Nieuw op Essential Festival 2019: liveacts!

Essential 2019 / Publiek
Photo: Monique Biermans / Festileaks

Het begon in 2012, in een kleine discotheek in het Limburgse Gulpen met zo’n 800 bezoekers. Een groep vrienden die met het idee kwam met het idee om housefeesten te organiseren. Bijna een decennium later staat Essential als een huis, met sinds een aantal jaar een eigen festival. De 2019-editie biedt wat nieuws: liveacts!

Tijden veranderen, zo ook binnen het festivallandschap. Daar weet Essential goed op in te spelen. Het pronkte voorheen vooral met elektronische muziek en is een echt dancefestival. Dit jaar was dat ook zo, maar met een aantal mooie artiesten en bands als toevoeging. Zo konden ze een breder publiek trekken.

Dit was ook terug te zien in de bezoekers. Met hun nieuwe motto ‘Fun, Friends & Family’ willen ze meer de focus leggen op het samen plezier hebben. Het familiare aspect staat voorop. Zo is onder andere de minimumleeftijd voor toegang verlaagd van 18 naar 16. Hierdoor werd de doelgroep vergroot en konden meer bezoekers dansen op het prachtige festivalterrein in Oost-Maarland.

Uniek is dat er nog nooit eerder een festival is georganiseerd op deze locatie. Essential heeft hiermee een primeur en als het aan ons ligt is deze locatie een blijvertje. Omringd door een bosrijke omgeving én aan het water. Het is een adembenemend landschap.

Feitje: eigenlijk zou Essential op 15 juni al plaatsvinden, maar toen was er net een koppeltje zwarte wouwen 100 meter van het hoofdpodium aan het broeden. De organisatie wilde dit niet verstoren en heeft toen besloten om het feest 3 maanden later, in september te laten plaatsvinden.

Essential trakteerde hun bezoekers op heel wat toffe live-acts. Wat blinkte er zoal uit?

Poke

Essential 2019 / Poke
Photo: Monique Biermans / Festileaks

Met zijn heerlijke moves betrad hij de Tiktak Urban Veins stage. De tent stond afgeladen vol. Vooral voor de dames is Poke een lust voor het oog. Dat merk je wel want tussen de liedjes door trekt hij af en toe zijn shirt omhoog waarnaar het publiek lyrisch begint te gillen. Zijn hitjes als ‘Lekker He’ en ‘OEFF’ worden uit volle borst meegezongen. Hij weet wel hoe hij de tent op zijn kop kan zetten.

Anna Rune

Essential 2019
Photo: Monique Biermans / Festileaks

Nog niet heel bekend, maar mag zeker niet ontbreken in dit lijstje. In de Garden of Songs weet ze iedereen met haar zachte en zuivere stem op haar wolk mee te nemen. Het instrumentale gedeelte neemt ze ook voor haar rekening. Ze speelt en vooral zingt de sterren van de hemel. Deze Vlaamse singer-songwriter laat wel duidelijk zien wat ze in haar mars heeft.

DI-RECT

Photo: Monique Biermans / Festileaks

In de Nederlandse scene niet meer weg te denken: DI-RECT. Een band van formaat, want menig hits staan op hun naam. Op zijn blote voeten betovert leadsinger Marcel in zijn bruine gewaad het podium met zijn heerlijke stemgeluid en zijn glorieuze dancemoves. Het is mooi om te zien hoeveel gevoel er in elke noot wordt gelegd. DI-RECT blijft een pareltje en heerlijk om naar te kijken (en mee te zingen).

Big Benny

Essential 2019 / Big Benny
Photo: Monique Biermans / Festileaks

Elke Limburger kent hem wel, Big Benny. Een echte gangmaker, niet te missen voor het échte feestje. Dit was ook te zien aan de hoeveelheid bezoekers die hier op af kwam. Het leek wel of heel Essential bij Big Benny stond. Plus het was er niet heel kalmpjes. Af en toe werd er een biertje door de lucht geslingerd maar meestal waren het de handen die naar boven gingen. Duidelijk merkbaar was dat iedereen uit zijn plaat ging. Benny genoot ervan en heft bij zijn grote hit ‘Eine Maeter Beer’ zijn ‘pilske’ hoog in de lucht.

