Schunnige teksten en schuimend bier: hoe Rock-‘n-Roll is Bökkers nu echt?

Bokkers interview Zwarte Cross 2019
Photo: Boy Janissen / Festileaks

Bökkers speelt dit weekend een thuiswedstrijd op Zwarte Cross. De band onder leiding van Hendrik Jan Bökkers is een monument voor de dialectmuziek, wellicht voor sommigen zelfs een way of life. Hun teksten zijn uit het leven gegrepen, en ja, daar komt nogal vaak wat sex, drugs en bier bij kijken. We liepen mee met Bökkers voor en tijdens hun optreden in de Megatent op Zwarte Cross om te zien hoe heftig het er nou écht aan toe gaat.

Een uurtje voor het optreden worden we ontvangen in de artiestenkleedruimte achter de Megatent. De bandleden zitten wat verspreid over de verschillende picknicktafeltjes, uiteraard met een koud pilsje tussen de vingers geklemd. Terwijl we nog wat zoekend om ons heen kijken, wuift gitarist Erik Neimeijer ons toe en roept: “Kom erbij zitten!” Een voor een schuiven de mannen aan en ploffen ze hun goudgele rakkers op tafel voor hun. “We gaan jullie hele bandje vol praten.” De toon is gezet.

Bökkers op de Zwarte Cross

Bökkers is onlosmakelijk verbonden met Zwarte Cross, één van de grootste festivals van Nederland. “We denken zelf dat we hier sinds onze oprichting elk jaar wel gespeeld hebben, maar dat klopt waarschijnlijk niet. Misschien moeten we even in de facturenlijst terugkijken”, grapt Erik. Hij biecht ook meteen op dat hij normaal gesproken helemaal niet zo’n festivalganger is. “Ik hou niet van dat massale. Ik zou me als bezoeker een beetje opgesloten voelen.”

Toch heeft de Zwarte Cross een speciaal plekje in hun harten veroverd. Op de vraag wat het festival nu zo bijzonder maakt antwoordt bassist Arjan Pronk: “Het is gewoon één grote incestueuze bende en toch is er altijd weer iemand die heeft vergeten zich te laten steriliseren vlak van tevoren.” Erik vult aan: “Even zonder gekheid, we spelen het hele jaar door in allemaal van die kleine kutdorpjes en maken daar groot feest, maar al die mensen staan nu allemaal tegelijk hier in de tent. Dan krijg je een soort superdorpsfeest.”

Bökkers op de bühne

Bokkers Zwarte Cross 2019 Podium
Photo credit: Boy Janissen / Festileaks

Na een korte Nozem-onderbreking is het tijd om de heren eens aan de tand te voelen over de ruige levensstijl die ze zelf zo vaak bezingen. Zanger Hendrik Jan Bökkers windt er geen doekjes om: “We staan echt wel heel vaak dronken op het podium. Heel vaak. Ik probeer mezelf tegenwoordig wel een klein beetje lekker d’r in te houden, ik bedoel, het publiek om ons heen heeft ook allemaal een borrel op en het is gewoon afschuwelijk om daar broodnuchter tussen te staan. We doen gewoon mee met het feest. Maar helemaal knettergek het podium op zwalken, dat doen we niet meer.”

Erik nuanceert de boel: “Nou, we hadden laatst twee optredens op één dag en de laatste daar weet ik echt niks meer van. Daar gaat het dus mis. Of hadden we er toen drie? Op dat moment zit je er in elk geval lekker in. Je bent zelf toch zeker ook wel eens dronken geweest? Nou dan.”

De fans kleuren echter ook niet altijd binnen de lijntjes. Erik: “Er wordt echt wel afgerost soms hoor. Als je drieduizend boeren met elkaar in een tent zet, dan is er altijd wel iemand die klappen uitdeelt. Maar als ze elkaar dan eens een keer voor de bek slaan, dan leggen we de boel even stil en spreken we ze toe. Zijn vaak gewoon wat botbreukjes, niet veel bijzonders.”

Alle Bökkers zeggen ‘Ja’ tegen MDMA?

Bökkers Bier
Photo credit: Boy Janissen / Festileaks

Om echt het Rock-‘N-Roll gehalte van Bökkers te kunnen meten, ontkomen we er eigenlijk niet aan om te vragen of er nog andere middelen dan alcohol in het spel zijn. Er valt even een korte stilte. “Ik sla deze vraag even over”, antwoordt drummer Jeroen Hobert. “Bier en paracetamol, daar leef ik op.”, vertelt Hendrik Jan. “Ik ben wel gek op grös (plat voor wiet, red.)”, zegt Arjan terwijl hij quasi-ontdeugend zijn bierglas aan de lippen zet. Erik is ten slotte goudeerlijk: “Bij mij is het eigenlijk meer ‘wat er zoal ter tafel komt’. Als je wat bij je hebt, dan maak ik het op. Puur uit beleefdheid, want het is natuurlijk not done om het af te slaan. Ik ben een gezelligheidsgebruiker, juist tijdens optredens, want dan ben je er even uit hè.”

En denken de heren er dan nooit aan om gewoon eens een kopje thee te drinken voordat ze het podium opgaan? Erik: “Als we wel eens op de radio ‘s ochtends spelen, dan doe ik dat wel eens, maar daar is niks aan. Daar kom ik dan ook kats depressief vandaan.” Arjan: “We hebben wel eens geprobeerd nep-bier in flesjes te doen om mijn collega’s te kloten, maar ik hield vooral mezelf voor de gek.” Hendrik Jan: “Bier hoort er gewoon bij. Ik ben niet de beste gitarist van Nederland, maar ik ben wel de beste gitarist van Nederland met een krat bier op.”

