Terugblik: dit vonden we van Moderat op DGTL 2023

Down the rabbit hole geschiedenis
Foto: Eric Pamies

Met Moderat sleepte DGTL 2023 haar grootste headliner tot nu toe binnen. Een bewuste keuze, zo blijkt uit het interview dat we eerder met programmeur Marco Muhring hadden. Toch blijkt een donkere, filmische set een ietwat ongelukkige afsluiter bij een stralend zonnige en vrolijke paasdag, een feilloos uitgevoerde show van Moderat ten spijt.

Door liveacts van statuur te programmeren tussen (inter)nationale dj-sterren, onderscheidt DGTL zich van andere elektronische festivals. De belangrijkste belofte daarbij is het creëren van een collectieve muziekervaring. Bij een liveact ligt de focus op één centraal punt en de beleving van een show, terwijl een dj je veelal in je eigen sociale bubbel laat gedijen.

Maar hoe komt het voornemen om meer livemuziek te programmeren op DGTL in werkelijkheid tot zijn recht? En hoeveel meerwaarde heeft zo’n centrale ervaring eigenlijk als die slechts door een beperkte groep bezoekers wordt gedeeld?

Eerder op de zondag krijgen aanstormende acts als Charlotte Adigéry & Bolis Pupul en Coloray de loods bij de Live stage namelijk nauwelijks gevuld, terwijl op hun optredens vrijwel niks viel af te dingen. Datzelfde lot hangt Moderat boven het hoofd, als de Modular bij aanvang van de show voor slechts iets meer dan de helft gevuld is.

Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

Dansen met het hoofd of met de ziel?

De muziek die Moderat maakt behoort tot de stroming ‘IDM’, oftewel Intelligent Dance Music. Het is een genre waarbij het experiment voorop staat en vaak wordt afgeweken van de gebruikelijke patronen binnen de house of techno. In het geval van Moderat leidt dat vaak tot lange, gelaagde opbouwen en drops met ingewikkelde ritmes of breakbeats. Ook het meest recente album MORE D4TA uit 2022 is daarvan wederom een toonbeeld.

Op deze DGTL-zondag is dat tegelijkertijd een vloek en een zegen. Vooral de eerste helft van de set voelt soms wat zwaar en weet niet iedereen te grijpen. Er wordt veel gepraat. Sommige bezoekers verlaten zelfs al snel de tent, op zoek naar iets dat beter past bij hun stemming.

Voor anderen lijkt het optreden juist dé ideale piek van hun festivaldag. Het meeslepende melancholische beatgeweld en de intense, bezwerende visuals zijn uitermate geschikt om je hoofd even helemaal bij leeg te dansen. Óf om juist een filosofisch, existentieel gesprek met jezelf bij aan te gaan. Het concert van Moderat is een reis die op zichzelf staat. Halverwege de set kun je menig toeschouwer dan ook met een plamuurmes van het plafond van de Modular schrapen.

Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

Lichtpuntjes in het donker

Waar er in het eerste uur wat verdeeldheid heerst, viert de saamhorigheid in het laatste kwartier hoogtij dankzij een ijzersterk tweeluik van hun grootste hits. Met ‘Bad Kingdom’ als ultieme meebruller en ‘A New Error’ als euforisch handjes-in-de-luchtmoment schakelt het trio – maar ook het publiek in de Modular – een tandje bij. Het zijn twee montere lichtpuntjes in een overwegend trage, donkere en melancholische set.

Al met al zijn er andere settings denkbaar waarin deze Moderat-productie wellicht beter tot zijn recht komt. Op Down The Rabbit Hole kon het Duitse trio afgelopen jaar bijvoorbeeld nog op de volle aandacht van een uitpuilende Teddy Widder rekenen. Een opvallend verschil, want óók op DGTL is het samenspel tussen beeld en geluid bedachtzaam uitgekiend, de muzikale uitvoering subliem en de stem van Sacha Ring gewoonweg ausgezeichnet. Wellicht deed de eerste voorjaarszon op DGTL verlangen naar wat lichtvoetiger, zomers danswerk. Of moet het muzikale zintuig bij de fijnproevers nog even uit de winterslaap worden gemasseerd.

DGTL Logo

DGTL 2023

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 7-9 april 2023
Line-up
Paula Temple
Monolink
CamelPhat
Tickets Niet meer beschikbaar.

Over de auteur ✍️

Boy Janissen

Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.

Meer van Boy