Pinkpop
Tickets
17-19 juni 2022
Nederland
Landgraaf, Nederland

50 jaar Pinkpop: Golden Earring toen en nu

Golden Earring
Foto: Golden Earring at Paaspop 2016 – Artur Lazar @ Flickfeeder

Ze waren er vijftig jaar geleden tijdens de eerste editie en ze zijn er komend jaar weer. Tussendoor stonden de mannen van Nederlands meest iconische rockband nog een paar keer op ons oudste festival. Hieronder het levensverhaal van het droomkoppel.

Toen Golden Earring in 1970 de planken van het nieuwe festival Pinkpop betrad, had de band waarschijnlijk niet gedacht dat ze vijftig jaar later met dezelfde groep op hetzelfde festival zouden staan. De groep had net zijn naam gewijzigd van ‘The Golden Earrings’ naar Het huidige Golden Earring en ze hadden een aantal personeelswisselingen achter de rug. Zo zat drummer Cesar Zuiderwijk nog maar net op de drumkruk en had zanger Barry Hay er ook nog maar net twee jaartjes opzitten bij de band.

Het begin van een hechte band

De groep kwam in 1970 net terug uit de VS en had gezien wat voor grote PA’s daar gebruikt werden bij optredens. De band liet naar dat voorbeeld zijn eigen set bouwen door een bevriende timmerman. Toen het dat jaar bij Pinkpop fout ging bij het regelen van een geluidsinstallatie wilde Jan Smeets deze set maar al te graag lenen. Door de PA voor weinig uit te lenen heeft de Haagse band er in zekere zin voor gezorgd dat we dit jaar het gouden jubileum van het festival vieren. Mr. Pinkpop is er de band tot de dag van vandaag nog dankbaar voor.

Vaker op bezoek

Mede door deze dankbaarheid en de vriendschap tussen Jan Smeets en de Hagenezen mag de band nog een paar keer langskomen, in 1977 en 2005 staat de groep ook op de Limburgse festivalweide. In 1977 is de band on top of the game na het succes van ‘Radar Love’ en het album Moontan. De lange pauze tussen de laatste twee optredens komt waarschijnlijk door het ‘dipje’ waar de Golden Earring zich in de jaren ’80 in bevond. In het decennium dat volgt krabbelt de band weer op. Pas als ze in 2003 de succesvolle plaat Millbrook USA uitbrengen, is de groep weer helemaal terug. Dit wordt mede gevierd met een goede show op Pinkpop waar ze tussen Beth Hart, Kane en Faithless op het hoofdpodium staan.

Veertien jaar later staan ze dus wederom in Landgraaf op het tiende lustrum van Pinkpop. Puur vanwege de historische betekenis was dit al een zekerheidje, maar dat de band meer is dan alleen een oud relikwie uit vervlogen tijden weet de groep bij vrijwel elk optreden nog steeds te bewijzen. De komst van de Hagenezen naar Pinkpop 2019 staat dan ook garant voor een goede dosis Rock ‘n Roll.

Golden Earring

Golden Earring
Foto: Golden Earring at Paaspop 2016 – Artur Lazar @ Flickfeeder

De Haagse band Golden Earring is al sinds 1969 actief. Met hits als ‘Radar Love’, ‘Twilight Zone’ en ‘When The Lady Smiles’ verovert de band met zanger Barry Hay en gitarist George Koymans de wereld.

De band maakt zich in 2019 na een veertienjarige afwezigheid weer op voor een show op Pinkpop. Ze spelen in 2019 voor de vierde keer op het Limburgse festival en maken daarmee de cirkel officieel rond. Zo stonden de heren er in 1970 ook al. Toen redden de heren het festival zelfs door hun eigen geluidsapparatuur mee te nemen en die aan de organisatie te verhuren.

Voor de 50e jubileum editie spelen Barry Hay en zijn kompanen nogmaals op het Limburgse festival. Festivaldirecteur Jan Smeets vertelde al meerdere malen de band graag te verwelkomen op deze bijzondere editie van Europa’s oudste festival.

Pinkpop 2019

Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2017)

De jubileumeditie van Pinkpop vindt traditiegetrouw weer in het Pinksterweekend plaats op 8, 9 en 10 juni 2019. Bevestigde namen zijn tot nu toe onder andere Fleetwood Mac, Mumford and Sons en Tenacious D. Voor de 50ste editie van het festival waren er geruchten dat Jan Smeets er een vierde dag aan wilde toevoegen, maar dit gaat waarschijnlijk niet gebeuren.

De ticketverkoop voor het festival gaat van start op zaterdag 16 maart 2019 om 10:00u. Voor meer informatie over de tickets kun je terecht op de officiële website van Pinkpop.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2022

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 17-19 juni 2022
Tickets Niet meer beschikbaar.