De 10 vetste releases van festivalartiesten op Record Store Day 2019

Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Komende zaterdag is het alweer tijd voor de 10e editie van Record Store Day in Nederland. Platenzaken door het hele land staan in het teken van nieuwe releases en optredens. Ook de festivalartiesten van 2019 zitten niet stil. Wij zetten de 10 vetste releases voor je op een rijtje!

1. Editors – The Blanck Mass Sessions

Afgelopen jaar verscheen Violence, het zesde studioalbum van Editors. Producer Blanck Mass heeft verschillende nummers van de plaat geremixt. Het resultaat hiervan verschijnt komende zaterdag op gekleurd – zwart/wit marmer – vinyl, onder de naam The Blanck Mass Sessions. Naast de tracks afkomstig van Violence bevat het album ook nog het nieuwe nummer ‘Barricades’. Ondanks dat het nummer al sinds 25 maart te beluisteren is, hoor je het zaterdag voor het eerst op vinyl!

2. Mumford & Sons – Delta Acoustic Sessions (Live From Electric Lady)


Naar aanleiding van de gloednieuwe plaat van Mumford & Sons, Delta, hebben de bandleden een akoestische sessie gespeeld in Electric Lady Studios in New York. Tijdens Record Store Day kun je het resultaat van deze sessie, dat vier nummers van Delta bevat, bemachtigen op 10″ Picture Disc vinyl.

3. Bastille – Other People’s Heartache Pt. 4


Other People’s Heartache kennen we natuurlijk al als een serie van vier mixtapes, die gedurende de laatste jaren één voor één zijn uitgebracht door Bastille. De laatste van de serie, Other People’s Heartache Part 4, kwam afgelopen december uit. De EP bevat covers van onder meer Cat Stevens en SFA en onder andere Craig David en Jacob Banks komen langs als gastartiesten. Ter ere van Record Store Day komt de mixtape komende zaterdag uit als 12-inch op transparant vinyl.

4. De Staat – ‘Kitty Kitty’

De Staat is dit jaar de Nederlandse ambassadeur van Record Store Day en daarom is het niet verrassend dat de band met iets speciaals komt. De eerste 5000 klanten die een aankoop doen bij één van de deelnemende platenzaken krijgen namelijk gratis een single van de band! De single betreft een lange versie van ‘Kitty Kitty’, die nog niet eerder fysiek verkrijgbaar was. Op de b-kant staat een instrumentale versie van dezelfde track.

5. Greta Van Fleet – From The Fires (LP)

Hun debuutalbum From The Fires betekende voor Greta Van Fleet meteen de grote doorbraak. Ondanks het grote succes van de plaat is het nooit op vinyl uitgegeven, maar daar komt verandering in! Ter ere van Record Store Day brengt de band het album, twee jaar na uitgave, namelijk toch nog als LP uit.

6. Fleetwood Mac – The Alternate Fleetwood Mac

Alweer meer dan 40 jaar geleden kwam Fleetwood Mac met een gelijknamig album, dat hits voortbracht als ‘Landslide’ en ‘Rhiannon’. Dit jaar besluit de band een plaat uit te brengen met vroege versies van de tracks afkomstig van Fleetwood Mac. Het album komt nu voor het eerst uit op vinyl. Maar wees er snel bij, want wereldwijd zijn er slechts 12.500 exemplaren verkrijgbaar!

7. Krezip – ‘Lost Without You’

Krezip is back, en niet zo’n beetje ook! Sinds de band weer bij elkaar is, zijn onder meer Pinkpop en drie (!) keer de Ziggo Dome aan de planning toegevoegd. Daar bleef het echter niet bij: de groep heeft namelijk ook nog een gloednieuwe single uitgebracht: ‘Lost Without You’. Zaterdag lost de band een vinyl single met unieke versies van dit nummer. Naast al het nieuws bevat de single echter ook ouder materiaal, namelijk de allereerste track van de band: ‘In Her Head’.

8. The Kooks – Live At The Moth Club

Ter ere van hun vijfde studioalbum, Let’s Go Sunshine, speelden de leden van The Kooks een intieme sessie in de iconische, Londense Moth Club. Het resultaat van deze sessie is het livealbum Live At The Moth Club, dat zaterdag verkrijgbaar is. Het eerste livealbum ooit van de band bevat zowel oude hits met onder meer ‘She Moves In Her Own Way’ en ‘Naive’ als nieuwe tracks zoals ‘Kids’ en ‘Fractured and Dazed’.

9. Rowwen Hèze – Leidingwater


In aanloop naar het nieuwe album Voorwaartsch, dat later deze maand verschijnt, brengt Rowwen Hèze tijdens Record Store Day de gloednieuwe single ‘Leidingwater’ uit op vinyl. Het nummer is al een tijdje te beluisteren en downloaden, maar verschijnt nu dus ook fysiek. Daarnaast bevat de B-kant van de single een andere nieuwe song, genaamd ‘Casa Halleluja’.

10. Weezer – Dusty Gems & Raw Nuggets: The B-Sides


Ook Weezer viert Record Store Day! Nadat de band in de eerste maanden van dit jaar maar liefst twee nieuwe albums heeft uitgegeven, komt daar zaterdag nog een release bij. Op Dusty Gems & Raw Nuggets: The B-Sides zijn de bonustracks van het debuutalbum zijn voor het eerst op vinyl te vinden. Daarnaast bevat het album onder meer demo’s, live versies en remixes van de welbekende tracks op het debuutalbum.

Record Store Day 2019

Record Store Day is in 2007 opgericht tijdens een bijeenkomst van onafhankelijke platenzaak-eigenaren in Baltimore, USA. De eerste Record Store Day vond plaats in Amerika op 19 april 2008. Tegenwoordig wordt dit bijzondere evenement georganiseerd in meer dan 2.000 onafhankelijke platenzaken verspreid over 23 landen. In 2019 wordt Record Store Day voor de 10e keer in Nederland gevierd. Traditiegetrouw verschijnen er op deze dag zeer exclusieve releases die alléén op RSD verkrijgbaar zijn. Nieuwe liedjes, remixes, gekleurd vinyl, nooit eerder uitgebrachte juweeltjes: stuk voor stuk zijn het bijzondere items.