Marije, Marieke, Margreet en Jorieke

De teksten van Bökkers liegen er niet om, vooral niet als het om vrouwen gaat. Om maar eens een passage uit het niets verhullende ‘Ik neuk wel, ja’ aan te halen: “Leallik, vies, vuul, klotenwief met ow dreuge kut en oe dikke lief…” Maar wat zit daarachter? “Ken jij niet zulke types dan?”, antwoordt Hendrik-Jan. “Uit het leven gegrepen! Goed, die spelen we eigenlijk nooit meer omdat het zo’n oud liedje is, maar ik schaam me er niks voor. Het is heel grappig bedoeld, maar mensen nemen dat liedje altijd veel te serieus. Het is gewoon kroegpraat.”

Bökkers nam zelfs ooit een videoclip voor het nummer ‘Jezus’ op met voormalig porno-actrice Bobbi Eden. Hendrik Jan: “Het was fantastisch om die clip met haar op te nemen. Het is echt een schat. Ik ken toevallig de man van Bobbi Eden en we hadden het erover dat ons dat leuk leek. Het liedje paste er ook goed bij. We hebben het gewoon voor de lolligheid opgenomen.”

De Festival Bökkerslist

We vroegen de heren welke andere festivals er nog op hun bucketlist staan. Arjan: “Ik doe niet aan bucketlists.” Vooruit, een Bökkerslist dan? Hendrik Jan: “We willen eigenlijk overal wel spelen hoor. Pinkpop of Lowlands zou wel heel mooi zijn, maar als het niet is, is het ook goed. We spelen 100 shows per jaar en hebben het overal wel naar onze zin. Het lijkt me wel gaaf om met deze band nog eens in het buitenland te spelen. Dat kan makkelijk. Het maakt dan helemaal geen fuck uit dat we in het Sallands zingen, ze verstaan ons hier vaak ook al niet.”

Wat betekent het Sallands voor Bökkers?

Erik: “Het interesseert mij geen ene reet. Als het in het Engels was, vond ik het net zo leuk. Niet iedereen verstaat het, maar ze voelen het wel, ze begrijpen het. Ik denk dat de boodschap heel goed overkomt.” Hendrik Jan: “Er zijn heel veel dialectbands ontstaan om het dialect, dat is hét ding van die bands. Als je het dialect weghaalt, dan blijft er helemaal niks over. Voor ons was het gewoon een logische keuze, we zingen in onze eigen taal, maar ik zou dat niet expres doen. We hebben ook heel lang in het Engels gezongen, maar dat was het gewoon net niet.” Erik: “Ik heb ook een keertje in een Friestalig bandje gezeten. Compleet geflopt, want ik verstond er geen moer van.”

De zenuwen slaan langzaam toe

Bokkers Zwarte Cross 2019
Photo credit: Boy Janissen / Festileaks

Terwijl de instrumenten worden omgehangen, drinken de mannen zich nog wat moed in. Een shotje Nozem, twee shotjes Nozem, drie shotjes Nozem. Het is een belangrijke show voor Bökkers, misschien wel het hoogtepunt van het jaar. Ook de vrouwen van enkele bandleden staan van achter de coulissen toe te kijken, vandaar wellicht dat beetje gezonde spanning. Terwijl ‘Are You Gonna Be My Girl’ van Jet door de speakers schalt, jammen Erik en Hendrik Jan alvast wat akkoordjes mee. Dan gaan de lichten aan en giert het bekende Bökkers-intro door de tent. Het is showtime!

Madness in de Megatent!

Bokkers Megatent
Photo credit: Boy Janissen / Festileaks

Vanaf moment één is de show aan, met vuurwerk, confettikanonnen en een regen van bier. Bij het nummer ‘Morattamottamotta’ vliegen de motoren zelfs over de bandleden heen. Ook de nummers van het nieuwe album Leaven in de Brouweri-je worden ontvangen alsof ze al jaren meegaan. De Megatent verandert in een megapit, als ‘Annie Uut De Bochte’ na vijf kwartier als laatste nummer wordt ingezet. Gelukkig is daar nog het toegift van 4 nummers. Ze spelen onder andere ‘Kold Bloed’, waarbij zelfs de stoerste boerenjongens amicaal in elkaars armen vallen. Tot besluit zingt een dampende Megatent uit volle borst het Wilhelmus mee. Bökkers speelde drie keer op Zwarte Cross 2019 en deed telkens waar ze goed in zijn: bier drinken en een gruwelijk feestje bouwen. Bökkers is ‘Seks, Drugs, Rock n Roll’. Daar zit geen woord Sallands bij.

Wat vind jij van Zwarte Cross 2019?

Was jij op Zwarte Cross dit jaar? Wij willen graag weten wat je van het festival vindt. Je kunt hieronder punten geven aan het festival. In september concluderen we welke festivals het tofste waren tijdens de Festileaks Festival Awards. Deelname is vrijwillig en anoniem.

[awards poll=”festileaks-festival-awards-2019″ festival=”zwarte-cross”]

Zwarte Cross 2019

Zwarte Cross 2018_poort
Foto: Dianne de Kievit / Festileaks
Zwarte Cross Logo

Zwarte Cross 2024

Locatie
Nederland
Lichtenvoorde, Nederland
Datum 18-21 juli 2024
Line-up
The Darkness
Joost
Status Quo
Tickets Kopen

Over de auteur ✍️

Boy Janissen

Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.

Meer van Boy