Pinkpop
Tickets
17-19 juni 2022
Nederland
Landgraaf, Nederland

50 jaar Pinkpop: het Pinkpop-debuut van The Police

Pinkpop 2018
Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2018)

Nu we langzamerhand naar de 50e editie van Pinkpop gaan, blikken we ook terug op de rijke historie van het festival. Vandaag één van de meest memorabele shows uit de Pinkpop geschiedenis: The Police op Pinkpop 1979.

Op de pinkstermaandag van 1979 vindt de tiende editie van Pinkpop plaats. Op het affiche van het festival, dat dan nog plaatsvindt in Geleen, staan behoorlijk grote acts: onder andere Peter Tosh, Dire Straits en Rush geven acte de présence. Maar ook The Police, dat met slechts één album op zak nog niet doorgebroken is, betreedt die maandag het podium van Pinkpop.

Op 4 juni om 13:30 betreedt The Police het podium voor de ruim vijftigduizend aanwezigen. Dan is de band nog de grote onbekende. Maar dit optreden zal daar verandering in brengen. De Engelse rockband speelt bijna hun gehele debuutalbum Outlandos D’Amour. Wanneer het optreden is afgelopen hebben de Britten eigenlijk nog tijd over. ‘Goed, we beginnen weer helemaal opnieuw’, klinkt het uit de mond van Sting, waarna het eerste nummer van de setlist opnieuw wordt ingezet.

Het optreden op Pinkpop betekent voor The Police dé grote doorbraak in Nederland en wordt dan ook dé ontdekking van Pinkpop genoemd. Niet lang na het optreden, in de herfst van 1979, komt het tweede album van The Police, Regatta De Blanc, uit. De release van deze plaat betekent de wereldwijde doorbraak voor de band.

http://https://www.youtube.com/watch?v=Blxhvf7jxyA

Geruchten voor de vijftigste Pinkpop

Al in april 2017 liep de geruchtenmolen voor de vijftigste editie van Pinkpop op volle toeren. Festivalbaas Jan Smeets vertelde toen namelijk een reünie van The Police voor ogen te hebben als ideale hoofdact. Ook afgelopen juni, terwijl Pinkpop 2018 nog in volle gang was, vertelde Smeets dat The Police tot de opties voor 2019 behoorde.

Aan al deze geruchten en wensen om The Police komend jaar weer bij elkaar te zien, kwam vorige maand echter een einde. Smeets maakte toen namelijk bekend dat The Police zeker niet op de vijftigste editie van Pinkpop zal staan…

The Police

http://https://www.youtube.com/watch?v=OMOGaugKpzs

De Engelse rockband The Police, met Sting als frontman, werd in 1976 opgericht door drummer Stewart Copeland. In 1978 bracht de band hun debuutalbum, Outlandos D’Amour, uit, waarvan de populaire tracks ‘So Lonely’, ‘Roxanne’ en ‘Can’t Stand Losing You’ afkomstig zijn. De tweede plaat van The Police, Regatta De Blanc, met daarop het nummer  ‘Message In A Bottle’, zorgde voor de grote doorbaak voor de band.  Hierna volgden nog drie albums, die hits als ‘Every Little Thing She Does Is Magic’ en ‘Every Breath You Take’ voortbrachten. In het voorjaar van 1984 ging de band uit elkaar naar aanleiding van een aantal ruzies.

In 2007 kwam The Police weer bij elkaar en ter ere van de 30e verjaardag van de groep. Op aandringen van Sting stond er in 2007 en 2008 een reünietournee op de planning. Na deze tour stopte de band echter opnieuw. Daarmee dateert het laatste optreden van The Police uit augustus 2008, toen de groep in Madison Square Garden in New York stond.

Pinkpop 2019

Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2018)

Pinkpop 2019 vindt plaats van 8 t/m 10 juni in het Zuid-Limburgse Landgraaf. Met de komende editie is Pinkpop het oudste festival jaarlijks terugkerende festival van Nederland, Europa en de wereld. Met Mumford & Sons en Fleetwood Mac zijn de eerste twee headliners bekend. Ben je benieuwd wie er kans maken op de andere headlinerspot? Check hier onze geruchtenlijst.

Wil je alvast genieten van de bands die volgend jaar op Pinkpop staan? Beluister dan onze Spotify-playlist van het festival.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2022

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 17-19 juni 2022
Tickets Niet meer beschikbaar.