Afzegging Pearl Jam maakte de weg vrij voor Paul McCartney op Pinkpop 2016

Paul McCartney is aanstaande zondag headliner van Pinkpop 2016, maar het had niet veel gescheeld of het was Pearl Jam die de spot opvulde. Nadat onderhandelingen stukliepen, moest Pinkpop op zoek naar een andere hoofdact.

Dat vertellen Mojo-boeker Leon Ramakers en Pinkpop-baas Jan Smeets in een interview met de Varagids (€).

Aanslagen

De onderhandelingen met Pearl Jam waren afgelopen najaar in volle gang. Destijds draaide de geruchtenmolen op volle toeren en de Amerikaanse grungeband werd door velen verwacht als hoofdact op Pinkpop. Ramakers: “Het leek erop dat Pearl Jam de aankomende editie op Pinkpop zou staan, maar toen kwam de aanslag in de Bataclan, Parijs. Daardoor heeft Pearl Jam alles in Europa afgezegd.”

Weg vrij voor McCartney

Hoe erg Smeets er toen ook van baalde, door het afhaken van Pearl Jam was de weg vrij voor een nieuwe headliner. Ramakers: “[Paul McCartney’s] manager zei dat er opeens een plek vrij was. McCartney deed een charity show, maar wilde ook iets anders doen. Het paste allemaal als een handschoen.” De rest is geschiedenis en de onderhandelingen waren binnen twee dagen zo goed als rond.

McCartney kwam op aanraden van Bruce Springsteen

Er was een reden waarom het allemaal zo makkelijk ging. In 2012 gaf Bruce Springsteen een drie-en-een-halfuur durende show weg als afsluiting van het Hard Rock Calling festival in Hyde Park, Londen. Paul McCartney was in eerste instantie alleen aanwezig om de show te bekijken als vriend van Bruce, maar besloot bij de toegift toch het podium te beklimmen.

The Boss, die vroeger alleen shows voor eigen publiek speelde, had recentelijk zijn weg naar de grote festivals gevonden. In datzelfde jaar speelde hij ook op Pinkpop. Toen McCartney na afloop in de kleedkamer naar de ervaringen van zijn Amerikaanse collega vroeg, antwoordde Bruce: ‘If you wanna do a festival, do Pinkpop’.

Tevergeefse poging op Pinkpop 2013 

Macca zou dit advies hebben opgevolgd en zijn geboekt voor Pinkpop 2013, ware het niet dat het festival in dat jaar werd verplaatst vanwege een vroege Pinksteren. Je raadt het al: het management van Paul had de verkeerde datum opgeschreven! In het (daadwerkelijke) Pinkpop-weekend stond McCartney op Bonnaroo in de VS. Ook in de jaren daarna lijkt het Smeets maar niet te lukken de oud-Beatle naar Landgraaf te halen. Toen afgelopen jaar de Foo Fighters noodgedwongen hun optreden op Pinkpop moesten afblazen, nam de organisatie wederom tevergeefs contact op met het management van Paul. Ook toen mocht het niet baten.

Maar dit jaar wel. En wat hebben we er zin in. Lees ook: 7 dingen die we verwachten van Paul McCartney op Pinkpop 2016.

Het hele interview met Smeets en Ramakers is te lezen in de Varagids via Blendle (€). Daarin wordt onder andere ingegaan op de eisen van McCartney rondom het vlees-aanbod en of de ex-Beatle Pinkpop live afsluit met ‘All You Need Is Love’.

Pinkpop 2016

Pinkpop 2016 zal van 10 t/m 12 juni plaatsvinden op het terrein van Megaland in Landgraaf. Het optreden van McCartney bijwonen zit er helaas niet meer in voor de mensen die nog geen kaartje hebben: zowel de weekendtickets als de dagtickets voor de zondag zijn uitverkocht. Wel zijn er nog kaarten voor vrijdag 10 en zaterdag 11 juni. Dan zullen o.a. Red Hot Chili Peppers, Major Lazor, Bastille, Rammstein, Doe Maar en Lianne La Havas acte de présence geven. Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom en tijdens Pinkpop via onze speciale pinkpop-homepage!

Wil je je helemaal tot in de puntjes voorbereiden op het festivaloptreden van Paul McCartney? Check dan Macca’s gehele setlist op ons Spotify kanaal.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2016

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 10-12 juni 2016
Line-up
Walking On Cars
Midas
Tickets Niet meer beschikbaar.

Over de auteur ✍️

Boy Janissen

Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.

Meer van Boy