Nieuw festival Eilân 2019 op Terschelling uitverkocht ondanks gebrek aan een vergunning

Apparat

Het nieuwe dancefestival Eilân is uitverkocht. Dancefeestorganisator Chasing The Hiat startte gisteren de kaartverkoop. Het is echter allerminst zeker dat het evenement op Terschelling doorgang kan vinden, vanwege problemen rond de vergunningsaanvraag. De organisatie stelt in een reactie aan 3voor12 dat zij zich geen zorgen maakt. 

De problematiek rond de vergunningsaanvraag is te lezen in een bericht van de Leeuwarder Courant. De krant meldt verder dat eind 2018 een vergunningsaanvraag is ingediend. De Veiligheidsregio gaf direct aan bezwaren te zien. In maart van dit jaar komt de instantie met een definitief advies aan het College van Burgemeesters en Wethouders. Twee maanden later, medio mei, kan dan op zijn vroegst de vergunning worden verleend.

De burgemeester van het waddeneiland stelt in een reactie dat het festival, dat moet plaatsvinden van 12 tot en met 15 september, mogelijk geen draagvlak geniet onder de inwoners. In juni en september vinden al twee andere evenementen plaats: het tiendaagse Oerolfestival en het Rock&Roll festival.

Ondanks deze berichten is het festival inmiddels helemaal uitverkocht. Voor het festival waren enkel weekendtickets te koop. Die zijn nu, een dag na de start van de verkoop, allemaal vervlogen.

Reactie Chasing The Hihat

Rob Simon van Chasing The Hihat geeft uitleg aan 3voor12. ‘Eigenlijk is het heel normaal dat een festival op dit moment nog officieel geen vergunning heeft. Zo’n procedure heeft een bepaalde behandeltijd, en die kun je niet naar voren trekken. Ook niet als het idee al drie jaar klaar is. Je kunt niet wachten met het boeken van artiesten, met de marketing en kaartverkoop. Dat is een realiteit waar elk festival mee te maken heeft.’

Volgens Simon gaat het proces rond de aanvraag juist ‘soepeler dan in veel andere gevallen’. ‘Het plan werd in december al in behandeling genomen. Op informele wijze werd advies gegeven over wat beter kan. Dat is hoe het vaak gaat. Het vergunningssysteem in Nederland is eigenlijk een beetje raar, maar de mensen zijn goed en professioneel.’

Simon laat zich hiernaast verder uit over het vervolgtraject. In april staat een overleg gepland met lokale ondernemers en mensen met bezwaren. ‘Samenwerking met lokale ondernemers is belangrijk op het eiland, hebben wij wel gemerkt. En dat is ook het leukste, je bent per slot van rekening te gast op het eiland. Bij ons is op dit moment geen stress. Het systeem is niet ideaal, maar ach, ik zou ook liever van tevoren weten dat de zon gaat schijnen.’

Eilân 2019

Dancefestival Eilân vindt in 2019 voor de eerste keer plaats. Het wordt georganiseerd op Terschelling van 12 tot en met 15 september. Het is naast Oerolfestival en Rock & Roll festival het derde evenement op het waddeneiland. Op de line-up zijn grote namen te bewonderen. Zo treden onder andere Apparat en Maribou State aan op het nieuwe dancefeest.

De early birds en de reguliere kaarten waren binnen een dag al uitverkocht. De organisatie besloot hierop maar meteen de ‘late tickets’ in de verkoop te doen. Ook deze zijn inmiddels uitverkocht. Voor meer informatie kun je terecht op de officiële website.

Over de auteur ✍️

Michel Stempher

Mijn eerste festivalbezoek was in 2012 op Pinkpop, waarvoor ik op het allerlaatste moment een gratis ticket ontving. Sindsdien ben ik veel meer in het festivalleven gegroeid en bezoek ik ieder jaar wel twee grote festivals. Gedurende al deze liveshows heb ik een eigen muziekvoorkeur ontwikkeld: metal + alternatieve rock. Mijn favoriete bands zijn bijvoorbeeld System Of A Down, Tool en Within Temptation, maar ook rustigere bands zoals Radiohead en Sonata Arctica vind ik zeer goed.

Meer van Michel