Bizzey

Essential 2019 / Bizzey / Urban Veins tent
Photo: Monique Biermans / Festileaks

In zijn blote, getatoeëerde bast zingt hij hitje na hitje. Bizzey is een echte hitmachine en dat liet hij op Essential ook zien. Op de zijkant van zijn lijf is duidelijk een stuk van zijn verleden te zien. Hij zat namelijk ooit in de bekende dj-formatie Yellow Claw. In 2016 besloot hij een eigen weg in te slaan en te werken aan zijn solocarrière. In de afgelopen 3 jaar is hij uitgegroeid tot een ware sensatie binnen de Nederlandse hiphopcultuur met vele hits op zijn naam. Zo kwam hitje na hitje ook voorbij in de Tiktak Urban Veins tent. Ookal ben je geen fan van zijn muziek, hij zorgt er toch voor dat de heupen los gaan.

Memphis Maniacs

Essential 2019 / Memphis Maniacs
Photo: Monique Biermans / Festileaks

Aan het einde van de middag staat er een plekje gereserveerd op de Maze of Symphonies voor mash-up band Memphis Maniacs. Wat mij betreft de mooiste spot, want achter het publiek zakt de zon zo weg in de Maas. Dit zorgt voor een mooi gezicht en fijne plaatjes.

Memphis Maniacs maakt mash-ups van complementaire stijlen. Zo spelen ze o.a. eerst George Ezra met Shotgun en knallen er ondertussen Queen met Under Pressure doorheen. Je moet er een beetje aan wennen, maar het klinkt verdomd goed!

Donnie

Essential 2019 / Donnie
Photo: Monique Biermans / Festileaks

Hij gaat heel vlot, met zijn snelle planga. De fenomeen doet waar hij goed in is en dat is zijn hersenspinsels omzetten in pakkende raps. Alles wat hij zegt komt er rijmend uit. Iedereen zingt mee op ‘Snelle Planga’ en een van zijn meest recentere nummers ‘Barry Hayze’. Met de backing vocals van Leipe Dennis weten ze er een magnifiek feestje van te maken.

Essential 2019 / Sfeer
Photo: Monique Biermans / Festileaks

Essential mag terug kijken op een geslaagde editie. De nieuwe weg die ze zijn ingeslagen door meer live-acts te boeken heeft zijn vruchten afgeworpen. Het is wel nog merkbaar dat het publiek eraan moet wennen. Dit zal vooral komen door het nog huidige imago van dancefestival. Het gros komt echt voor de elektronische muziek en de DJ’s. Gaandeweg zal dit zeker goed gaan komen. Essential is er in elk geval voor elke muzieksmaak, van techno tot rap en van rock tot dance.

Essential 2019

Essential 2019 / Slam Stage
Photo: Monique Biermans / Festileaks

Ooit begonnen als klein clubconcept maar uitgegroeid tot een succesvol festival. Sinds 2014 vind er elk jaar in het zuiden van Nederland een in- en outdoor editie plaats. Eerder werd het festival georganiseerd te Coriopolis in Heerlen, maar sinds 2019 kent Essential een gloednieuwe locatie namelijk Oost-Maarland nabij Maastricht. Een prachtige bosrijke locatie, die het feest naar hogere sferen tilt.

Essential heeft haar programma dit jaar fors uitgebreid. Waar eerst het merendeel van de line-up uit DJ’s bestond, pronkt het nu met een diversere lijst dan ooit tevoren. Je vindt er voor ieder wat wils: van hiphop tot hardstyle en van bands tot rappers. Bovenaan de poster stonden onder andere: DI-RECT, Rondé, Bizzey, Menthal Theo, Benny Rodrigues en Lucas & Steve.

Het festival vond dit jaar plaats op 7 september. Was je er niet bij? Wees niet getreurd, in het najaar zal er wederom een indoor editie plaatsvinden in MECC Maastricht. Voor volgend jaar staat de datum voor de 2020 outdoor-editie alvast gepland op 5 september. Check voor meer info de officiële site van het festival.

Heb jij dit jaar gedanst op de festivalweide van Essential? Wij zijn erg benieuwd wat jij van deze editie vond. Hieronder kun je een cijfer geven per aspect. In september concluderen we welke festivals het tofste waren tijdens de Festileaks Festival Awards. Deelname is vrijwillig en anoniem.

[awards poll=”festileaks-festival-awards-2019″ festival=”essential”]