15 mei 1975: De eerste show van Fleetwood Mac met Lindsey Buckingham en Stevie Nicks

2572
Fleetwood Mac
Photo: Herbert Worthington

De afsluiter van de 50e editie van Pinkpop is niemand minder dan Fleetwood Mac. De Britse-Amerikaanse band loopt al een tijdje mee, 52 jaar wel geteld! Die vele jaar zitten uiteraard vol met hoogtepunten, maar echter ook veel diepte punten.

Na het vertrek van blues-gitarist Peter Green, oprichter van de band, kende de overgebleven formatie, Mick Fleetwood (drummer) en John McVie (basgitarist) een donkere periode. De vrouw van John McVie, Christine McVie, sloot zich aan als toetseniste van de band. Daarnaast wisselde de groep tussen 1970 en 1974 constant van samenstelling. Deze periode werd verbroken door de vondst van Lindsey Buckingham, die eisde dat Stevie Nicks ook mee werd genomen op de reis.

De band kwam in een periode van grote vooruitgang. De blues werd ingeruild door luchtige popmuziek en Fleetwood Mac knalde door de speakers van elke radio. Met top albums zoals Fleetwood Mac en de klassieker Rumours heeft de band zich diep geworteld in de popcultuur, daar zijn ze ook niet zomaar uit te krijgen.

Een herboren Fleetwood Mac

In een studio in Californië, de welbekende studio Sound City, zocht Mick Fleetwood een nieuw thuis om de nieuwe plaat van Fleetwood Mac op te nemen. Na het vertrek van Bob Welch zaten de overgebleven bandleden wederom zonder gitarist. Vervanging was echter onderweg.

Sound City studio probeerde de Britten binnen te slepen met een demonstratie van een gitarist, om te laten zien wat allemaal mogelijk was in de studio. Deze gitarist was Lindsey Buckingham. Fleetwood nam de Amerikaan on the spot aan. Buckingham wou per se dat de zangeres uit zijn vorige project, Stevie Nicks, ook aangenomen werd. Fleetwood twijfelde even, vanwege de zorgen dat Christine McVie niet graag nog een vrouw in de band wou hebben, maar verleende daarna de kans voor het duo om de band te versterken.

In een razend tempo werd het album Fleetwood Mac opgenomen en de eerste show gespeeld. Met nieuwe hits als ‘Over My Head’ en ‘Monday Morning’ knalde de nieuwe Fleetwood Mac in El Paso, Texas, op 15 mei 1975 het publiek weg.

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

A Welsh Witch

De nieuwe, vijfkoppige, formatie van de band zou hun nieuwe show echter maar met vier van de vijf zijn gestart. Met de zin ”This song is about a Welsh Witch” betrad het vijfde bandlid de zaal. Stevie Nicks, gesluierd in een zwarte cape met een grote zwarte hoed, presenteerde zich als nieuwe gezicht van de band, zo luid het verhaal.

Vandaag in de geschiedenis

In de rubriek Vandaag In De Geschiedenis wordt teruggeblikt op bijzondere momenten uit de festivalgeschiedenis en geschiedenis van vele artiesten. Meer bijzondere herinneringen lezen? Lees hier alle terugblikken.

Communicatiestudent aan de Fontys Economische Hogenschool Tilburg. Draait alles van Rolling Stones, Art Blakey en The Beach Boys tot aan Motorhead, Sleep en Darkthrone.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.