Het is niet elke band gegeven om door de grote poort binnen te stormen. Pinkpop zag in haar rijke geschiedenis regelmatig kleine namen enkele jaren doorbreken in de hitlijsten, later terugkeren op een veel hogere plek, of zelfs headliner worden. We duiken in de geschiedenis van de vele Pinkpop-affiches

1979: The Police

Met amper één album op zak is The Police nog een nobele onbekende als ze in 1979 op Pinkpop spelen. Enkele weken geleden namen we dat optreden nauwkeurig onder de loep. De jaren nadien was The Police een topnaam in muziekland, maar een terugkeer naar Geleen of Landgraaf is er nooit van gekomen.

1981: U2

Amper twee jaar na The Police deed het festival het kunstje opnieuw, dit keer met U2. Voor amper 6000 gulden (zo’n €2700,-) kwamen de vier Ieren de pannen van het dak spelen. U2 verkoopt ondertussen de grootste stadions ter wereld uit, maar net als The Police zijn ze nooit naar Pinkpop teruggekeerd.

1988: Red Hot Chili Peppers

Een optreden met een droevig kantje, want amper een maand na hun optreden in Landgraaf stierf gitarist Hillel Slovak aan een overdosis. Kort daarna verliet drummer Jack Irons de band. Kiedis en Flea lieten het hoofd niet hangen en in 1990 stonden ze weer op Pinkpop, nu met John Frusciante en Chad Smith aan hun zijde. In 2006 en 2016 stonden ze op Pinkpop als headliner.

2000: Muse

Muse begon in 2000 helemaal onderaan de Pinkpop-ladder. Om 13.15 beklommen ze het podium in de 3FM-tent. Twee jaar later waren ze wat treden geklommen en mochten ze om 16.45 de Main Stage opkruipen. Na Absolution sprongen ze naar de top: in 2004 en 2007 sloten ze hun festivaldag af. Daarna lieten ze Landgraaf een tijdje links liggen, maar in 2015 brachten ze hun explosieve show nog eens mee.

2006: Editors

De laatste band die we bespreken is Editors. In 2006 begonnen ze niet helemaal onderaan het affiche, maar 15.30 op de John Peel Stage is niet bepaald de plaats waar we Editors in 2019 zouden verwachten. Ze kwamen terug in 2008, 2010, 2014 en 2018 en hoewel ze altijd een beetje later zijn mogen beginnen, moeten ze de laatste stap nog nemen. Editors heeft op Pinkpop altijd een afsluiter (één keer met nog een dj) na zich moeten dulden.

Pinkpop 2019

Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2017)

De jubileumeditie van Pinkpop vindt traditiegetrouw weer in het Pinksterweekend plaats op 8, 9 en 10 juni 2019. Bevestigde namen zijn tot nu toe onder andere Fleetwood MacKrezipMumford & Sons en Tenacious D. Voor de 50ste editie van het festival waren er geruchten dat Jan Smeets er een vierde dag aan wilde toevoegen, maar dit gaat waarschijnlijk niet gebeuren.

De ticketverkoop voor het festival gaat van start op zaterdag 16 maart 2019 om 10:00u. Voor meer informatie over de tickets kun je terecht op de officiële website van Pinkpop.

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.