The National op feestfestival Sziget: werkt dat nou een beetje?

The National Matt Berninger
Photo: Rock Star Photographers

Sziget: dat is feestjes bij elke bar, kleurrijke confetti aan de lopende band en dansen tot de zon weer opkomt. Daar passen de headliners dan ook goed bij: o.a. Martin Garrix, Ed Sheeran, Foo Fighters geven hier present. Commerciële hitkanonnen. En dan is er halverwege de week ineens: The National.

The National speelt Sziget’s halftimeshow. Drieënhalve dag achter de rug, drieënhalve dag voor de boeg. Het lijkt een vreemde eend in de bijt: een alternatieve, ietwat taaie act als The National als grote dagafsluiter van een festival dat eerder nog vuurwerkshows van Martin Garrix, massa singalongs van Macklemore en glitterpakjes van Tove Lo op de planken had. Gaat dat wel werken? Komen er mensen op af, of kunnen we ons opmaken voor een privéshow van een van ’s werelds beste indie bands?

Even vooropgesteld: het is natuurlijk niet zo dat er voor alternatieve acts geen plek is op Sziget. In tegendeel. Deze week kun je hier genieten van acts als Tamino, Kodaline, James Blake en Khruangbin – toch ook acts die zeer de moeite waard zijn. Maar deze staan allemaal geprogrammeerd in de MasterCard tent, de tweede stage van het festival. Een plek waar je echt actief naartoe moet en die bovendien een stuk kleiner is.

Sziget 2019
Photo: Press Sziget 2019

De main stage van Sziget moet niks van ‘klein’ hebben. Hier staan de grootste acts van de aarde – er is plek voor ongeveer 50.000 man. Sowieso al een grote spot voor The National (in Nederland vooralsnog goed voor formaatje AFAS Live), maar dat bleek eerder dit seizoen op bijvoorbeeld Mad Cool toch goed te gaan.

Moeizame start

Bij aanvang van de show op Sziget ziet het er niet rooskleurig uit: de mensen(niet-zo-)massa strekt nog niet tot de geluidstoren. Het contrast met eerdere shows is qua opkomst groot: zelfs The 1975 (toch ook bepaald geen triple A-headliner) kon rekenen op een gevulder veld.

The National Matt Berninger
Photo credit: Rock Star Photographers

Maar moeten we daardoor stellen dat een act als The National niet ‘werkt’ op Sziget? Wij denken van niet. De mensen die hier vanavond zijn, zijn er echt bewust. Het zijn mensen die een avondje niet voor de makkelijke hits gaan, maar ervoor kiezen te worden meegesleept door een band op de voorlopige top van hun kunnen. En dan komt de sfeer en de intensiteit van de show eigenlijk alleen maar ten goede.

Vuurwerk

Dat merkt de firma Berninger & Dessner zelf ook. Zij moeten ook hebben geweten waar ze aan begonnen en voelen zich wellicht juist daardoor wel gemotiveerd voor net dat tandje extra. De anderhalf uur durende show kent – in tegenstelling tot de dagen hiervoor – geen vuurwerk boven de stage, maar des te meer vindt die plaats óp de stage.

Deze band heeft de afgelopen jaren zo bijzonder consistent bloedmooie albums uitgebracht, dat de setlist van The National inmiddels helemaal kan worden uitgesloten van opvulmomenten (is ‘bierhaaltracks’ al een algemeen geaccepteerd woord?). Hoogtepunten vormen nieuwe tracks ‘Rylan‘ en ‘Light Years’, het onverslaanbare ‘Mr. November’ en frontman Matt zelf, die meerdere keren het hek over klimt om midden in het publiek te staan.

The National Matt Berninger
Photo credit: Rock Star Photographers

Vanavond geen uit-het-puntje-van-de-teen meegeschreeuwde festival anthems, maar lieflijk meeneuriën met ingetogen parels. En wat een verademing is dat eigenlijk zo midden in een week Sziget. Even wegdromen met snijdende tranentrekkers (I Need My Girl: wordt het mooier dan dat?) na het gebeuk van de afgelopen dagen.

Conclusie

Het is geweldig dat het kan op Sziget: dat de mix van deze artiesten mogelijk is. En niet in de laatste plaats, dat Sziget het mogelijk maakt. Het moge duidelijk zijn dat het niet The National is waar hier de kaarten op worden verkocht, terwijl ze ongetwijfeld een serieuze hap uit het programmabudget halen. Toch wordt het blijkbaar belangrijk gevonden ze toch te boeken. Het siert de organisatie de veelzijdigheid van dit festival ook muzikaal te blijven onderhouden en niet uitsluitend te gaan voor het snelle geld. Sziget moet voor iedereen zijn en dat betekent dat ook gewoon The National een headline spot hier verdient.

The National Matt Berninger
Photo credit: Rock Star Photographers

En wie de juiste keus maakte er bij te zijn geweest, die weet het: de beste show van het weekend is nu achter de kiezen.

Sziget 2019

Sziget 2018
Photo: Rockstar Photographers (Sziget 2018)

Sziget beleeft in 2019 de 27e editie. Het festival vindt plaats van 7 tot en met 13 augustus op het Óbuda-eiland, in hartje Boedapest. Deze editie heeft het festival naast de eindeloze feestjes en randprogrammering maar liefst 8 headliners. Ed Sheeran, The 1975, Martin Garrix, Post Malone, Florence + The Machine, Twenty One Pilots en Foo Fighters zijn van de partij.

Sziget Logo

Sziget 2024

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 7-12 augustus 2024
Line-up
Halsey
Liam Gallagher
Tickets Kopen