Van de festivalradar: waar is Moderat gebleven?

Moderat
Foto: Eric Pamies

Denk jij ook wel eens terug aan een artiest van ‘vroeger’ met de vraag “Wat is er eigenlijk met hem of haar gebeurd?” Je bent niet de enige. Sommige artiesten – hoe succesvol ook – lijken soms opeens van de aardbodem te verdwijnen. Zo ook het collectief Moderat. Tijd om op onderzoek uit te gaan en uit te zoeken waar deze Duitse groep gebleven is.

Al vanaf 2002 maakten de drie heren van Moderat de clubscene in Berlijn onveilig. Wat begon als een leuke samenwerking tussen Modeselektor en Apparat groeide in vijftien jaar tijd uit tot een ware sensatie. Het laatste album III kwam uit in 2016, en een jaar later kondigde de groep een pauze aan. Sindsdien is het op alle fronten stil… Maar waar zijn ze nu?

Focus op eigen projecten…

Twee jaar geleden gaven de drie heren er dus de brui aan. Of nouja, niet helemaal. Hoewel Sascha, Gernot en Sebastian duidelijk maakten dat ze het circus Moderat even niet meer aankonden, bleven ze er stellig in dat het niet het definitieve einde zou zijn. Na het afscheidsoptreden in Berlijn hebben de drie heren zich dan ook vol overgave op hun soloprojecten gestort. Gernot en Sebastian hebben als Modeselektor al twee albums uitgebracht, het compilatiealbum Modeselektion, vol 4. in 2018 en kort daarna het nieuwe album Who Else. Sascha deed het met Apparat wat rustiger aan, en bracht in maart LP5 uit.

Beide acts zijn dit jaar dan ook fanatiek aan het touren om beide albums te promoten. En ze lopen elkaar daarbij vast vaak tegen het lijf. Zo staan ze allebei geprogrammeerd op ADE komende week. Zullen ze daar nieuwe Moderat plannen gaan smeden?

https://www.instagram.com/p/BYqy0sylKLN/?utm_source=ig_web_copy_link

… maar voor hoelang?

Hoewel die soloprojecten er best mogen wezen, een reünie van Moderat is toch wel wat veel mensen willen. Maar dat kan nog wel even gaan duren. Het blijft op alle fronten stil als het om het einde van de hiatus gaat. Zowel Sascha als Gernot en Sebastian laten niks los en ook op de social media leggen ze de focus liever op hun eigen plaat. Voor fans zal het dus nog even afwachten zijn, de volgende keer dat Moderat weer op het podium staat zal niet in de nabije toekomst liggen.

Moderat

Moderat
Foto: Eric Pamies

In 2002 sloegen Sascha Ring van Apparat en Gernot Bronsert en Sebastian Szary van Modeselektor de handen ineen en vormden Moderat. Na een EP in 2003 en het eerste album Moderat in 2009 ging het de heren voor de wind. Nog twee albums volgden en de drie heren waren van 2013 tot eind 2017 non-stop op tour. Vanwege de hoge druk besloten ze daarom om een pauze in te lassen waarin ze zich op soloprojecten konden focussen. Wanneer de drie weer bij elkaar komen is niet bekend.