27 augustus 1993: de eerste Campingflight to Lowlands Paradise

Lowlands 2017
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

26 jaar geleden had nog niemand van Twenty One Pilots, Tame Impala of The National gehoord. Waar mensen in 1993 wel voor het eerst van hoorden, was een fonkelnieuw festival: Lowlands. In de afgelopen 27 edities heeft het festival zijn plekje in de festivalgeschiedenis meer dan verdiend.

Wat vooraf ging

Op 27 augustus 1993 opent Lowlands festival voor het eerst z’n poorten, maar de naam Lowlands klonk niet iedereen nieuw in de oren. In 1967 werd namelijk één van de eerste Nederlandse popfestivals georganiseerd in de Jaarbeurs in Utrecht. De naam? A Flight to Lowlands Paradise. Dat festival kende geen lange geschiedenis, maar gezien de naam was het zeker een belangrijke bron van inspiratie voor de organisatie van het huidige Lowlands.

Een nieuw festival

Lowlands 1993 programmaboekje

Tegenwoordig puilt Nederland uit van de festivals, maar daar was in 1993 geen sprake van. Pinkpop is in die tijd de enige grote speler, maar in de zomer van dat jaar krijgt het Limburgse festival serieuze concurrentie. Vanaf klokslag 10 uur op 27 augustus kan men drie dagen lang op ontdekkingspad door Lowlands Paradise, voor de luttele prijs van 75 Gulden (€34). Het festival-landschap van Nederland verandert voor eens en altijd.

Grote namen, maar niet in de Alpha

https://youtu.be/_UddMleNn6k?t=7m10s

Voor het nieuwe festival weet Lowlands meteen grote namen te boeken. De Alpha en Bravo bestaan echter nog niet. Sterker nog, de twee podia dragen de sexy namen ‘Hoofdpodium’ en ‘Tweede Podium’. De namen van de podia hebben geen publiek getrokken hebben, maar de namen op de bühnes zijn niet mis.

Onder andere The Verve, Primus en The Smashing Pumpkins sieren de line-up van de eerste festivaldag. In de twee dagen die volgen genieten bezoekers ook nog van Iggy Pop, Tool, Rage Against The Machine en meer. De toon is hiermee gezet voor een rijke Lowlands-geschiedenis.

Was jij aanwezig op Lowlands 2019?

Vandaag in de geschiedenis

In de rubriek Vandaag In De Geschiedenis wordt teruggeblikt op bijzondere momenten uit de festivalgeschiedenis en geschiedenis van vele artiesten. Meer bijzondere herinneringen lezen? Lees hier alle terugblikken.