9x wat we nooit meer vergeten van Zwarte Cross 2018

ZwarteCross2018_mainstage
Foto: Dianne de Kievit / Festileaks

Leven vóór de dood, dat was het thema van Zwarte Cross 2018. En geleefd hebben we op de 22ste editie van het cross-festival. Het was heet, het was droog, maar het was vooral waanzinnig! De onvergetelijke momenten zijn ontelbaar, maar we hebben een kleine selectie weten te maken.

Zoals elk jaar hebben we in 2018 onze ogen weer uitgekeken en onze oren weer uitgehoord op de Zwarte Cross. Of je nu komt voor de muziek, de motorcross, of het prijswinnende randprogramma, je gaat naar huis met een enorme lading goede herinneringen. Dit zijn de negen dingen die wij nooit meer zullen vergeten van Zwarte Cross 2018:

1. Al. Het. Stof.

De Europese festivals waren afgelopen seizoen in de ban van de hitte. Ook op Zwarte Cross 2018 was het strijden tegen de zon, de droogte en het stof. Maar een beetje Zwarte Crosser laat zich niet uit het veld slaan door een beetje zon. Het feest ging dan ook onvermoeid door. Beetje zonnebrand, veel bier, en we kunnen weer!

2. De motors vliegen Bökkers om de oren

Zwarte Cross is een festival vol tradities. De motorcross, Tante Rikki, kermisattracties, bizarre stunts, ze zijn allemaal onmisbaar. Ook in de invulling van het muzikale programma zijn er enkele tradities. Het was dan ook zeker niet de eerste keer dat Bökkers de Zwarte Cross op z’n kop zette. Dit jaar kreeg de achterhoekse band versterking op het podium, of eigenlijk boven het podium. Tijdens het optreden van Bökkers vlogen er namelijk motors over het podium heen. Meer Zwarte Cross dan dat krijg je niet.

3. Levendenherdenking

Het thema van Zwarte Cross 2018 was leven vóór de dood, en dat werd passend gevierd. Het luidruchtigste festival van Nederland hulde zich afgelopen jaar eventjes in volledige stilte. In samenwerking met Amnesty International organiseerde Zwarte Cross namelijk de levendenherdenking: 50 seconden stilte, gevolgd door 10 seconden juichen, springen en feesten.

4. Volbeat als vlammende headliner

Volbeat
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Er zullen maar weinig mensen zijn die naar de Zwarte Cross gaan voor de muziek, maar toch weet Tante Rikki elk jaar weer indrukwekkende acts te scoren. Dit jaar was de absolute headline-spot weggelegd voor de Deense rockband Volbeat. Het bleek een match made in heaven. Volbeat gaf een vlammend optreden gevuld met hun grootste hits. We konden headbangen en moshen op o.a. ‘The Devil’s Bleeding Crown’, ‘For Evigt’ en setcloser ‘Still Counting’.

5. De eerste front flip in Zwarte Cross-geschiedenis

Als je de Zwarte Cross bezoekt, mag je de motorstunts uiteraard niet missen. In 1997 begon het festival ooit als een motorcross en sindsdien zijn er vele records en botten gebroken. In al die jaren was er echter nog nooit een front flip gemaakt, tot dit jaar. Tsjechische freestyle-motorcrosser Frantisek Maca haalde de levensgevaarlijke stunt uit op Ground Hero. Het was weer een bizarre stunt voor in de boekjes.

6. Het wapperen van de Achterhoekse vlag

Zwarte Cross 2018 vlag
Foto: Lenny Kroos / Festileaks

In Nederland wappert in bijna elke stad, provincie, streek en dorp een eigen vlag. De Achterhoek bleef echter vlagloos achter. Dat kon zo niet langer, vonden ze bij Zwarte Cross. Er werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven en uit 475 inzendingen werd een winnend ontwerp gekozen. Vol trots werd de achterhoekse vlag voor het eerst gehesen op het festivalterrein in Lichtenvoorde. Niet alleen een historisch moment voor Zwarte Cross, maar voor heel Nederland.

7. De introductie van The Noaberhood

Zwarte Cross 2018 Noaberhood
Foto:Joëlle van Wissen / Festileaks

Afgelopen editie introduceerde Zwarte Cross het 33ste(!) podium: The Noaberhood. Hier konden ‘Noabers with attitude’ zich wanen op een feestje in Brooklyn, New York. Op de hiphop-weide liet groot en klein talent uit de Benelux zich van hun beste kant horen. O.a. Extince, De Likt, Ares, Fresku, Hef en SMIB zette The Noaberhood op z’n kop. Maar hiphop is meer dan alleen muziek, daarom kon er ook geskateboard worden en was er ruimte voor streetart. Het was de eerste, maar hopelijk niet de laatste keer dat we The Noaberhood zagen.

8. Verrassingsoptreden Will And The People

Will And The People

Will And The People pronkte bovenaan de poster van Zwarte Cross 2018, maar met een optreden op het hoofdpodium namen de heren geen genoegen. Ze stonden er zelf op om een verrassingsoptreden te geven voor alle campinggasten. Op het Rijdende Podium swingden Will en de mannen de camping over. Een waarlijk onvergetelijk moment voor alle campingkneiters die er bij waren.

9. Kijk en geniet!

Wat een mooie editie was het weer, Zwarte Cross bewijst zichzelf keer op keer. Dit jaar werd het festival tijdens de Festileaks Festival Awards beloond met een tweede plek in de categorie sfeer en de felbegeerde Festival Award voor randprogrammering. Tot volgend jaar!

Zwarte Cross 2019

Zwarte Cross
Foto: Zwarte Cross wesbite

Beluister onze Spotify-playlist om alvast in te komen!

Zwarte Cross Logo

Zwarte Cross 2018

Locatie
Nederland
Lichtenvoorde, Nederland
Datum 12-15 juli 2018
Tickets Niet meer beschikbaar.