelijk in de Ziggo Dome. Of ook de Europese festivals worden bezocht, is nog niet bekend.

Theorieën en een geheimzinnige speurtocht

Twenty One Pilots Trench

Na het droppen van een mysterieuze video werden al snel een aantal clues ontdekt: het begin van een enorm spoor aan online broodkruimels. De video is voorzien van een weblink, waar een nóg geheimzinnigere boodschap op te vinden is. En je raadt het al: ook deze leidde uiteindelijk naar een cryptische boodschap.

Flink wat pogingen en theorieën later werd deze laatste laag binnengedrongen. Het resultaat? Een enorme pagina gevuld met memo’s, abstracte tekeningen en afbeeldingen. Om niet teveel op de details in te gaan: het ziet er naar uit dat alles een verwijzing is naar een soort stilte. Wat voor vorm van stilte en wat dit zegt over het album is helaas nog niet duidelijk. Voor wie graag zelf Sherlock wilt spelen, op Reddit is een Megathread te vinden met alle ontdekkingen tot nu toe. Good luck, Skeleton Clique!

Twenty One Pilots

Twnty One Pilots

In 2009 werd de alternatieve rockband Twenty One Pilots opgericht, toen ook met voormalig leden Nick Thomas en Chris Salih. Nadat de band flink in populariteit steeg in 2011, reizen Tyler Joseph en Josh Dun samen de wereld over. Met het uitbrengen van het vierde album, Blurryface (2015), braken de Amerikanen definitief door. Hitlijsten over de hele wereld werden gedomineerd door nummers als ‘Stressed Out’ en ‘Ride’. Niet veel later verscheen ook de single ‘Heathens’, als soundtrack voor de film Suicide Sqaud. De muziekvideo van het nummer ontving binnen no time de MTV VMA Award voor beste video in het rockgenre. Inmiddels staat het vijfde album Trench gepland voor release op 5 oktober, gevolgd door een tour door Amerika en Europa.

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.