Advertisement

Gehoorbeschadiging op festivals: wat als de piep voor altijd aanhoudt?

Bananaz oordoppen
Foto: Bananaz

Oordoppen niet cool? Permanente gehoorschade, waaronder oorsuizen, dát is pas niet cool. Koen en Quinten, initiatiefnemers van Bananaz, proberen al een paar jaar lang het taboe op gehoorbescherming te doorbreken. Dat doen ze met goede gehoorbescherming tegen de prijs van een biertje, die je zo uit de automaat kunt halen, maar natuurlijk ook online kunt bestellen. Tijd voor een snelcursus tinnitus en gehoorbeschadiging, want wat is het precies en waarom verdient dit onderwerp extra aandacht? 

Tinnitus is geen simpel verhaal dat in een paar woorden te omschrijven is. Klinisch neuropsycholoog Olav Wagenaar is auteur van ‘Eerste hulp bij oorsuizen’. Hij stelt: “De belangrijkste oorzaak van tinnitus is gehoorbeschadiging. Het brein ontvangt informatie uit zintuigen, maar bij gehoorbeschadiging zit er een ‘gat’ in die informatie. Het brein vult dit op met eerdere informatie uit het geheugen. Die piep is dus geen echt geluid, maar een herinnering van echt geluid.”

De gevolgen van tinnitus

Tot zover de introductie van tinnitus, maar hoe werkt het dan lichamelijk? Wat gebeurt er precies? “Je gehoorzenuw zit opgerold in het slakkenhuis in het oor”, legt Wagenaar uit. Bij tinnitus is deze zenuw beschadigd en deze zal nooit meer herstellen. Je moet het geluid zien als luchtdrukveranderingen. In andere woorden: een soort windvlaag in je oor, waardoor de haarcellen in de gehoorzenuw omver worden geblazen.

Als je geluk hebt veren de haartjes binnen 24 uur terug, waarna alles weer goed is: tijdelijke gehoorbeschadiging dus. Als dit niet gebeurt, is het helaas niet meer mogelijk om het nog recht te trekken: permanente gehoorbeschadiging.

Een veelvoorkomend misverstand is dat tinnitus te maken heeft met het trommelvlies. Waar het wel om gaat is om de haarcellen. Een gescheurd trommelvlies kan dichtgroeien, maar gescheurde haarcellen zijn funest. Met het ouder worden, zullen de klachten zelfs toenemen.

Gehoorbeschadiging: 24/7 een piep in je oren

Een van de oprichters van Bananaz heet Quinten. Hij heeft zelf last van tinnitus door de luide muziek die hij voortdurend aanhoorde als festivalliefhebber en als bandlid. Hij verscheen in een filmpje van VICE over tinnitus, waarin mensen vertellen hoe het is met gehoorbeschadiging te leven. Dat is geen pretje: je ervaart nooit meer volledige stilte. Of je nou naar de vrolijke vogels kijkt en luistert of dat je nou op een terrasje geniet van jouw overheerlijke cocktail: je draagt altijd die ellendige piep met je mee.

Voor sommige mensen zijn de klachten zo ondraaglijk dat ze er depressief van worden met alle gevolgen van dien. In het ergste geval kan de niet te stoppen piep mensen zelfs drijven tot suïcidale gedachten. Gelukkig betreft dit ‘slechts’ 2 tot 5% van de groep, maar dat is alsnog 2 tot 5% te veel natuurlijk.

Draag gehoorbescherming!

dB-risico overzicht
Foto: Bananaz

Natuurlijk is zelfmoord een extreem geval en een keertje een piep in je oren is geen ramp. Het probleem is dat mensen niet weten hoe snel gehoorbeschadiging is op te lopen. Wagenaar: “Gehoorschade is het resultaat van de luidheid van muziek en het aantal minuten dat je wordt blootgesteld eraan. Je zult zelf wel kunnen bedenken dat het niet zo’n geweldig idee is om voor een box te gaan staan. Maar wat je waarschijnlijk niet weet is dat het ook al gevaarlijk is om twee dagen op de camping (!) van een festival als Lowlands te zitten. De luidheid is uiteraard minder, maar doordat het geluid zolang aanhoudt, kun je alsnog permanente gehoorbeschadiging oplopen.

