Je kater wegwerken onder het genot van een kopje koffie en een krantje; op Pinkpop kan het al vanaf de eerste editie. Dit jaar viert dan ook niet alleen het Limburgse festival, maar ook de Pinkpop-festivalkrant haar vijtigste verjaardag.

Tegenwoordig gaat het op bijna elk popfestival om de befaamde totaalbeleving. Muziek staat nog steeds centraal, maar alles daaromheen moet ook kloppen; van het eten tot de aankleding en natuurlijk de festivalkrant. Pinkpop had dat in 1970 al door, daarom kun je al 50 jaar elke Pinkpop-dag genieten van een krantje voor je tent. Tijd voor een blik terug in de tijd.  

Een lokale samenwerking met De Limburger

Wie denkt dat Pinkpop ooit als een klein, schattig festivalletje begon heeft het mis. Tijdens de eerste editie wist Jan Smeets al artiesten zoals Golden Earring en George Baker naar Geleen te halen. Het affiche trok in 1970 meteen 10.000 bezoekers.

Met die eerste editie rolde ook de eerste festivalkrant van de persen af. Die werd niet gedrukt door een kleine, lokale drukkerij. Nee, ook hier wist de organisatie direct een grote naam aan zich te binden: Dagblad De Limburger, de grootste krant van de provincie.

De waardevolle band met OOR

Die samenwerking was echter van korte duur. In 1972 nam Muziekkrant OOR het stokje namelijk over. Het begon allemaal met de vraag van Jan Smeets of er extra katern in het popblad kon komen met het programma van Pinkpop, vertelt oprichter Barend Toet in zijn boek Keihard en Swingend.

Het werd het begin van een lange, waardevolle samenwerking. Zo bracht OOR van 1972 tot 1988 de officiële Pinkpop-festivalkrant uit en bleven ze daarna de sponsorwerving voor het festival verzorgen. Na een lange break waarin o.a. NIEUWE REVU en LiveXS de krant uitgaven, keerde OOR in 2015 terug voor een vernieuwde samenwerking.

Tegenwoordig kunnen Pinkpop-gangers dan ook weer genieten van de Festivalgids van OOR. En door de Pinkpop-special van het popblad dat elk jaar weer in de schappen ligt kunnen zelfs de thuisblijvers een stukje meegenieten. Bovendien heeft Pinkpop er een leuke, nieuwe tent aan overgehouden: Club OOR, waar regelmatig optredens en signeersessies plaatsvinden.

Eenmalige samenwerkingen

De Limburger verzorgde dus de eerste festivalkrant van Pinkpop en OOR is de bekendste leverancier. Echter zijn er genoeg jaren geweest waar een andere uitgever aan het roer stond. Zoals gezegd hebben ook NIEUWE REVU (1989 – 2003) en LiveXS (2005 – 2013) hun naam op het krantje mogen zetten. Daarnaast was het Metro die in 2004 de krant maakte en in 2014 werd de krant, in samenwerking met Muziek.nl, voor het eerst op A6-formaat gedrukt.

De festivalkrant en Pinkpop zijn dus twee handen op een buik. Het kan dan ook bijna niet anders dan dat de festivalorganisatie samen met OOR voor een extra spetterende editie en krant zal zorgen voor 2019.

Pinkpop 2019

Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2017)

De jubileumeditie van Pinkpop vindt traditiegetrouw weer in het Pinksterweekend plaats op 8, 9 en 10 juni 2019. Bevestigde namen zijn tot nu toe onder andere Fleetwood Mac, Mumford and Sons en Tenacious D. Voor de 50ste editie van het festival waren er geruchten dat Jan Smeets er een vierde dag aan wilde toevoegen, maar dit gaat waarschijnlijk niet gebeuren.

De ticketverkoop voor het festival gaat van start op zaterdag 16 maart 2019 om 10:00u. Voor meer informatie over de tickets kun je terecht op de officiële website van Pinkpop.

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.