6 x signature dancemoves op Essential 2019

Essential 2019 / Terug naar Toen stage
Photo: Monique Biermans / Festileaks

Je kent het wel, in elke vriendengroep zit er altijd wel één persoon met zo zijn eigen moves. Ritmisch of niet, eigenlijk heeft iedereen wel zijn eigen dansje. Je kan het zo gek niet bedenken. We waren erg benieuwd hoe dat nu precies zat op Essential 2019. Welke moves stalen daar eigenlijk de show?

1. Celine en Angie met de ‘Papi Chulo’

Monique Biermans / Festileaks

‘Wij houden wel van rare dansjes’, zegt Angie. ‘Vandaar dat dit echt onze dancemove is. We komen speciaal uit België voor Essential en besloten om hier ook de show te stelen met de Papi Chulo. De reden dat dit danspasje zo heet is omdat we een oudere man dit dansje zagen doen op een feestje in België. Het was zo cool en grappig dat we het eigenlijk van hem hebben gejat. Celine en ik zijn allebei zo gek als een deur en daarom past dit zo goed bij ons.’

2. Sem met de ‘Uitgestorven dans’

Monique Biermans / Festileaks

Wij dachten dat dino’s allang waren uitgestorven. Niets is minder waar, we kwamen er eentje tegen op Essential. Hij heet Sem. Veel had hij niet te zeggen, zijn dancemove spreekt wel voor zich.

3. Stan en Bonnie met ‘Het Techneutje’

Monique Biermans / Festileaks

Echte technoliefhebbers Stan en Bonnie staan altijd vooraan bij menig technofeestje. ‘Wij gaan dan helemaal uit onze plaat’, zegt Stan. ‘Ik hou van goede techno, daar hoort natuurlijk ook een lekker dansje bij waarbij je je hele lichaam beweegt. Ik zie het ook een beetje als sporten, want ik ben altijd bekaf na zo’n feestje, haha! Voor mij is dansen echt een uitlaatklep en zeker na een drukke werkweek’.

4. Gabi met de ‘Anonieme dans’

Monique Biermans / Festileaks

Verderop het terrein is inmiddels een fanfare aan het spelen, waarbij er een hoop mensen los zijn aan het gaan. Zo zien we ook Gabi. ‘Ik hou van deze muziek, de fanfaremuziek. Hier in Limburg hebben we heel wat fanfares. Het inspireert mij. Ikzelf zit er niet bij, was het maar zo! Het is altijd tof om te zien hoe men die instrumenten kan bespelen,’ zegt ze.

‘Het is voor mij lastig om deze dans echt een naam te geven daarom noem ik het maar de anonieme dans. Van nature ben ik een relaxt persoon dus daar hoort ook een relaxte dans bij’.

5. Nadier met de ‘Imitatiedans’

Essential
Monique Biermans / Festileaks

‘Overal waar ik ga kijk ik altijd goed om me heen hoe andere mensen dansen. Mijn danspasjes zijn daarom altijd erg divers en eigenlijk helemaal niet zo origineel’, zegt Nadier, uit België. ‘Deze pas is de imitatiedans want ik zie de dirigent van de fanfare dit dansje doen. Ziet er cool uit én het is op het ritme van de maat!’

6. Chrissy met de ‘Hoelahoep’

Monique Biermans / Festileaks

Op het terrein is er ook genoeg randprogrammering te vinden. We komen een aantal meiden met een hoelahoep tegen. Ze vragen aan bezoekers of ze het ook wil proberen. Zo ook aan Chrissy afkomstig uit Duitsland.

Wat een skills! Achteraf zegt ze: ‘Toen ik klein was, was dit al een van mijn favoriete bezigheden. Ik ben altijd erg sportief geweest en hoelahoepen is echt niet zo gemakkelijk als het lijkt. Voor mij inmiddels wel. Ik kan zelfs met 2, 3 of zelfs 4 hoepels hoelahoepen en mag mezelf wel een pro noemen’.

Welk danspasje is jouw favoriet?

Monique Biermans / Festileaks

Essential 2019

Essential 2019 / Slam Stage
Photo: Monique Biermans / Festileaks

Ooit begonnen als klein clubconcept maar uitgegroeid tot een succesvol festival. Sinds 2014 vind er elk jaar in het zuiden van Nederland een in- en outdoor editie plaats. Eerder werd het festival georganiseerd te Coriopolis in Heerlen, maar sinds 2019 kent Essential een gloednieuwe locatie namelijk Oost-Maarland nabij Maastricht. Een prachtige bosrijke locatie, die het feest naar hogere sferen tilt.

Essential heeft haar programma dit jaar fors uitgebreid. Waar eerst het merendeel van de line-up uit DJ’s bestond, pronkt het nu met een diversere lijst dan ooit tevoren. Je vindt er voor ieder wat wils: van hiphop tot hardstyle en van bands tot rappers. Bovenaan de poster stonden onder andere: DI-RECT, Rondé, Bizzey, Menthal Theo, Benny Rodrigues en Lucas & Steve.