Hoe kan al deze narigheid worden voorkomen? Volgens de neuropsycholoog zijn er twee oplossingen: gehoorbescherming of niet naar het festival gaan. “Gehoorbescherming zou dus verplicht moeten zijn op festivals. Dan kan zo veel narigheid worden voorkomen. Zelfs goedkope oordoppen zijn al veel beter dan niks.”

Aan een zonnebril moet je ook wennen

Gehoorbeschadiging: Oordoppen Bananaz
Foto: Bananaz

En dat is waar Bananaz om de hoek komt kijken. Dit bedrijf is de producent van de bekende Thunderplugs oordoppen. Mede-oprichter Koen: “Als muzikant had ik veel te maken met luide muziek en het viel me op dat er een taboe op rust. Wij proberen dit taboe te doorbreken en het belang van gehoorbescherming aan het licht te brengen bij jongeren. We snappen dat mensen wel gewoon willen genieten van de muziek, maar dat kan ook met oordoppen. Het is even wennen, maar het is het zó waard en je kunt alsnog van de muziek genieten. Voorlopig is er nog geen genezing voor tinnitus dus wees verstandig en doe gewoon die oordoppen in.”

Bananaz bestaat al tien jaar en heeft sindsdien flinke stappen gemaakt. “In Nederland is het taboe nu gelukkig al een stuk minder”, vertelt Koen. “Mensen realiseren dat gehoorschade geen pretje is en willen zich graag beschermen. Daar zijn we echt heel blij mee. In andere landen, zoals Duitsland en Amerika lopen ze nog erg achter op dat gebied: mensen vinden het niet cool om gehoorbescherming te dragen. Daar valt nog veel winst te behalen.”

Demping van het geluid

Bananaz Thunderplugs
Foto: Bananaz

Met een muziekfilter worden bepaalde geluiden gedempt. Koen: “Het is net alsof de volumeknop een stukje naar beneden wordt gedraaid. Het muziekfiltertje zorgt ervoor dat je je gehoor beschermt zonder dat de kwaliteit van de muziek erop achteruit gaat. Onze oordoppen zijn in de meeste clubs via een automaat verkrijgbaar en die kun je gewoon wassen totdat je ze kwijtraakt. Voor €11,95 zijn ze te bestellen via onze webshop en krijg je er een handig bewaarkokertje voor aan je sleutelbos bij, zodat je ze nooit vergeet of kwijtraakt.” 

“We hebben ook een Pro-versie met een zwaarder filter, voor muzikanten of mensen die in de bouw werken. Voor motorrijders hebben we ook een speciale uitvoering met een windfilter. Tot slot hebben we onze op maat gemaakte oordoppen, die we bij je thuis of op je werk komen aanmeten. Deze transparante, zachte oordoppen sluiten perfect aan op je oor en gehoorgang. Iets duurder, maar het is het waard. Gehoorschade is immers een van de grootste gezondheidsproblemen ter wereld omdat onze oren niet mee zijn geëvolueerd; we gaan opeens naar clubs en staan op vliegvelden, dat kan ons gehoor gewoon niet aan.”

Heb je nog geen oordoppen?

Speciaal voor jou als lezer van dit artikel mogen we je een mooie korting aanbieden. Gebruik de code FESTIVALKRANT10% en krijg 10% korting op alle oordoppen via de webshop van Bananaz. Deze code is geldig t/m 31 augustus.  

Over de auteur ✍️

Michel Stempher

Mijn eerste festivalbezoek was in 2012 op Pinkpop, waarvoor ik op het allerlaatste moment een gratis ticket ontving. Sindsdien ben ik veel meer in het festivalleven gegroeid en bezoek ik ieder jaar wel twee grote festivals. Gedurende al deze liveshows heb ik een eigen muziekvoorkeur ontwikkeld: metal + alternatieve rock. Mijn favoriete bands zijn bijvoorbeeld System Of A Down, Tool en Within Temptation, maar ook rustigere bands zoals Radiohead en Sonata Arctica vind ik zeer goed.

Meer van Michel