2 oktober 1995: de release van (What’s the Story) Morning Glory? van Oasis

Oasis

Vandaag is het precies 24 jaar geleden dat Oasis’ (What’s the Story) Morning Glory? in de schappen verscheen. Het betreft het meest succesvolle studioalbum van de Gallagher’s ooit. Daarom is het tijd voor een feestje en een toost op een goede familieband!


Een dikke twee decennia na release kenmerkt het album zich nog steeds als één van de meest invloedrijke, succesvolle en spraakmakende platen uit de rockgeschiedenis. In de eerste week vlogen er gemiddeld twee albums per minuut over de toonbank, wat de teller na zeven dagen op 347.000 zette. De titel zou afkomstig zijn van een vriend van Noel. Hij gebruikte de slang ‘Morning Glory’ om hiermee zijn ochtenderectie te beschrijven.

Albumcover

Oasis Morning Glory

De albumhoes van (What’s the Story) Morning Glory? brengt vele vragen met zich mee. Hierbij is het grootste raadsel of Liam en Noel überhaupt wel op de cover te vinden zijn. Het antwoord is nee. Als gevolg van een typerende Gallagher-ruzie tijdens de stapavond voor de shoot besluiten beide broers niet op te komen dagen. Hierdoor is het aan fotograaf Brian Cannon en DJ Sean Rowley om het heft in eigen handen te nemen en zelf op de foto te gaan. De reden dat Sean op de plaat staat is niet helemaal duidelijk. “Hij was één van de overlevenden van het nachtje doorhalen en was met ons meegegaan, wat goed uitkwam,” meent Cannon zich te herinneren.

De cover zelf is geschoten op een vroege zondagmorgen – 05:00 uur – aan de Berwick Street, te Londen. De locatie stond destijds bekend als dé straat om record shops te hoppen. Normaliter dwaalt er altijd wel iemand rond aan deze weg, maar op deze iconische ochtend zijn de straten leeg. Op de achtergrond is enkel producer Owen Morris te zien, die met de mastertapes boven zijn hoofd heen en weer zwaait.

Tracklist

Oasis Morning Glory

De originele tracklist van het Oasis-album bestaat uit twaalf nummers. Hiervan krijgen vier nummers een eigen EP toegekend; ‘Wonderwall’, ‘Some Might Say’, ‘Roll With It’ en ‘Don’t Look Back in Anger’. Geen van de fillers van de deze platen haalt het uiteindelijke album, met uitzondering van de ‘[Untitled]’-fragmenten, die voortkomen uit ‘The Swamp Song’. Niet alleen de songs zelf halen tal onderscheidingen in huis, maar het complete album mag zich het best verkochte album van de jaren ’90 noemen.

Een jaar na release wordt de schijf uitgebreid in een box set, met extra nummers en interviews. In 2014 wordt het album opnieuw uitgebracht als een drie-disc deluxe editie. Hierbij ontvang je naast het oorspronkelijke album ook demo’s, live gigs en nóg meer singles.

Wist je dat…

oasis

  • … tijdens de openingstrack van het album (‘Hello’) wordt geopend met het bekende riffje van ‘Wonderwall’.
  • … het nummer ‘Roll With It’ in dezelfde week als Blur’s track ‘Country House’ werd uitgebracht. Doordat de Britse media het uitlichtte als een daad van rivaliteit kwam de week bekend te staan als ‘The Battle of Britpop’.
  • … ‘Wonderwall’ in eerste instantie gezongen zou worden door Noel, maar de keus aan Liam gaf. Eindstand: Liam kreeg ‘Wonderwall’ en Noel werd gecompenseerd met ‘Don’t Look Back in Anger’.
  • … het laatste nummer van het album (‘Champagne Supernova’) ook het laatste eigen nummer was dat de band ooit live speelde.
  • … ditzelfde nummer haar titel heeft te danken aan The Pixies. Broeder Noel had de naam van het album Bossanova verkeerd verstaan en maakte er zijn eigen variatie van.

Noel Gallagher’s High Flying Birds

Noel Thomas David Gallagher is een Engelse muzikant en singer-songwriter. We kennen Noel natuurlijk allemaal van Oasis, de legendarische band waarin hij samen met broertje Liam Gallagher speelde. In augustus 2009 werd de samenwerking tussen de broertjes beëindigd. Hierna is Noel onder de naam ‘Noel Gallagher’s High Flying Birds’ een solocarrière begonnen. Vorige week bracht de band een nieuwe EP uit, genaamd This Is The Place EP.

Liam Gallagher

Photo: Christian Hedel (Lollapalooza Berlin 2018)

Liam Gallagher kreeg wereldfaam toen hij met zijn broer Noel het frontmanschap van Oasis vervulde. Tijdens de Britpop-beweging van de jaren negentig groeide de band uit tot één van de grootste die de aarde ooit gekend heeft. De eerste twee albums worden door velen gezien als enkele van de beste albums ooit gemaakt.

De band wordt in het hele bestaan getergd door ruzies tussen de broers, en in 2009 is het genoeg: Noel Gallagher stapt uit Oasis. Liam start een nieuwe band, Beady Eye, maar na twee albums zet hij daar in 2014 een punt achter. Een solo-carrière is de nieuwste troef, met inmiddels twee albums op zak. En als dat niks wordt, Liam? “I will probably fuck off forever”.