Het nieuwe album van The Prodigy: alles wat we tot nu toe weten

Beste Festivalacts Aller Tijden

Over een week verschijnt No Tourists, het zevende album van The Prodigy. Afgelopen zomer speelde de band op de festivals al een paar nieuwe nummers en meteen na de release gaan ze weer op tour. In december presenteren ze hun nieuwe plaat in Nederland en België, maar wat kunnen we allemaal verwachten?

Het ontstaan van No Tourists

The Prodigy wil niet veel kwijt over hun nieuwe telg. Met de titel willen ze mensen aanmoedigen om niet als een toerist te leven die enkel de uitgestippelde routes volgt. “Spanning beleef je door van het pad af te wijken”. Het trio staat er zelf natuurlijk ook om bekend dat ze niet braaf de menigte volgen. In de 28 jaar van hun bestaan schopten ze maar al te graag tegen heilige huisjes aan en zorgden ze regelmatig voor controverse door hun teksten en video’s. Voor No Tourists lijken ze dat beeld nog eens te bevestigen, dat belooft wat.

Albumcover en tracklist

Wie scherpe ogen heeft, kan ontdekken waar de bus op de albumcover naartoe gaat. Lijn 7 (het is het zevende album van The Prodigy) gaat naar ‘The Four Aces’, een club in Dalston in Londen. In 1990 speelde de band daar haar eerste concert. Een mooi detail, zeker voor wie er 28 jaar geleden bij was in Dalston.

De tracklist is ook bekend. No Tourists telt 10 nummers, waarvan twee met een gastartiest. Dat het er maar twee zijn, is een heel bewuste keuze om de focus op het originele trio te houden. Drie nummers kregen we al te horen.

1. Need Some1
2. Light Up the Sky
3. We Live Forever
4. No Tourists
5. Fight Fire with Fire (feat. Ho99o9)
6. Timebomb Zone
7. Champions of London
8. Boom Boom Tap
9. Resonate
10. Give Me a Signal (feat. Barns Courtney)

1. Need Some1

Hoewel de tour van deze zomer vooral gedragen werd door The Day Is My Enemy, kreeg het publiek ook nieuw werk te horen. ‘Need Some1’ is het eerste nummer van No Tourists en brengt ons het oppeppende gebeuk dat we van The Prodigy gewend zijn.

2. Light Up The Sky

Tijdens de laatste show van de afgelopen festivaltour, op Electric Picnic, pakte de band uit met nog een nieuw nummer. ‘Light Up The Sky’ werpt ons, net als de albumcover, terug naar de jaren 90. Niet alleen door de sound, maar ook door de samples van ‘Breathe’ en ‘Their Law’. Het lijkt erop dat het zevende album een stevige trip down memory lane wordt.

5. Fight Fire With Fire

Voor de derde single haalt de band er het Amerikaanse hip-hop duo Ho99o9 bij. Liam Howlett was bijzonder tevreden over de samenwerking en noemde het hun beste collaboratie ooit.

The Prodigy

The Prodigy

Prodigy draait al jaren mee op het hoogste niveau. De band ontstond in 1990 in Essex, Engeland. Daar ontmoeten Keith Flint en Leeroy Thornhill de dj Liam Lowlett. Op advies van die laatste voegt de MC Maxim Reality zich bij het drietal en de rest is geschiedenis. Er werden inmiddels 6 studioalbums uitgebracht. Op 2 november brengt de groep met No Tourists een nieuwe langspeler uit. Met hits als ‘Voodoo People’, ‘Firestarter’, ‘Take Me To the Hospital‘ en ‘Smack My Bitch Up’ spelen de heren menig poptempel en festivalweide plat.