15 oktober 1995: Paul McCartney verschijnt in The Simpsons

Paul McCartney
Foto: 20th Century Fox

Halverwege de jaren ’90 was Paul McCartney de enige nog levende Beatle die niet in The Simpsons was voorgekomen. John Lennon overleed voordat de show in première ging en Ringo en George kwamen in 1991 en 1993 al eens in de animatieserie voorbij. Deze lang gekoesterde droom van de schrijvers ging na vele jaren toch eindelijk in vervulling, op zondagavond 15 oktober 1995. 

De aflevering ‘Lisa the Vegetarian’ (seizoen 7, aflevering 5) gaat van start met een bezoek aan de kinderboerderij. Hier loopt Lisa Simpson – dochter – meerdere lammetjes tegen het lijf, die alsmaar schattiger en aandoenlijker worden. Wanneer Lisa later die dag lamskoteletjes voorgeschoteld krijgt, verkrijgt ze het niet over haar hart aan de maaltijd te beginnen. Dit is het punt waarop Lisa besluit vegetariër te worden, na een geëscaleerde discussie van huis wegloopt en later in de aflevering Paul en Linda McCartney tegenkomt.

In de betreffende scène worden meerdere referenties gemaakt naar de solocarrière van McCartney. Zo wordt onder meer de grap gemaakt dat er een geheime boodschap achter het nummer ‘Maybe I’m Amazed’ zit. Wanneer je de plaat achterstevoren afspeelt, zou er een recept voor linzensoep te horen zijn. The Simpsons zouden The Simpsons niet zijn als ze hier niet op verder borduren. Niet gek dus dat het nummer tijdens de aftiteling te horen is, waarvoor de ex-Beatle ook daadwerkelijk een receptje heeft ingesproken. En yes, speel de plaat maar eens andersom af. It’s there!

Voorwaarden

Voordat Paul McCartney toezei op de rol, moest er aan één voorwaarde worden voldaan. Lisa zou vanaf deze aflevering voor de rest van de serie vegetariër blijven, wat ze tot de dag van vandaag nog steeds is.

De aflevering werd na lancering met vlag en wimpel bekroond door critici en ontving zelfs twee awards voor het uitlichten van de dierengeschillen. Zowel Macca als zijn toen tijdige vrouw gaven toe genoten te hebben van hun bijdrage en stiekem zelf al lange tijd fan te zijn van de show. Nadat Linda McCartney op 17 april 1998 overleed, werd een week later een Simpsons-aflevering uitgezonden in haar nagedachtenis. “Het leek ons het juiste ding om te doen. Iedereen was verrast en ontroerd door haar dood,” vertelde producer Mike Scully later.

Paul McCartney

Paul McCartney heeft eigenlijk geen introductie nodig. Via een vriend leerde de Engelsman John Lennon kennen en niet veel later maakte de wereld kennis met The Beatles. Bij The Beatles bleef het niet. Ook solo en met Wings bleef McCartney hit na hit schrijven. Op festivals is de Engelse superster in 2019 nog niet te vinden. De ‘Freshen Up’ Tour loopt voor alsnog tot en met 26 juni. Of de artiest erna nog een Europese festivaltour achteraan plakt is enkel nog speculatie, maar een mens mag dromen. Het laatste bezoek aan de nabije festivals was in 2016, met onder meer Pinkpop en Rock Werchter.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2016

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 10-12 juni 2016
Line-up
Walking On Cars
Midas
Tickets Niet meer beschikbaar.