22 oktober 2002: de release van One By One van Foo Fighters

Komend jaar is Foo Fighters opnieuw te bewonderen op de Europese festivals, maar voor het zover is gaan we vandaag nog even terug naar 2002. Op 22 oktober van dat jaar, precies zestien jaar geleden, bracht de band namelijk One By One uit. Hoog tijd dus om het vierde studioalbum van de band in het zonnetje te zetten.

De intentie van de band voor het vierde album was duidelijk: de kracht en energie van hun live-optredens goed overbrengen op de plaat. Dit leverde dan ook een album op met een hardere, ruigere sound dan dat bij de voorgaande platen het geval was. One By One was commercieel gezien een enorm succes en werd alleen al in de Verenigde Staten meer dan 1,3 miljoen keer verkocht. Inmiddels is het album niet meer weg te denken en doen hits als ‘All My Life’ en ‘Times Like These’ het nog steeds geweldig op de festivals.

Albumcover en tracklist

Het idee om het hart als thema te gebruiken voor de albumcover van One By One kwam van Dave Grohl zelf. Hij besloot om de uitvoering van dit idee over te laten aan Raymond Pettibon. Er bestaan twee versies van het album: één met een witte cover en één met een zwarte cover. Het album met de witte cover bevat alleen de cd zelf en het album met de zwarte cover bevat zowel de cd als een dvd. Op deze dvd zijn onder andere live videos te zien van ‘All My Life’ en ‘Walking A Line’.

De originele versie van het album bevat elf nummers. Hiervan zijn er vier uitgebracht als single, namelijk ‘All My Life’, ‘Times Like These’, ‘Low’ en ‘Have It All’. Opvallend aan de nummers is dat de lyrics erg veranderd zijn ten opzichte van het eerdere werk van de band. Grohl zei hier zelf over dat hij voor de tracks op One By One veel meer nadacht over de songteksten dan normaal. Hij probeerde er meer gevoel in te leggen en na te denken over de emotionele betekenis van de teksten. Het overkoepelende thema van de nummers is “je aan jezelf overgeven”.

In 2003 is er een tweede versie van het album uitgegeven, die alleen beschikbaar was in Europa. Deze versie bevat naast de elf originele nummers nog zes bonustracks, die bestaan uit ‘Walking A Line’, drie covers (van Ramones, Joe Walsh en The Psychedelic Furs) en twee live opnames (van ‘Monkey Wrench’ en ‘For All The Cows’).

De dvd die bij de editie met de zwarte cover hoort, bevat naast de live videos van ‘All My Life’ en ‘Walking A Line’ ook live audio-opnamen van deze twee nummers en van ‘The One’. Daarnaast bevat de dvd een making-of video, een aantal andere videos en een fotogallerij.

Wist je dat…

  • … One By One het eerste album is met Chris Shiflett als gitarist?
  • … het album in 2004 een Grammy Award won voor ‘Best Rock Album’?
  • … Krist Novoselic, die samen met Dave Grohl in Nirvana zat, meespeelt in het nummer ‘Walking A Line’?
  • … One By One het minst favoriete album van Dave Grohl is? Hij zegt zelf dat van de originele nummers er maar vier echt goed zijn en de andere zeven niet. Daarom worden deze zeven nummers dan ook bijna nooit live gespeeld.
  • … ondanks dat deze nummers nauwelijks gespeeld worden, het album toch het vierde meest live gespeelde album is van de band? De nummers ‘Times Like These’ en ‘All My Life’ worden tijdens optredens vrijwel altijd gespeeld.
  • … Brian May, de gitarist van Queen, meespeelt in het nummer ‘Tired Of You’?
  • … de live opname van ‘For All The Cows’, die op de Europese versie uit 2003 staat, opgenomen is tijdens een optreden in de Amsterdamse Melkweg?
  • … het nummer ‘All My Life’ in 2002 een Grammy Award voor ‘Best Hard Rock Performance’ heeft gekregen?

Foo Fighters

Foto: Brantley Gutierrez

Foo Fighters is een rockband uit Seattle. De band is in 1994 opgericht door Dave Grohl, nadat Nirvana ophield te bestaan door de dood van Kurt Cobain. In 1995 kwam het gelijknamige debuutalbum van de band uit, waarmee ze al snel groot werden. De grote doorbraak kwam echter in 1997, met de release van The Coulour and the Shape. Op dit album stonden onder andere nummers als ‘Monkey Wrench’, ‘My Hero’ en publieksfavoriet ‘Everlong’. Sindsdien is Foo Fighters één van de grootste rockbands van de wereld, met inmiddels negen studioalbums op zak. Daarnaast heeft de band met Dave Grohl één van de meest charismatische frontmannen, die menig festival al wist af te breken.