Zwarte Cross 2018 wint Festival Award voor ‘Beste Randprogramma’

Zwarte Cross 2016
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Festileaks heeft de winnaars van de Festileaks Festival Awards 2018 bekendgemaakt, de publieksprijzen voor festivals. Ruim 5.000 festivalbezoekers beoordeelden festivals door heel Europa op zes vaste categorieën. Zwarte Cross (Nederland) wint de Festival Award voor ‘Beste Randprogramma’.

Bekijk hier alle winnaars van de Festileaks Festival Awards.

1. Zwarte Cross (9,2)

Zwarte Cross
Foto: Kamiel Scholten / Zwarte Cross

Dé winnaar van 2018: met maar liefst het gemiddelde van een 9,2 wint het Achterhoekse festival dit jaar de Festileaks Festival Award in de categorie randprogrammering. Natuurlijk vindt je op de Zwarte Cross alle activiteiten die met motorvoertuigen te maken hebben, het is altijd één groot feest op de crossbaan. Maar er is nog veel meer te zien: je rolt namelijk vanuit de Universitent direct de theaterweide op. Of ga voor ontspanning op de reggaeweide en loop daarna richting het strand bij Playa Gasolina. Je kunt zo gek niet bedenken of Zwarte Cross heeft het al op het terrein staan. Een gaybar, vuurspuwers, de hoogste kermisattracties of schommels in de Oase. In de Gospel Church kan je zelfs voor het zingen de kerk uit! Aan chillplekken op de weides of feestjes in de Tirolertent geen gebrek. En vanaf 2018 kun je zelfs skateboarden of basketballen bij de nieuwe ‘De Noaberhood’. Op de Zwarte Cross komen de bezoekers voor het totaalplaatje waar ze op ieder moment van de dag kunnen doen wat ze willen.

Lees hier het hele Festivalrapport

2. Down The Rabbit Hole (8,5)

DTRH18 yoga
Photo credit: Festileaks

Down The Rabbit Hole doet dit festivaljaar goede zaken met een prachtige tweede plek voor het onderdeel randprogramma. Zoals we inmiddels gewend zijn van Down The Rabbit Hole is er naast de het muzikale programma nog veel meer te doen. Zo zijn er hilarische Porto Parties, waar festivalgangers zélf hun feestconcept kunnen uitwerken en was er een geheime ondergrondse bar: de Heineken’s Unexpected Bar. Elke nacht zijn de Teddy Widder, de Fuzzy Lop én de diverse veldjes de places-to-be voor festivalkonijntjes om te dansen tot de zon (bijna) opkomt. De leukste feestjes zijn echter ongepland. Zo ontstaan er op diverse plaatsen raves: bij de Fuzzy Lop-paal, bij de Mascotte-stand, in het kunstproject van Vjeze Fur.. Geen plek lijkt te gek. Maar ook aan de wat rustigere festivalgangers is gedacht: op meerdere plekken kun je heerlijk zitten rondom een houtvuur, lekker schommelen of chillen in een hangmat.

Lees hier het hele Festivalrapport

3. Electric Castle (8,3)

Photo: Thijs Jacobs / Festileaks

Electric Castle vindt plaats in de sprookjesachtige panorama’s van Roemenië. De natuur en locatie zijn al bijna overweldigend, maar dan heb je het randprogramma nog niet gezien. Het festival haalt namelijk het onderste uit de kan als het gaat om sponsoring. Vrijwel alle randprogrammering is namelijk gesponsord door bedrijven als Coca Cola, McDonalds en T-Mobile, maar dat is helemaal niet zo storend als het lijkt. Het zijn namelijk hartstikke toffe activiteiten als een ballenbak, reuzenrad, katapult, elektronische dansshow en de silent disco. Als klap op de vuurpijl strikte Electric Castle het Metropolitan Circus van Boekarest voor het gehele weekend.  Bezoekers gaven in ons rapport al aan soms meer met alle activiteiten om de muziek heen bezig te zijn. Electric Castle, gefeliciteerd met deze mooie 8,3!

Lees hier het hele Festivalrapport

4. Sziget (8,2)

Sziget 2018
Credits: Rockstar Photographers

Tussen alle muzikale prikkels door wat afwisseling? Check! Het randprogramma van Sziget was ook dit jaar weer fantastisch vormgegeven, waardoor ze met een 8,2 op een lekkere vierde plek in ons klassenent komen. Een kleine greep: je kunt naar de bioscoop, spelletjes spelen bij de Travelling Funfair, een dans- of operavoorstelling bekijken, een circusact aanschouwen en workshops volgen. In het randprogramma is ook te merken dat Sziget een sterk geëngageerd festival is. Onder de noemer ‘Love Revolution’ snijdt het festival veelvuldig onderwerpen als feminisme en klimaatveranderingen aan. “Ze hebben hier echt alles, het is bizar. Vanmorgen heb ik nog een drukke, maar leuke yogaworkshop gevolgd op het strand,” zegt de Franse Chloé. Op Sziget hoef je je duidelijk niet te vervelen.

Lees hier het hele Festivalrapport

5. Paaspop (8,1)

Photo by Paaspop

Ook het traditiegetrouwe eerste openluchtfestival van het jaar blijft niet achter in de peilingen. Paaspop heeft naast die lekkere line-up namelijk ook tot in de puntjes nagedacht over alles wat je kan doen buiten de muziek. Dat begint al op de camping, met recht Paradise City genoemd. Gewekt worden door een opzwepende fanfareband, opwarmen in een hottub, relaxen in de bioscoop en ’s avonds afsluiten bij het grote kampvuur of in de karaokebar. En dan hebben we het nog niet eens over het festivalterrein. Nieuw dit jaar was de Rollerskates Disco. Ook was het NK Stagediven na 5 jaar weer terug in de Loco Royale. Onder begeleiding van een coverband gooide de een na de andere stagediver zich in het publiek. Wat we verder nog tegenkwamen: lasergamen, midgetgolfen, jamsessies, comedy, of genieten van straattheater, je raakt op Paaspop niet uitgekeken.

Lees hier het hele Festivalrapport

Over de Festileaks Festival Awards

Festivalacts top 100
Credits: Rockstar Photographers

Op 44 festivals verspreid door heel Europa vroegen reporters van festivalwebsite Festileaks minimaal 100 festivalgangers naar een rapportcijfer voor de 6 belangrijkste categorieën van de festivalbeleving: line-up, randprogramma, sfeer, locatie, eten en drinken en logistiek. Festileaks biedt daarmee tegenwicht aan de industrieprijzen die door vakjury’s worden toegekend. In 2018 werden opnieuw de grootste festivals van Europa beoordeeld, zowel dicht bij huis (Pinkpop, Lowlands) als internationaal prestigieuze festivals als Roskilde, Lollapalooza, Mad Cool, Rock Werchter en Sziget.

Festileaks.com is de online ontmoetingsplek voor het verkrijgen en delen van de laatste nieuwtjes, geruchten en ervaringen van en over festivals en evenementen. De festivalwebsite is in 2018 genomineerd voor Website van het Jaar.

Bekijk alle winnaars van de Festileaks Festival Awards 2018

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2018

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 29 juni - 1 juli 2018
Tickets Niet meer beschikbaar.