18 november 1993: de opname van Nirvana’s MTV Unplugged in New York

Nirvana

Vandaag, precies 25 jaar geleden, speelde de immens populaire grungeband Nirvana een akoestisch optreden voor het televisieprogramma MTV Unplugged. Op dat moment verwachtte echter niemand dat Kurt Cobain, de leadzanger van de groep, minder dan een half jaar later zou overlijden en het gelijknamige album MTV Unplugged de eerst uitgebrachte plaat zou zijn na het stoppen van de band.

De grunge, voortgetrokken door Nirvana, werd begin jaren 90 steeds groter. Na de release van Nevermind in 1991 kende de populariteit van de band een ongekend hoogtepunt en werd Nirvana zelfs gezien als de stem van “Generatie X”. In de jaren die volgden bleef de groep enorm populair. Ook het album In Utero, dat in 1993 uitkwam, was opnieuw een groot succes. Rond dezelfde tijd werd het in 1989 opgerichte televisieprogramma MTV Unplugged steeds bekender. De show boekte de grootste, meest relevante artiesten om akoestische sessies te komen spelen, die vervolgens uitgezonden werden op tv.

Het programma benaderde Nirvana een aantal keer om te komen spelen, maar de band zag dit nooit echt zitten. Eind 1993, twee maanden na de uitgave van In Utero, accepteerde de groep het aanbod uiteindelijk toch. Ze zagen echter niets in de voorgaande MTV Unplugged sessies die ze gezien hadden. Voorgaande artiesten speelden volgens de bandleden van Nirvana namelijk alsof het een ‘gewone’ rockshow was, maar dan met akoestische instrumenten. Dit wilde Cobain en co. voorkomen bij hun optreden en dus besloten zij het totaal anders aan te pakken.

Opname

http://https://www.youtube.com/watch?v=fregObNcHC8

Nirvana speelde de akoestische set in New York. Kurt Cobain wilde dat de studio versierd zou worden met lelies, zwarte kaarsen en een kristallen kroonluchter, “net als bij een begrafenis”. Naast de leden van Nirvana speelden Pat Smear, die standaard tourde met de band, en cellist Lori Goldston mee.

Het optreden is in slechts één take opgenomen. De setlist bestaat uit 14 nummers. Hiervan is één nummer afkomstig van het debuutalbum Bleach, vier van Nevermind en drie van In Utero. Daarnaast speelde de band zes covers, waarvan er drie achtereenvolgend gespeeld werden. Dit waren covers van de Meat Puppets, die zelf ook meespeelde op het podium. De andere drie covers waren oorspronkelijk nummers van David Bowie, The Vaselines en Lead Belly.

Succes

De MTV Unplugged sessie van Nirvana werd voor het eerst op televisie uitgezonden op 16 december 1993. In eerste instantie werd de show al goed bekeken, maar na de dood van Kurt Cobain, vier maanden later, zond MTV het optreden herhaaldelijk uit en werd het succes alleen maar groter.

Het album MTV Unplugged in New York kwam uit op 1 november 1994, ongeveer een jaar na de opname. De plaat werd meteen geweldig ontvangen; volgens fans was dit namelijk hét bewijs dat Nirvana veel meer kon dan alleen maar rauwe grunge spelen. Het album kwam binnen op nummer één in de Billboard 200 en werd in de eerste week al meer dan 300.000 keer verkocht. Ook later bleef MTV Unplugged in New York een enorm succes. Met ruim zeven miljoen verkochte exemplaren is het namelijk, na Nevermind, het meest succesvolle Nirvana-album. De plaat won verschillende prijzen, waaronder een Grammy voor beste alternatieve muziekalbum in 2006.

Nirvana

http://https://www.youtube.com/watch?v=hTWKbfoikeg

De Amerikaanse band Nirvana werd in 1987 opgericht door Kurt Cobain en Krist Novoselic. Niet het debuutalbum Bleach uit 1989, maar de opvolger hiervan, Nevermind, bezorgde de heren van Nirvana dé grote doorbraak in 1991. Met ‘Smells Like Teen Spirit’ als grootste hit was de band niet meer weg te denken uit de muziekwereld. Nirvana wordt tot op de dag van vandaag gezien als één van dé grondleggers van de grunge en de stem van “Generatie X”. Het derde en laatste album van de band, In Utero, verscheen in 1993. Met de dood van Kurt Cobain in april 1994 kwam er ook een einde aan het bestaan van Nirvana.