Waarom iedereen ‘SLAYERRR!’ schreeuwt op Graspop 2019

Je hebt het vast wel eens gehoord bij een festival of concert. Iemand brult uit het niets keihard: “SLAYERRRR!”, waarna er een loop aan oerkreten ontstaat. De band waar het om gaat, Slayer, staat voor de laatste keer op Graspop. Een uitgelezen kans om uit te zoeken waarom al die mensen dit schreeuwen.

De hype van het roepen van Slayer werd groot gemaakt door één fan: Daniel Schler. Op een DVD van de iconische band is te zien hoe hij zoveel mogelijk lucht tot zich neemt om vervolgens zijn longen eruit te persen en de naam van zijn favoriete band te schreeuwen. Sindsdien nam de kreet een vogelvlucht en begonnen overal ter wereld mensen de naam van de metalband te bulken.

Waarom schreeuwen al die Graspoppers het toch?

“Het is een metale explosie die je lichaam uit moet”, reageert een groep jongens uit Almere. “Het geeft enorm veel energie om te schreeuwen en vervolgens die reactie ook te krijgen van de mensen om je heen.” Het is niet zozeer dat Slayer hun favoriete band is, maar het is gewoon enorm lekker om uit volle borst te kunnen schreeuwen.

Leon uit Amsterdam, uiteraard in een Slayer shirt, komt vooral voor de muziek van de band uit Californië. “Ach, als iemand het schreeuwt doe ik wel mee. Om de band en de fans te eren. Maar het draait bij mij echt om de liedjes. Wat was de show dit weekend weer super goed. Jammer dat het de laatste keer is”. Waarop één van zijn vrienden reageert: “We kopen nog wel kaartjes voor de show in Stuttgart”!

We zijn natuurlijk naïef om te denken dat bij de laatste show van Slayer ook de laatste kreet geroepen wordt. Je hoeft het maar te roepen op de camping van Graspop en je krijgt vanuit alle hoeken reactie terug. Het is een iconische band en daardoor een schreeuw die metalheads over de hele wereld verbindt. SLAYERRRR!

Het schreeuwen van ‘Free Bird’.

Wat minder bekend is in Europa, is het schreeuwen van ‘Free Bird’, het nummer van Lynyrd Skynyrd, tijdens concerten. Dit wordt vaak gedaan in Amerika en houdt precies hetzelfde in als het roepen van Slayer. Soms lukt het ook nog om de band in kwestie, in het filmpje niemand minder dan Bob Dylan, het nummer met de fantastische gitaarsolo’s te laten spelen.

Lynyrd Skynyrd is ook bezig aan hun afscheidstour en stonden toevallig ook op Graspop dit weekend. Dus een grote kans dat we ‘Free Bird’ ook niet meer ‘legaal’ kunnen roepen op festivals in Nederland en België.

Ben jij aanwezig op Graspop 2019?

Was jij op Graspop dit jaar? Wij willen graag weten wat je van het festival vindt. Je kunt hieronder punten geven aan het festival. In september concluderen we welke festivals het tofste waren tijdens de Festileaks Festival Awards. Deelname is vrijwillig en anoniem.

[awards poll=”festileaks-festival-awards-2019″ festival=”graspop”]

Graspop Metal Meeting Logo

Graspop Metal Meeting 2024

Locatie
België
Dessel, België
Datum 20-23 juni 2024
Line-up
Alice Cooper
Scorpions
Machine Head
Tickets Kopen