Festileaks tipt: de 10 leukste winterfestivals

Eurosonic Noorderslag live

Bij een festival denk je doorgaans aan een zonovergoten weide, een hete tent en elke avond zweten in je slaapzak op de camping. Maar er zijn ook genoeg festivals die buiten het zomerseizoen worden georganiseerd. In heel Nederland vinden we festivals die je helpen de donkere maanden door te komen. Dit zijn de leukste winterfestivals van Nederland! 

1. Eurosonic Noorderslag

Jacco Gardner
Jacco Gardner, @Kamiel Scholten Fotografie

De bekendste van alle festivals die in de winter worden georganiseerd is natuurlijk Eurosonic Noorderslag. Het showcasefestival in Groningen trekt elk jaar rond de 40.000 bezoekers en heeft bijna 300 optredens. Daarnaast verandert de stad Groningen in een groot evenemententerrein met vele onafhankelijke showcases georganiseerd door horecaondernemers. Ook dit jaar staan er heel wat toffe namen op het festival, waaronder MEROL, Eefje de Visser, Spinvis en Duncan Laurence. Ook wordt tijdens Noorderslag de jaarlijkse popprijs uitgereikt.

2. Awakenings

https://www.instagram.com/p/B42dNVylIvP/

We kennen Awakenings natuurlijk als het grote technofestival in juni, maar ook in de winter heeft het evenement meerdere feestjes. Zo verandert de Gashouder in Amsterdam rond de jaarwisseling weer in één grote dansvloer. Op oudjaarsdag is het event uitverkocht, maar voor 30 december en 1 januari zijn nog wel tickets. Al andere plannen voor oud en nieuw? Dan heb je geluk! Want ook in februari keert het festival nog eens terug. Op 1 februari wordt het Klokgebouw in Eindhoven omgedoopt tot waar techno-walhalla. Met onder andere Charlotte de Witte, Reinier Zonneveld, Job Jobse, Helena Hauff en Fjaak belooft het een topeditie te worden.

3. Footprints

Footprints Festival 2019
Afbeelding: TivoliVredenburg

Vorig jaar werd het voor het eerst georganiseerd ter ere van het vijfjarig jubileum van TivoliVredenburg, dit jaar is het terug. Het eendaagse winterfestival Footprints vindt na de uitverkochte editie van vorig jaar opnieuw plaats in Utrecht, op 8 februari 2020. Tot nu toe is de line-up al goed gevuld met name als The Comet is Coming en Tshegue. Maar dat is nog niet alles, want de komende tijd worden er nog meer namen bekend. De organisatie wil traditionele en moderne geluiden vermengen met invloeden uit verre windstreken. Ze willen zo een plek creëren waar avontuurlijke muziek alle ruimte krijgt. Wil jij hier bij zijn? Dan hebben we goed nieuws, want er zijn nog tickets beschikbaar!

4. Orgaanklap festival

De band Orgaanklap is al een tijdje geleden gestopt, maar blijkbaar kunnen ze de festivalwereld niet missen. Daarom organiseert de groep nu het jaarlijkse Orgaanklap festival, waar zij zelf spelen. Verder blijft de programmering onbekend tot op de dag van het evenement. Je weet maar nooit wat je kan verwachten met deze mannen, maar het heeft tot nu toe nooit teleurgesteld. Een festival dat door hen georganiseerd wordt moet haast wel fantastisch worden. Wil jij deze unieke ervaring meemaken? Zet dan alvast 3 april 2020 in je agenda, want dan vindt Orgaanklap weer plaats! Tickets zijn verkrijgbaar vanaf 1 december.

5. Grasnapolsky

https://www.instagram.com/p/B5HrLw3FsdT/

Grasnapolsky is het tweede winterfestival in dit rijtje dat in het noorden van het land plaatsvindt. Door de grote groei van het festival in de beginjaren werd de locatie bij Radio Kootwijk al snel te klein en verhuisde het festival naar de oude strokartonfabriek De Toekomst. Komend jaar – op 6 tot en met 8 maart om precies te zijn – vindt Grasnapolsky daar alweer voor de tweede keer plaats. Deze mooie fabriek staat middenin het Groningse platteland, vlakbij Scheemda. Tot nu toe zijn 19 acts voor het festival bekend, waaronder Meetsysteem en Peuk. Daar zullen zich de komende tijd nog zo’n 30 acts bijvoegen. Kaarten zijn sinds afgelopen zaterdag te bemachtigen.

6. Valhalla

Op 21 december vindt één van de grootste technofeesten van Nederland weer plaats in de Amsterdamse RAI. Het festival staat bekend om zijn uitbundige aankleding met onder andere kermisattracties en carnaval performers. Met maar liefst vijf verschillende podia zit er voor ieder wat wils bij. Voel bijvoorbeeld de latin vibes van Fiesta Macumba, ga los op de sets van o.a. Lady Bee en Sam Feldt of zing gewoon keihard de hits van onder meer Bizzey en Ronnie Flex mee. Valhalla zorgt gegarandeerd voor mooie verhalen aan de kersttafel.

7. Eindhoven Metal Meeting

Verspreid over twee dagen – 13 en 14 december – wordt de Effenaar compleet omgetoverd tot waar metal-walhalla. Bij de Eindhoven Metal Meeting stuit je op meer dan dertig bands, die je verspreid over twee podia van scheurende gitaren en stevige klanken voorzien. Onder meer Paradise Lost, Sodom, Bloodbath en Candlemass op het programma. Wie niet tot de 13e kan wachten is een dag eerder al welkom. Op de vooravond van het schouwspel ben je al welkom op een heuse warm-up party!

8. Liquicity Winterfestival

Terwijl we nog aan het nagenieten zijn van de zomereditie worden we al warm gemaakt met het vooruitzicht naar meer: Liquicity Winterfestival. Het publiek is alles behalve de dertiende uit een dozijn. Je gaat hier niet met een groepje naar het festival, maar als een hechte community. Ook voor de solo-festivalgangers is het kinderspel contact te leggen. En even better: dit jaar is Liquicity Winterfestival voor het eerst een tweedaags evenement! Op 27 en 28 december dans je je kerstkilo’s eraf op de beats van onder meer Maduk, KOVEN. en Fox Stevenson.

9. Tomorrowland Winter

Je moet er een tripje voor maken, maar dan heb je ook wat: Van 14 tot en met 21 maart sluit Tomorrowland de winter af met een wintereditie van het festival in het Franse Alpe D’Huez. Maar liefst 25.000 mensen komen een week lang samen voor de beste (ski)vakantie ooit. En dat wordt niet voor niks de beste skireis ooit, want je danst er op de klanken van onder meer Charlotte de Witte, Armin van Buuren en Afrojack.

10. Snowattack

https://www.instagram.com/p/B2SJcdpAxws/

Waar het in Nederland altijd maar de vraag is of we sneeuw zien ben je hier op Snowattack van verzekerd. In het Franse skigebied Les Orres is maar één ding belangrijk: feest! De organisatie van Sziget en MEEX zetten een week lang een mix van internationale artiesten neer, maar ook verschillende activiteiten om naast de pistes van te genieten. Smijt je warme choco maar het ruim uit, want beer it is!