De 25 beste optredens van Sziget 2019

1386
Foto: Sandor Csudai

Na een week van grandioos feesten op Sziget is de rust wedergekeerd in Boedapest. Dit betekent ook dat de after-festival-dip begonnen is en het tijd is om terug te kijken op het festival. Zeven dagen lang stonden de vetste en meest uiteenlopende artiesten op het podium, maar wat waren jullie favorieten? Wij maken de balans op.

Wij vroegen jullie via onze Facebookpagina naar jullie top 5 optredens van afgelopen week. Zoals verwacht gingen de antwoorden alle kanten op, maar er kan er maar één de beste zijn. De volledige top 25 beste optredens van Sziget 2019 check je hieronder.

De Sziget countdown

25. Tamino
24. Frank Carter & The Rattlesnakes
23. Franz Ferdinand
22. Whispering Sons
21. Masego
20. Frank Turner
19. Richard Ashcroft
18. Razorlight
17. The Blaze
16. ABBA Tribute
15. Maribou State
14. Roosevelt
13. Polo & Pan
12. The 1975
11. Post Malone
10. Parcels
9. Twenty One Pilots
8. Florence + The Machine
7. James Blake
6. Martin Garrix
5. Mackelmore
4. Idles

3. Ed Sheeran

De eerste avond kende meteen Sziget’s grootste headliner ooit. Niemand minder dan hitmachine Ed Sheeran blies de pannen van het dak. Met een grote verzameling hits van ‘The A-Team’ tot ‘Shape Of You’ had de sympathieke Brit meer dan genoeg materiaal om het bomvolle veld uit zijn dak te laten gaan. Ondanks zijn grote successen staat Ed nog steeds alleen op het podium en vertrouwt hij voor zijn show geheel op zijn gitaar en een grote verzameling effectenpedalen. En dat werkt als een trein!

2. The National

The National Matt Berninger
Photo: Rock Star Photographers

Het was van te voren best even spannend: The National op feestfestival Sziget, werkt dat nou een beetje? Het bleek van wel. Hoewel het veld niet zo proppie vol stond als bij Ed Sheeran, wist de groep van Matt Berninger degenen die wel aanwezig waren extra te raken. Het was dan ook niet uitbundig meezingen met grote hits, maar meeneuriën met de ingetogen kunststukjes die The National in zijn repetoire heeft. Hoogtepunten vormen nieuwe tracks ‘Rylan‘ en ‘Light Years’, het onverslaanbare ‘Mr. November’ en frontman Matt zelf, die meerdere keren het hek over klimt om midden in het publiek te staan. Een welkome afwisseling van de vele meebrullers en feestacts die het festival geprogrammeerd heeft staan. Wat is het toch fijn dat dit óók op Sziget kan.

1. Foo Fighters

Maar er kan er maar één de beste zijn, en zijn we nou echt verbaast dat dat Foo Fighters is? Vanaf Dave Grohls eerste iconische schreeuw is het volgepakte veld voor het hoofdpodium ingepakt. Openingstrio ‘All My Life’, ‘Learn to Fly’ en ‘The Pretender’ zet direct de toon voor een 2,5 uur durende Greatest Hits-show. Dave is goed bij stem en de band werkt tracks in een hoog tempo af. Foo Fighters is overduidelijk nog lang niet klaar met rocken. Met hun onuitputtelijke energie en enthousiasme zijn de heren dan ook de perfecte match voor Sziget.

Sziget 2020

Puppets
Photo: Rock Star Photographers

Sziget vindt volgend jaar plaats van 5 tot 11 augustus 2020. Het festival wordt zoals vanouds gehouden op het Óbudai-eiland in Boedapest, Hongarije. De line-up is nog niet bekend. Meer informatie over het festival vind je op de website.

Benieuwd naar hoe Sziget 2019 was? Lees dan de hoogtepunten van het eerste deel en tweede deel van de week. Voor al onze artikelen over de afgelopen editie, kijk dan op onze Sziget-pagina. Wil je juist muzikaal nagenieten? Beluister dan onze Spotify-playlist hieronder.

Stem nu voor de Festivalacts Top 100 van 2019

Wat waren de meest memorabele optredens die jij zag dit festivalseizoen? Jij bepaalt namelijk wie de opvolger van Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016), Radiohead (2017) en Pearl Jam (2018) zal zijn. Dus stem mee en deel de lijst met je vrienden!

Festivalacts Top 100

DTRH
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Nu het festivalseizoen ten einde is, is het weer tijd voor de ultieme eindstrijd. Zoals ieder jaar sluit Festileaks af met de Festivalacts Top 100: de lijst met de beste festivalacts van afgelopen zomer. De stembussen zijn geopend van maandag 16 tot en met woensdag 25 september.

Op donderdag 26 september hoor je om 09:45 de bekendmaking van de top 3 live op KINK. Op diezelfde radiozender wordt vrijdag 27 september de hele Festival Acts Top 100 van 2019 uitgezonden.