Het nieuwe album van Weezer: alles wat we tot nu toe weten

Weezer 2018

Onlangs bracht Weezer The Teal Album uit, dat volledig
uit covers bestaat. Daar blijft het niet bij: 1 maart verschijnt The Black Album. Genoeg nieuw materiaal dus voor de Europese festivals komende zomer, maar wat weten we nu eigenlijk al over de plaat?

Het ontstaan van The Black Album

Frontman Cuomo sprak in 2016 al over The Black Album, dat de opvolger van The White Album wordt. Het idee was dat het album een contrast zou zijn tegenover haar voorganger; zowel de lyrics als de muziek zijn een stuk duisterder . Tijdens het schrijven pasten een aantal nummers uiteindelijk beter bij het idee voor Pacific Daydream, waardoor dat album uiteindelijk eerder af was en in 2017 al uitkwam. Ook in verhouding tot deze plaat omschrijft Cuomo de stijl van The Black Album als donkerder en experimenteler.

Ondanks dat de band in eerdere interviews aangaf dat de release van de plaat al op 25 mei 2018 zou zijn, werd het al snel duidelijk dat dat te vroeg was. Afgelopen november kondigde de groep uiteindelijk aan dat de release van het album gepland staat voor 1 maart.

Artwork en tracklist

Behalve de releasedatum, onthulde Weezer in november ook het artwork van het album. Zoals natuurlijk al te verwachten was, is de albumcover geheel zwart. Daarnaast zijn de bandleden op de cover volledig gehuld in een zwarte vloeistof, wat bijdraagt aan het duistere imago van The Black Album.

Wat betreft de tracklist van de plaat weten we slechts van het bestaan van twee nummers af. De eerste single werd gelost in oktober en toen de releasedatum en het artwork bekend werden, kregen we ook een nieuwe track.

‘Can’t Knock The Hustle’

Op 9 oktober deelde de band een Yelp profiel, dat een teaser naar de eerste single bevatte. Twee dagen later werd de eerste single van de plaat, ‘Can’t Knock The Hustle’, daadwerkelijk gereleaset. De band experimenteert in het nummer met nieuwe genres, waarbij zowel funky als latin naar voren komt. De pakkende toon in combinatie met de Spaanse lyrics zorgen ervoor dat je het nummer de rest van de dag niet meer uit je hoofd krijgt.

‘Zombie Bastards’

En toen in november dan eindelijk meer over het album bekend werd, was daar ook de tweede track: ‘Zombie Bastards’. Opnieuw een poppy nummer, dat met haar luchtige gitaren en upbeat-tempo enorm aanstekelijk is en alvast doet verlangen naar de festivalweides. Droom jij al weg naar dansen en zingen tijdens ‘Zombie Bastards’ op Rock Werchter komende zomer?

Weezer

De Amerikaanse rockband Weezer bestaat inmiddels alweer meer dan 25 jaar. De band werd opgericht op Valentijnsdag 1992 door frontman Rivers Cuomo. Het debuut van de heren volgde in 1994 en een jaar later scoorde de groep de eerste hit met ‘Buddy Holly’. Het twaalfde en meest recente album Pacific Daydream verscheen in het najaar van 2017. Met dat album is de band komend jaar dus ook op de Europese festivals te zien.